Tuesday, March 15, 2011

Sokkot kaptam

Remelem, Judit nem banod, hogy idelinkelem a bejegyzesedet, ami a ValoVilag es az RTL klub kozos produkciojarol szol, jelen esetben Szandikaval es Gyozikevel az elen.

Mielott megneztem a par perces videot, olvasas kozben arra gondoltam, en is igy fogalmaztam volna - csak kicsit finomabban. Miutan megneztem - csodalkoztam, hogy ennyire finoman fogalmaztal :)

Ime a par percnyi kultura:
http://gzajudit.blogspot.com/2011/03/ez-most-komoly.html

Januarban otthon, vendegsegben beleneztem a ValoVillaba nehany perc erejeig, de mar ott fennakadtam, hogy Stohl Buci vezette a musort.

Azt, hogy ezt ki es miert nezi - egyetertek Judittal, akinek a blogjan olvastam errol az elobb.

Azt, hogy a magyarok - nagy altalanossagban - miert nem gondolkodnak, hasznaljak az eszuket, vagy miert hagyjak, hogy komplett hulyet csinaljanak beloluk? Na ez egy jo kerdes.
Elhulyult orszagban mindenkivel mindent meg lehet etetni.

Nem Amerikaban vagy Ausztraliaban lehetseges minden.

Magyarorszagon. Magyarorszagon MINDEN lehetseges.
Mert ott, ahol ekkora a sotetseg, ott lehet igazan a lehetosegekben duskalni.
Hajra mi, magyarok.
Ha nem volt eleg parszaz ev, ami tonkretett minket, akkor hogyan tegyuk meg jobban tonkre magunkat?

Azt hiszem Dr. Ranschburg Jeno: "A szemet ott ul a parlamentben" cimu nyilatkozatat belinkelem ide kontrasztnak.

"A most kialakuló autokratikus szisztéma már nem demokrácia. Amint sérülnek a jungi értelemben vett ellensúlyok, nagyon nagy a baj – igaz ez az egyén és a társadalom szintjén is. Ha egy országot vezető politikus a hatalom áldozatává válik, ha megmámorosítja a mások fölé kerülés különleges élménye, ha a tükörben egyre inkább a dicséretre méltót látja, és semmi mást, ha se belül, se kívül nincs ellensúlyt, akkor már a spájzban vannak az oroszok."

Istenem, mi lett azokbol a fiatal sracokbol, akik - ha jol emlexem - 1990-ben lelkesen tartottak eloadast a Hosok Teren a valtozasrol, a valtoztatni akarasrol.... egy uj csapat volt... Fidesznek hivtak oket..... namind1, az volt az elso es az utolso alkalom, mikor lattam oket, csak eszembe jutott arrol, hogy a ValoVilaggal kapcsolatban Jeno bacsi cikke valoban kontraszt-e vagy sem.

Van nehany dolog, amin el lehetne kollektivan gondolkodnunk:
- mit jelent a XXI. szazadban elni
- kifejezesek ertelme, mint pl.: fektelen va'gy, csabitas, hatalom
- onismeret
- onkontroll
- ertekek - egyeni, csaladi, tarsadalmi


Olvastam a youtube-on a Belevalovilagos 'kisfilmecske' alatt valakinek a hozzaszolasat most (miert kell nekem mindennek utananezni???), miszerint:
mit van mindenki ugy kiakadva, eleg, ha kilep az ember az utcara, es ezzel a stilussal van korbeveve.


A mai helyzetert felelos emberek mit adnak at a kovetkezo nemzedeknek?
Szandika uzenetet?

Szerintetek?

Termeszetesen ha a ValoVilag nyertese/szereploi es az RTL Klub az osszes sms-bol, nezettsegbol befolyo bevetelet az otthoni es kulfoldi arviz/belviz/folrenges/stb. aldozatainak megsegitesere ajanlja fel, s a Fokusz, Monika, Klaudia, Balazs showk es ujabb verzioik beveteleit a magyar oktatasra/korhazak tamogatasara/idosek megsegitesere ajanlja fel, akkor azonnal elnezest kerek mindenkitol.

Olvastam, hogy Palik Laci es csaladja hazaert Brisbane-bol. Talan az asszonyka tobbi elmenyeikkel egyetemben elmeseli majd a Fokuszban, hogyan tanult meg adomanyozni az ausztral jo peldak lattan es osztonzoen hat igy majd masokra is.

Akiknek van mibol. Azoknak, akiknek nincs mire.







2 comments:

JuditAu said...

Dehogy bánom, csaj nyugodtan..

Közben tovább gondolkodtam ezen, hogy nehogy az legyen, hogy túl könnyen egy kalap alá veszem a magyarságot, és lenézem az országot, ahonnan jöttem. de akárhogy forgatom, nekem az jön le, hogy amíg itt főzőshow-k mennek, meg fogyókúrás műsorok, és itt vannak olyan emberek, akikre felnéznek az ozzik (tegnap este Steve Irwine özvegyéről láttad a műsort? ok, az már lehet, hogy túl sok, de mégis! inkább az ilyen embert állítsák példának, mint egy szandikát...)
Szóval szerintem Mo-on eltűntek a "hősök". Egyszerűen nincs meg az a réteg, akire FEL lehetne nézni. És nekem az a személyes tapasztalatom, hogy a magyar ember nem is szeret felfelé nézni, nem szereti, ha valaki okosabb, sikeresebb nála, inkább nézi a nyomort (legyen anyagi vagy lelki), mert azzal meg tudja nyugtatni magát, hogy neki ennél jobb... Lehet, hogy Au le van maradva egy 10-15 évvel sok mindenben Európához képest, vagy USA-hoz képest, de ami a hátránya, az éppen az előnye is: a pornósztárok, maffiózók, szilikonbabák nem példaképek. Attól, hogy valaki feltűnően ostoba (Győzike, KiszelTünde), nevetséges, attól nem lesz belőle híresség. Legalábbis tartósan biztosan nem...
Egyébként az is eszembe jutott, hogyha nap, mint nap ilyen műsorokat mutatnának, ha mindenhol ezt látnám (igen, az utcán is) lehet, hogy nekem sem szúrná úgy a szemem. Az embernek nagyon rugalmas az ingerküszöbe egy idő után...

Unknown said...

Igen, en is gondolkodtam rajta ma, hogy miert negativoskodok itt, es miert ilyen peldakon keresztul erzekelem a valosagot,, mikor nem is az en valosagom... ettol fuggetlenul ez volt az elso reakciom. Nezhetnem/irhatnam akar mas szemszogbol vizsgalva, leirhatnam azt is, amit IGAZAN ereztem a dologgal kapcsolatban.... (de jelenleg epp azt probalom elerni, hogy a maganeletemet ne keverjem ossze a munkammal)

Szoval maradok ilyenkor az, aki meg felhaborodik, ha azt latja, hogy a magyarsag egy resze oriasi goggel es masokat lenezve megy a sotetsegben a nagy budos, sehova sem vezeto uton, lefele, egyre jobban elhulyulve es kenyelmeben eszebe sem jut tenni sajat maga boldogulasaert, hisz a masik mindig hulyebb, mint o maga - es persze isteni latni, hogy a media meg teszi ala azt a lovat is, aminek persze epeszu ember tudja, hogy a fele sem igaz.
Ezt nem eszrevenni, tudatlansagunkban dagonyazni es masokat fikazni, KOZBEN majmolni.. mu-celebeket (nem egy undorito szo?) favorizalni valoban joval konnyebb lehet, mint gondolkodni.

Az ertekek olyan meretu eltorzulasa, aminek pl.az ilyen kisfilmekben tanui lehetunk, megkerdojeleznek egy csomo mindent. Pl. hogy minek van agyunk, ha fogalmunk nincs, mire hasznaljuk.
Felre a trefaval, ezek a dolgok tanulhatok.

Pl. a VV nezese helyett mennyire jopofa lenne BESZELGETNI, ESZMET cserelni, tarsasozni, setalni a szabad levegon /hidegben is lehet, sot, penz sem kell hozza/.....
A helyzet az, hogy ha keptelenek vagyunk eszrevenni, ami a szemunk elott hever, ami VALODI ERTEK, akkor mi a fenet varunk a tobbiektol, akik korulottunk ugyanigy vannak?

Elvarasok. Itelkezes. Tehetetlenseg. Harag. Szetzuhanas.

Megertes. Megbocsajtas. Osszefogas. Osszetartozas.

Ja, lehetne morfondirozni, ki milyen valosagot teremt maganak.

Nyilvan van, akinek ezek a peldakepek bejonnek, de azert bizom abban, hogy van egy reteg, aki felismerte vegre, hogy versenges helyett kozos erovel kepesek felepiteni valami szebbet, valami jobbat :)