Tuesday, March 1, 2011

Ovink

Vissza a hetkoznapokba: Bencus ujra oviban. Jelenleg 9-3-ig, mivel ugy gondoltuk az ovinenikkel tegnap, hogy kezdesnek eleg ennyi (4-5 orai felkapas helyett), viszont ugy latszik Bence jol erzi magat es siman maradt volna tegnap meg bent :-))

Bence csoportja iden a masik terembe kerult, ez talan meg szebb, mint a 2-es terem.

A napi ritmus felcserelodott a korabbi terem/csoporthoz kepest forditva:
- az udvari tartozkodas vs. benti jatek,
- a sutes-festes-sutes helyett most festes-sutes-festes van (hetfo-kedd-szerdai program)
- es Bence egyik tanarnenije atkerult a masik csoportba.

Megkerdeztem, hogy tanitjak-e a gyermekeknek, hogy mit csinaljanak, ha barki, beleertve csaladtagokat es idegeneket is, az intim zonaikhoz kozelednek, neadj isten belemasznak, eroszakoskodnak veluk... es, hogy egyaltalan tisztaban legyenek ezzel a kerdessel - de sajnos nemleges valaszt kaptam (pedig nagyon sok problema van ezen a teren csaladon belul is).
Ugyanez van a fogmosassal is, itt nem foglalkoznak ezzel, csak az alapveto higieniaval (khm).


Az ovoneni kerdes kicsit maceras: tavaly csak Tania neni volt a fix, a tobbiek jottek-mentek. A segitok is mozgasban vannak orokke: iden peldaul - a tavalyi Franciska helyett - egy szinten nemet cserediak a besegito, egy 19 eves fiu. A kissracok biztos csipni fogjak :)

Ma talalkoztam eloszor Tania nenivel december ota, akirol kiderult: babat var, megpedig juniusra; vagyis nem viszi vegig a tanevet (o a vezeto ovono). A kislanya kb. 7 eves lesz mire szul. Az ovoneni egyebkent egyidos velem :)
Szoval ez a 2 teny megerositett abban, hogy ha esetleg jovore ugy dont az ujabb Minibebix, hogy meg akar szuletni hozzank, akkor majd Bencussal is hasonlo cipoben jarunk, tehat minden tokeletes (mind2onk eletkora) :))
Iden a fiatalabb Minibebix nem tud jonni, mert en nem erek ra, de errol most nem irok ;-))

Bence jelenlegi masik tanarnenije REMELEM, hogy FIX lesz ebben az evben, mert ez a sok cserebere egy orulet. Szerencsere Bence talalkozik az udvaron a kedvenc (tavalyi masik) ovonenijevel, a lengyel Aleksandraval, akivel nagggyon egy huron pendulnek :)

Jolanda, aki Tania - es igy Bence - melle kerult ebben az evben, szinten nagyon helyes ovono. Ugyan tavaly nem volt tul sok alkalmam beszelgetni vele, de o az, aki mindig mosolyog, enekel, es nagyon szep is egyebkent :)
Tegnap reggel mondtam neki, hogy Bencus nem az a tipus, aki rohan, hogy jatszhasson a gyerekkekel, sot, inkabb a metakommunikaciot (es azt is rejtjelezve) valasztja a legtobb esetben csaladon kivul, de ez Jolandat egyaltalan nem zavarja :)

Szoval delutan azzal fogadtak, hogy Bencus milyen nagyon segitokesz es nagyon jol kozremukodik mindenben, ezen kivul nagyon jo hallgatosag es megfigyelo.

Ahogy kikukkoltam tegnap (mivel 11-ig voltam bent delelott egy eloadason, ami a mesek szereperol szolt), jatszott az uj kisfiukkal, ma reggel meg locsolt a kertben, mikor otthagytam :)

Egyebkent, ahogy elnezegetem a neten, mit kellene csinalni egy 5 eves kor koruli gyereknek, hat, szo-szo. Najo, meg NINCS is OT eves, bar emlekeztetnem kell magamat, hogy mar TOBB, mint 4 es FEL !!! Haha!!

Vannak dolgok, amiket
- egyaltalan nem ugy csinal - pl. nem rajzol ugy, ahogy "kellene", csak firkal, pl. esot :))
- vannak, amiket siman meg tud csinalni, de az esetek nagy tobbsegeben nem akar - enni :-o
- es vannak olyanok, amikben meglepoen jo - pl. a 6 eves kortol ajanlott tarsasjatekunk matematikai feladvanyainak megoldasaiban allati, ugy ad ossze es von ki, hogy csak nezek :) hiaba, a genek :))))

De gondolom, minden gyerek kepessege mas es mas, a hasonlitgatas meg tok folosleges.

:-))




No comments: