Saturday, May 1, 2010

Letiltják a márkaneveket a cigisdobozról

Nana (hirkereso) - 2010. április 30. - ezt a cikket talaltam:

Nem akármilyen módját választotta a canberrai kormány a dohányzás elleni küzdelemnek. Egyszerűen betiltaná a márkaneveket.
Címkék: cigaretta, márkanév, Ausztrália, dohányzás, egészség
Az ausztrál kormány a márkanevek betiltásával csökkenteni szeretné a cigarettafogyasztást. Kevin Rudd miniszterelnök közölte: biztosak abban, hogy a döntést „utálni fogják” a dohánygyárak, de az emberek egészsége érdekében, nem hátrálnak meg. Az ország egészségügyi minisztere hozzátette: a gyáraknak már az sem tetszett, hogy betiltották a cigaretta reklámokat Ausztráliában, ahol egyébként az irodákban és az éttermekben tilos a dohányzás. Nicola Roxon azt mondta: nagyon körültekintőek lesznek majd a törvény megfogalmazásánál, hogy az bármilyen jogi támadásnak ellenálljon.

Ausztrália vezető dohánygyára, az Imperial Tobacco Australia már jelezte, hogy megtámadja majd a törvényt. Szerintük a kormány ezzel a lépéssel megsértené a cég nemzetközi tulajdonjogát. A gyár szóvivője azt mondta, hogy a márkanévnek kereskedelmi értéke van, így annak betiltása jelentősen befolyásolja bevételeiket.

Ehhez hozzateszem, hogy bizonyos keruletekben valoban szinte sehol nem erezheto dohanyfust, pl. Mosmanban mindenhol tilos cigizni, es most mar tudtommal pl. Bondi Beach es kornyeken is /es alkonyattol alkohol tilalom is van/.

Ha engem kerdezne valaki, akkor ez nagyszeru, remelhetoleg egyre tobb es tobb ember valik kornyezettudatossa... megha egy kis rahatas is kell hozza.... ;-)

1 comment:

Vanda said...

Szia!
Alkohol tilalom, mar mindenhol van, jatszoteren, "public" foldon, zold ovezeteken, utcakban torveny szerint nem szabad alkoholt fogyasztani, csak magan teruleten, figyeld meg a tablakat! "No alcohol permited on public domaine." Alkoholt meg az utasod se fogyaszthat az autoban! mert ha a rendor megalit a vezeto kaphat buntetest. Cigizni, meg mar nagyon sok helyen nem szabad, tobb rendezvenyt is ugy hirdetnek meg, hogy "non smoking event" legalabb itt kint mi felenk.