Thursday, March 24, 2011

Interju a Waldorfban

Nem a szallodaban, hanem az elvileg leendo suliban :))

Szoval, ma volt az interjunk a leendo suli igazgatojaval es a jobbkezevel, aki egy kedves, kellemes holgy (es mosolyogva kozolte, hogy emailben rendkivul jo baratsagot kotott mar Zvel es nagyon varjak a 2 gyerkocot Bence melle :))

Az igazgato egy magas, szakallas, nagyon baratsagos, intelligens ember (emlekeztet BI-re :-)) )
aki rengeteget tesz magaert a suliert, a gyerekekert es az egesz kozossegert.

Ki kellett toltenunk elore egy 4 oldalas papirt, amin a varandossagomtol kezdve Bence osszes adatat tudni akartak: hogyan szuletett, milyen fejformaval, mikor mit csinalt (szopi, forgas, ules, maszas, fogak, allas, elindulas, szobatisztasag, beszed), milyen hangulatu gyerek (pl. du. nyugosebb, mint de.), milyen tipusu eteleket szeret (edes-savanyu,stb), mi a kedvenc idotoltese, milyen felelmei vannak/voltak, es hasonlok.

(Ennek oromere tegnap es ma reggel atneztuk a babakori fotoit vele egyutt, jaj de cukkero volt a kis kerekded fejevel :))) maganak is nagyon tetszett, mondtam, csak igy tovabb, en is pl. a sajat humoromat szeretem a legjobban ;-) )

Az interju elejen Bencenek hozott az igazgato bacsi papirokat es zsirkretakat, en vittem a szep, Magyarorszagon vasarolt nemet szarmazasu kreativ jatekokat, de Bencus ugy erezte, neki inkabb fel oran keresztul a forgo irodaszekek nyikorgatasaval (porgetesevel) kell foglalkoznia.
De vegulis senkit nem zavart, csak engem (hiaba, a rossz beidegzodesek) :)

Meg jo, hogy nem kerte el Apa telefonjat jatszani, hahaha. Vicces lett volna azutan, hogy multkor az iskolaexpon az 50 centis Buzz Lightyear Toystory-s figuraval rohangalt, es igy futottunk ossze az Igazgatoval, a Waldorf suli standjanal. Mondtam ugyan, hogy ez valojaban egy TUSFURDO, amire a ficko kedvesen mosolygott. Mert ugye a Waldorfban nincs se teve, se rajzfilmfigurak, stb. Najo nem tilos, de szigoruan ajanlott a mellozese.

Elmondtuk az igazgatonak, hogy tisztaban vagyunk a miertekkel, Bence ettol fuggetlenul idonkent nezhet tevet - de szigoruan a korosztalyanak megfelelo filmekkel. Egyebkent keves film koti le, viszont a mobilon levo logikai jatekok annal inkabb,, es erre ratesz egy lapattal meg Apa is, aki letolti a szamolos-osszeados-kivonos jatekokat.

Lacko erre mondta az igazgatonak, hogy mobiltelefon applikaciokat is ir a programozas mellett, ugyhogy ohatatlan, hogy Bence kezelje a telefonjat, tehat modjaval, de jatszhat.

Az igazgatoek orultek, hogy Bence fejben osszead es kivon es azt sem banjak, hogy egy szot nem beszel angolul az oviban. Allati lojalisak :) Nem, nem, nem ez a velemenyem. Hanem az, hogy ez a hozzaallas a normalis. Szoval orulok neki. Mivel a kisdedunk ert/tud angolul, csak kozolte, hogy majd megszolal, ha akar. Ha ugy erzi. Ezzel nem vitatkozom es eszunkben sincs eroltetni.

Azon meg jot mosolyogtam, hogy mikor elmeseltem, hogy mindenkivel jofej (konnyen kezelheto, laza, egyuttmukodo, segitokesz, stb.), csak velem nem idonkent (uvolt mint allat es elfelejt beszelni, kiveve a 'nem' szocskat), akkor a holgy megjegyezte: ez milyen jo jel, mert jelzi, hogy gyermekunk teljes mertekben megbizik bennem, ezert is feszegeti a hatarokat nalam :))

Hat ez tenyleg jo hir! Ha nem thetaznek, biztos meghulyultem volna mar :))) Igy viszont kapunk magamtol par letoltest es gondolati/erzelmi cseret es maris helyre all a rend. (Ez egy kicsit komplikaltabb ennel, de tomoren igy van.)


Megkerdeztek, miert valasztottuk a Waldorf avagy Rudolf Steiner iranyzatot.

Elmeseltem, hogy kb. 10 eve osszefutottam otthon valakivel, akinek a lanya akkor kezdte az obudai Waldorfot es az illetonek nagyon tetszettek a rendhagyo foglalkozasok. Aztan kesobb is hallottam a Steiner filozofiarol tobb helyrol.

Mikor Bence uton volt a Vilag fele, akkor atolvastam a gyerekneveles kulonbozo taktikait es kivalasztottuk Lackoval a szamunkra legmegfelelobb csapasiranyt, aztan kesobb atbongesztem az ausztral forumokat az iskolai eroszakokrol es ugy altalaban a szuloi velemenyeket a kulonbozo iskolarendszerekrol ebben az orszagban - az osszes fellelheto weboldalon (irtam mar, hogy nem szoktam aludni, ugye?).

Majd a hab a tortan akkor jott, mikor elolvastam Rudolf Steiner egyik kovetojenek, a magyar szarmazasu Georg Kuhlewindnek a Csillaggyerekek cimu konyvet (aminek semmi koze nincs a mai indigo/kristaly/csillaggyerekek temahoz).
Na, akkor es ott ez a konyv NAGY hatassal volt ram.

Annyira, hogy ezek utan beiratkoztam - kb. 2 eve, 2009ben - az EduCareDo nevu ceg egy eves Antropozofia kurzusara.

Roviden ennyi, hogy miert oket valasztanank.


Ami meg szimpatikus - fejtettem ki tovabba:

- nincs az a szigoruan vett egyenruha rendszer
- egy osztalyfonok van eveken keresztul a gyerekekkel es kesobb csatlakozik be tobb tanar
- nincs hajfestes, tetko, piercing, koromlakk a suli vegeig
- az orszagban ebben a sulirendszerben van a legkevesebb eroszak
- test-lelek-szellem osszhang az alapfilozofiajuk (ez onmagaban mondjuk az 1.helyet kapja)
- a gyerekek nem hatalmas versenyszellemben nevelkednek, hanem szellemi kreativ kornyezetben (ez nalam a 2.helyezes)
- olyan munkak kerulnek ki a kezeik kozul, hogy sok felnott megirigyelhetne - a munkakat, a fantaziat, a kreativitast es az ugyesseget
- teljesen maskepp tanulnak, mint az angolszasz oktatasi rendszerben (ez a 3.legjobb pont nalam)
- az ovoda, iskolaelokeszito nagyon szep kornyezetben van, minden termeszetes benne, semmi muanyag, es az iskola nem is tudom hany hektaras erdo kozepen fekszik, de mesebeli
- tanulnak nemetet es japant
- sajat organikus kertjuk van, amit tanulnak muvelni, komposztalni = egyensuly a termeszettel
- nagy hangsulyt fektetnek a zenelesre es a mozgasra
- hangsuly a csapatmunkan, pl. a szinjatszason, most eppen a West Side Storyt jatsza valamelyik osztaly, vagy pl. a gorog mitologia tanulasakor megrendezik a gorog olimpiat korabeli ruhakkal, eszkozokkel
az osztalykirandulasaik alsoban erdei setak minden masnap, kesobb kihivo turak az orszag belso feleben, sieles a Havas Hegysegben, sziklamaszasos, es kenu/kajak turak (a 17 evesek sajat maguk keszitettek 9 kajakot tavaly elott, azon ereszkedtek le a Parramatta folyon, ha jol emlekszem)
- cserediak programban vannak a nemet Waldorf iskolakkal
- nagyon sok tehetseges diakjuk ert el iskola utan kiemelkedo sikereket, stb.


Amiert fontolgatjuk, hogy megsem ide iratnank:

- egyertelmuen az ara, evi 20.000 dollar nem tunik olcsonak, bar az alsotagozatban meg nincs ennyi, de a kozepiskolara bedurvul / akkor mar van tengerentuli osztalykirandulas is tobbek kozott/

- mi van ha Bencenek csak a tanarneni es a kis csoportos letszam szamit

- "mi van, ha"
a) bejonnek a gyerekek (?) a kepbe 60 rugo lesz 3 gyerekre a suli/ev? najo, ott mar adnak kedvezmenyt, akkor 50ezer? Az valakinek egy komplett evi fizu... bar remelem ez akkkora mar nem jelent majd gondot
b) hogy oldjuk meg a fel ev itt, fel ev otthont a kesobbiekben, na persze es ha mindket helyen kell csengetni a suliban? Ez a par dolog itt elgondolkodtato...........


Nem orulok, hogy abba a helyzetbe kerultunk, amikor elore kell gondolkodni, hosszutavra :))))

Ma mar igy is tullottem onmagamon es megterveztem a kovetkezo 4 honapomat! Juhuu :))

No comments: