Monday, May 3, 2010

Kozkivanatra: a Haz Kepek!

Vegre megtalaltam a fenykepezot, az elemeket feltoltottem es a nap is sutott, ugyhogy lekattintgattam az uj berlemenyunket szinte minden szogbol, ime:

http://picasaweb.google.com.au/laszlo.csabi/HazunkBurwoodban#

A hazat belaktuk, van hely, jopofa, hogy teljesen mas, mint amilyenekben eddig laktunk.
Regi tipusu, magas plafonos, alatta ureg van, duborog az egesz lakas, ahogy rohangalunk a padlon (de allitolag ezt igy szoktak, vagy regen igy csinaltak), viszont dupla teglabol epult, amiben bizom, habar az mar most tisztan latszik, hogy agyonszigetelve nincs.
Egyik nap koradelutan 15 fok volt a nappaliban, majdnem kiesett a szemem, ahogy raneztem a homerore. Most 19 fok van bent, ez kellemes, de kint sincs rossz ido (kb.25 fok volt delutan).

Igen, TUDOM, hogy nekem semmi sem eleg jo.. de...valaki legyszi (ujra) vilagitson fol, hogy epitkeztek/nek az ausztralok... mert egyelore amire gondolni tudok, az kb. az az elv lehet, hogy gyorsan es olcson... es a minosegre minek figyelni, jo ez.. egy kis res az ajto alatt... egy kis beazas a verandan... egy kis kitort es berepedt ablak a ket eloterben.. mi az a tulajnak es az ugynoksegnek... nameg..... arra a par honapra minek szigeteles (arra a 3 honapnyi 10-15 fokos lakasra, es arra a 3 honap 35-40 fokos lakasra), hisz van vagy fel ev, amikor konfortosan erezheti magat az ember otthon.. a tobbiben meg vagy feloltozik rendesen, vagy zuhanyzik felorankent :)))))

Nade, hogy ne tunjek negativnak (mert nem vagyok), meg kell emliteni, hogy kellemes ujra tagas csaladi hazban lakni, habar North Sydney-t szerettuk nagyon.
Tulajdonkeppen szerettem az osszes lakast es hazat a maga emlekeivel, amit Lackoval kozosen bereltunk eddig (ez a 7.hely, ahol lakunk es a 6. kozos berlemenyunk Sydney-ben 2004 ota).
Ezt a hazat 1 evre bereltuk ki, es ha engem kerdeztek, utana mar nem fogunk itt lakni, habar... soha ne mondjam, hogy soha :-))

Nem arrol van szo, hogy mar most meggondoltam volna magam es nem tetszik, vagy ilyenek. Szo sincs errol! Egy ev alatt nagyon sok minden fog tortenni velunk (mi vagyok en, jovobe lato, mi haha), es elkepzelheto, hogy jovo ilyenkorra mar pont nem itt lesz dolgunk - addig viszont ez a haz a heti 400 dollaros berleti dijaval egy fonyeremeny! Sydney-ben nem igazan lehet 400ert viszonylag normalis allapotu (konyha+furdoszoba!!), nagy kertes csaladi hazat berelni, max. valahol naggyon messze... Ez a tipusu es minosegu haz a North Shore-on, pl. Willoughby kornyeken 700/hetnel kezdodik (es se nem fiatal, se nem kivalo minoseg -de legalabb mar nagyon penge vagyok az ingatlanpiacbol).

Ez most igy tokeletes, ahogy van: eleg regi ahhoz, hogy ne kelljen aggodni, hogy tonkremegy-e valami, eleg tagas ahhoz, hogy siman elferjunk akar tobben is, eleg nagy a kertje azokhoz kepest, amiket az utobbi fel evben lattunk, es eleg olcso ahhoz, amilyen eletvitelt tervezek :O))))))

Lacko a hetvegen bevasarolt egy mosogatogepet es egy szaritogepet az ebayen - szuper, hogy elfernek a mosokonyha reszlegben. Nekem meg egy akasztos szekreny hianyzik es Bence 3 feher szekrenyet/polcat lecserelnem egy normalisabb meretu es fa szinu szekrenyre, de ez raer. Par papiros doboz kivetelevel mar mindent kipakoltunk egy hete, de a vege mindig a legmacerasabb :) A dobszerko befert az etkezobe, de hogy az akvariumot hova tesszuk? Az meg rejtely :0)) Ja, es kellene par vastag szonyeg is, majd szetnezek a piacon. En is eladtam par dolgot az ebayen (mert megvettunk par cuccot a haz elozo lakoitol), es meg a heten lesz egy ujabb kor. Azt hiszem, mas nincs, csutortoktol majd festunk par kepet a falakra es meg par aprosagot beszerzek az otthonossag-erzes miatt es kesz!

Kisdedunk talan kezdi kapisgalni a nappali helyett a kertben valo randalirozast, vagy eppen a kinti asztalnal valo alkotas oromet, tovabba a szep, piros es leveles agyikoban valo alvast (meglepetesunkre megszerette az elso perctol kezdve, plane, miota haromszoges agynemu keszletet valasztott maganak az IKEAban... de azert neha oda kell melle kuporodni). Arra viszont figyelnem kell, meg ne logjon, mert hiaba udvar, hiaba kert,, hol akar rollerezni? Nana, hogy az utcan.. szerencsere Daviddal sokat mennek, es bringazni is, ez tok jo - a kornyek meg nyugis!

A kornyekrol jut eszembe: teljesen normalis, ahhoz kepest, hogy nyugatra soha nem akartunk koltozni, az elso izelito belole az, hogy semmi gond nincs vele. A Burwood Road egy kicsit tomott, jo nagy a forgalom, viszont nagyon hangulatos estenkent: szep vilagitas, kismillo kiulos etterem, rengeteg emberrel. Van sok azsiai is, de Chatswood utan mar fel se tunik. A Westfield Shopping Centre talan meg nagyobb, mint amikben eddig voltam,,, eddig se szerettem shoppingolni, na eztan se fogok...

A szomszedaink atjottek bemutatkozni: egy ausztral idos ur jobbra vagy 20 macskaval; David es a nyulak nagy oromere (ma mar az egyik macsek a nyulketrec tetejerol stirolte oket), szembe egy masik ausztral hazaspar, es balra pedig egy talan gorog eredetu hazaspar.. milyen kedvesek,, mi bezzeg sehova se mentunk at.. Ja, de, bikakabelert, mert bedoglott a kek auto aksija.. Aztan ez nem tartozik ide, de vicces: elvittem az autoszerelohoz ide 5 percre, aki kifundalta, hogy magyar vagyok, es egybol tudott egy magyar ismerost (es multkor a Tasman jaraton is az elottunk ulo anyuka mondta, hogy "jonapot kivanok" mert az apja meg magyar volt...), aztan Daviddal gyalogoltunk a Burwood Roadon szerdan, es egy neni leszolitott minket, hogy "jaj de jo magyar hangot hallani", komolyan, omlenek a magyarok elenk! :-))

Ma - tobbek kozott - Dee Whyban, Phongnal voltunk este. Ra kellett jonnom ujra, hogy az eddigi eszaki oldalon valo vezetesem csupan tanonc-gyakorlatozas volt a Burwood-Belvaros-Willoughby-Artarmon-IKEA, Olimpiai Park Uszoda-Burwood utvonalhoz kepest.
A Military es a Spit Road egy nyugdijas utvonal, de elromantikazgattam, ahogy mentunk - Daviddal es Tibivel, kulonbozo bombolo zenek mellett a kocsiban :-)) Najo, nagy nosztalgiazast nem kell csapni, hiszen eleg surun megyunk arra az oldalra - na meg eleg surun megyunk mindenhova. A pelda kedveert ma fel napig a Kek Hegyekben voltunk almat szedni az ovodaval, aztan Phong, aztan meg ejjel 11kor volt egy jo kis utunk: hazadobtuk Tibit Bankstown melle, Yagoona-ba. Ismerd meg Sydney-t by night, osszesen mentunk kb. 260 km-t...

Az ovi es a munka miatt eleve heti 3-szor atjarunk Eszakra - ilyenkor az eddigi 15-30 perc helyett ez most megduplazodik es uszkve egy orat vesz igenybe, de sebaj, Bence marad a Rudolf Steiner ovodaban, nekem meg jo ez a felallasu melo egyelore.
Lacko egyik ismerose tegnap beugrott, es elkezdte mondani, hogy van itt egy jonevu burwoodi fiuiskola, ha be akarnank Bencet iratni... majdnem rohogogorcsot kaptam, hogy mire iskolas lesz Bence??? hol leszunk mi mar akkor..... na es az is kizart, hogy normalis oktatasi rendszerbe irassam, plane nem fiuiskolaba.. plane nem magan/katolikus iskolaba.. de ez mas tema. mondjuk normaliseknal igy megy..de en nem vagyok az ;-)))

Ja, a gyerekeket lemondtam, Hornsby-St. Ives utvonalat mar nincs kedvem/erom csinalni es nyilvan nincs ertelme annyit autozni a delutani dugoban, hogy megerje.
De amikor bezarul egy kapu.... kinyilik egy masik... :-)))))


Felteszem az almaszuretelo fotokat is. Innen 80 kilometerre voltunk a Kek Hegyekben, Bilpinben, szedd magad akcion az ovodaval, hazahoztunk par kilo almat, ezen kivul majdnem szedtunk narancsot is, de savanyu volt, igy vegul hagytuk. Sajnos Nasi Fruit (felig alma-felig korte) mar nem maradt szamunkra :-o
Almaszedo fotok itt: http://picasaweb.google.com.au/laszlo.csabi/Almaszuret#

No comments: