Thursday, March 17, 2011

Iskolai eroszak


Ma hallottam Ildikonal arrol az esetrol, ami a napokban tortent - a tegnapi ujsagban pedig most olvastam el a tortenetet. Lacko pedig kozolte az elobb, hogy hetfo ota az egesz vilag ezzel van tele.

Alapvetoen egy koverke tinedzsert tamadtak rendszeresen (bully), plane egy 3 evvel fiatalabb masik srac az iskolaban. Az aldozatnak mostanra elege lett, es amikor a minap a tamadoja ujra nekilendult, a jambor gyerek - akinek az apja mindig azt tanitotta, hogy ne usson vissza -, megelegelte az egeszet, felkapta a kissracot es a foldhoz vagta.

A lelemenyes ausztral gyerek mit csinal ilyenkor? Levideozza a mobiljan az egeszet, es feltolti a youtube-ra.

Az iskolaban eltiltottak a gyerekeket 4-4 napra.
Az iskola nyilatkozott, hogy nem turik az effele iskolai eroszakot.

Evek ota olvasom a szuloi forumokon, hogy mennyi szulo es kisgyerek panaszkodik, sot, a gyerekek sok esetben nem is panaszkodnak, hiszen felnek - csak aldozatul esnek mas gyerekeknek.

Az iskola meg ugy csinal, mintha minden rendben lenne. Gyorsan kiad egy nyilatkozatot, miszerint nem turi az ilyen esemenyt es majd eljar az etikai kodex szerint.
Ekozben meg a tanulok, extanulok beszamolnak a nap, mint nap torteno eroszakos esemenyekrol. "Vicces", hogy az exfodraszcsajszi (kb.19-20eves) arrol szamolt be, hogy a Nyugat Sydney iskolakban egyaltalan nem ritka a fegyveres /keses, husangos, es egyeb uto-szuro/ eszkoz hasznalata es a napi szintu durva verekedes.

Ha mar itt tartunk, mellesleg az sem ritka Sydney azon reszen, amikor fiatalkoruakat cserkesznek be bunbandak es raboltatnak ki boltokat gyerekekkel es toretnek fel autokat veluk. A rendorseg kier, es: a gyerekek nem buntethetok. Egyszeru a keplet: a felbujtok mossak kezeiket.

Itt a cikk (asszem a video le lett torolve, de speciel nem vagyok ra kivancsi):


Vannak szulok, akik azt mondjak: uss vissza, fiam! Mas azt mondja: ne uss, keruld el oket!
Nem tudom, mit mondanek Bencenek, remelem, soha nem kerul ilyen helyzetbe. Vagy, ha a kozelebe kerul ilyen szitu, azonnal tudja kezelni, igy a helyzet megszunik majd.
Ettol fuggetlenul nem vagyok teljesen boldog, mert ez a "kedvenc" temam.

Egyebkent ma lattam, ahogy az 5 eves fiucska, aki februarban kezdte az iskolat, hogy irja a nyomtatott betuket, es tenyleg: halvany elonyomtatott betuket irnak at tollal, azt mondja.
Ez kb. nekem ahhoz hasonlit, mikor nyujtott karral tanulnak meg kicsiken gyorsban uszni.
Lehet, hogy ebben csak en latom az osszefuggest mondjuk ;-)) De az nekem eleg baj :)))

Egyebkent meg azt is furcsallom, ha mar az ozzi gyerekeknel tartunk, hogy micsoda kegyetlensegeket toltenek fel a youtube-ra (akar pl. amikor kengurut vernek halalra, vagy bekakat dobalnak).

Miert ilyen magas a gyermekek altal elkovetett eroszakok szama Ausztraliaban?
(es Amerikaban es Angliaban)? (Ja es otthon is persze, mert azert mi is jo helyezesben vagyunk,, de errol mar egyszer irtam, regebben).











3 comments:

Alexandra said...

Nézd meg, miről szólnak a rajzfilmek. A videójátékok pedig ezekt követik.
A mai rajzfilmek tele vannak durvasággal, erőszakkal. Lehet azt mondani, hogy a mi gyerekkorunkban meg ott volt a Tom és Jerry, de nem: én speciel már nagyobb voltam, amikor azokat néztük. Kisgyerekként Barba családot néztem, Kisvakondot, Lolka és Bolkát, stb. Ezekben egyértelműen megkülönböztethető a jó és a rossz, morális és erkölcsi mondanivalójuk van.
Nem véletlenül nincs kábeltévénk, és a kisfiam is csak nagyon kevés filmet nézhet. Néhány mesét (pl. Kisvakond, az angol nyelvűek közül az Octonauts), illetve olyan dokumentumfilmeket, amiket mi nézünk (pl. David Attanborough, vagy Kevin McCloud építészettel kapcsolatos műsorai).

Unknown said...

Egyetertek, de honnan jonnek ezek a rajzfilmek?
Pl. a japan rajzfilmek, amikben a szereplok terdig jarnak a verben, mintha egy Tarantino filmet nezne az ember? Mindegyiket elmebetegek keszitik?
Egyaltalan nem ertem, hogyan juthatott el a vilag ennyire eroszakos gyerekfilmekig.
Es azt sem ertem, hogy hogyan engedhetnek szulok ilyeneket nezni.
Vagy nemtorodomseg, vagy a tudas hianya?
Vagy a befasultsag a felnottek fejeben?
Nyilvan sokfele valasz van..

Nekunk sincs kabeltevenk, csak National Geographic es Discovery Channeles filmek, illetve a kb.5 csatorna, amin Bence az ABC 1-et nezheti, mikor kb. olyan rajzfilmek vannak, mint a Timmy Time, a versenyautos vagy Thomas, de ebbol sem nez sokat.
Van meg Bindi, amit szeret. Neha reggel (amitol kiakadok,mert par eve meg ilyen minosegu rajzfilmek nem voltak az ABCn) latok egy-egy elvadult grafikaval keszult meset, az kikapcs.
Bencere rajott most, hogy o szereti A Csunya Bacsit, ugyhogy neha akar nezni olyan filmeket, amiket en nem engedek (az ertelmetlen, ronda grafikaju, hulyesegeket beszeloket), az esetek 99%-ban lebeszelheto, a maradek 1%ban meg masik meseben megalkuszik. De igazabol "veres" meseket le sem ulne megnezni. Pl.azt hiszem, otthon a Ben10-be bele nezett valahol 1 percre, de el is ment onnan azonnal, hala egnek nem jott be neki, ezt orommel lattam. Tegnap beleolvastam egy Ben10es konyvbe, haat... semmikeppen sem 4-5 eveseknek valo!
Honnan jonnek ezek a filmek??
Ugy ertem,milyen fantaziabol? Es ki engedelyezi?

Szoval a Csunya Bacsi kapcsan kiegyezunk a Toy Storyban. Lacko idonkent szerval olyan rajzfilmeket, amiket aztan csak o nez meg, mert en meg mindig anyatigris vagyok, es vedem Bence gyermekkorat, ami nem jelenti azt, hogy elszigetelem a fius dolgoktol, de amig van mas jatek, mint pisztoly, mas rajzfilm, mint verben uszo, vagy mas jatek, mint verekedes, addig van valasztasa.
A rajzfilmek nalunk szelidek es tanulsagosak, a jatekok a korosztalyanak megfeleloek es verekedes helyett ott vannak a fiuk, akikkel imad birkozni, szaladgalni, focizni, teniszezni, csobbanni,
aztan majd meglatjuk.

JuditAu said...

Szerintem azért nem fordult akkorát a világ, régen is voltak verekedések az iskolákban, voltak kiközösítettek, voltak olyan gyerekek, akik az osztály "box-zsákjai" voltak. (az én ált.iskolás osztályomban is volt verekedés, sőt! én lepofoztam egy szemüveges kisfiúrol a szemüvegét, mert cukkolt). Csak manapság már videora veszik, feltöltik, és az egész világ láthatja... Ha anno engem is levideóztak volna, lehet, hogy azt gondolták volna rólam, hogy egy agresszív állat vagyok... :D Aztán egy tök békés családanya lett belőlem. :)
Meg persze ma már sokkal nagyobb felületen lehet támadni, nem csak akkor, ha személyesen találkoznak a gyerekek, hanem a facebook-on, myspace-en, sms-ben, twitter-en, stb. Az internet és a mobil elterjedésével szászoros erővel lehet kikészíteni a másikat.
De én nem gondolom, hogy a mai gyerekek rosszabbak lennének. Csak bővült az eszköztáruk...
Én sem tudom, hogy mit tanácsoljak a gyerekemnek, de inkább arra hajlok, hogy ne hagyja magát. Most még arra biztatom, hogy szóljon a tanároknak, ha bántja valaki. Nem olyan rég volt egy kis csúfolás Timi osztálytában, a nevével csúfolták. Ő meg este elpityeregte magát, hogy hiába kérte, nem hagyták abba. reggel a tanárnőjének szóltam, azonnal leült az egész osztállyal és megbeszélték. Azóta nem csúfolják.
Persze ők még csak 7 évesek, egy kiskamasznál már nem lesz ilyen egyszerű...