Thursday, November 12, 2009

Egyszeruen Nagyszeru?

Akartam egy kicsit irni arrol, hogy ugyan napok ota dogmeleg van es majdnem minden nap a beachen vagyunk :) ami allati jo, de azert Ausztraliaban sem konyekig (vagy nyakig?) tejfel az elet..

Sok mindennel meg kell birkoznia az embernek, ha ki akar ide ugratni kicsivel tobb idore, mint egy turistaskodas, es ez most tobb okbol is eszembe jut: hallottam (ismerostol szemelyesen, telefonon), olvastam idegen es ismeros oldalakon, hogy "minden kezdet nehez"es bizony neha meg a folytatas is!!!

Szerintem nagyfoku rugalmassag es meg nagyobb elszantsag es nyitottsag kell ahhoz, hogy valaki uj eletet kezdjen a semmibol, plane, ha otthon mar "valakinek" hitte magat vagy netan "valamije" volt.

Itt ujraertelmezodnek a dolgok. Ha van melo, a megelhetes viszonylag konnyu, persze itt a kerdes, kinek mi az igenye. Kaja, kozlekedes, lakhatas, sport, szorakozas, egyedul, csaladdal, stb. Sydney egy draga varos, amit pl. a "beach feeling" valamennyire elhomalyosithat.. es itt aztan megint elojon a kinek-mi-a-fontos. Ha az ember feltalalja magat, nagyon kellemesen es szep termeszet-kozelsegben elhet, de a napi gondokkal/erzesekkel ugyanugy meg kell birkoznia.
Ez itt nem Europa, messze vagyunk tole bizonyos szemszogokbol es konkretan is, de ahogy Lacko szokta mondani nekem: ez az elonye is.

Ezt most ket okbol irtam le:
1. Ha valaki ki akar jonni, kalkulalja bele: nem biztos, hogy itt miden annyira marha jo lesz, mint amennyire nem marha jo otthon. Csalodasnak nez elebe, aki ugy gondolja, megjon, es majd halalra keresi magat az erre esetleg nem is alkalmas vizumaval, boldog lesz a nem annyira biztosan konnyu beilleszkedes alatt; elegedett lesz a baromi draga es soxor tragikus minosegu lakasokkal/hazakkal; a korabban nem biztos, hogy tapasztalt multinacionalis kornyezettel; az itt kevesbe divatosan/stilusosan oltozo lakosokkal (kiveve belvaros, ott azert feloltoznek az emberek); es a hol forro, hol paras idovel, hol szetfagyas szelen allva (azert az nem vicces, mikor kint es bent is 14 fok van es nincs szigeteles, de van magas villanyszamla), az ovoda/iskolarendszerrel. A munkamoralt nem emlitem, egyikunknek sincs itt rossz tapasztalata :)

2. Ha valaki ki akar jonni, az a tanacsom, hogy bongesszen at minel tobb oldalt, ha angolul nem megy, akkor pl. a Bertok Zoli honlapjat, rengeteg hasznos info van rajtuk, ez az orszag nagyon szep, nagyon kellemes, nagyon laza, de ahhoz nagyon messze van, es sokba kerul kijutni, hogy egy fejessel beleugorjon az illeto - kiveve ha kalandvagyo es/vagy penz nem szamit :)) Szoval Kellemetlen, ha viszonylag gyorsan, logo orral megallapitjuk: mindegy, csak el innen - csak mert a lehetosegek nem ismertek, vagy nem tudunk elni vele... info, info, info!!!
De ez azert meg sincs egeszen igy.
A Csalad, a Baratok es a honvagy is nagy ur. A megszokott dolgok, a neveltetes, a kulturalis hatter, mind-mind erosen nyom a latban.
Persze az eselyt meg kell adni.

Talan nem is szabad osszehasonlitgatni semmit, itt mas a kultura, illetve keveredik, mas a rendszer, mas a hozzaallas. Tulajdonkeppen az adottsagok elonyet kell(ene) felismerni es elvezni, de ez mondjuk egy kezdeti kultursokkban eleg nehez.

Szoval a Nagy Almok megvalositasanak utjara ralepni jo, de ido es turelem az, ami behozza gyumolcset.

Ez most olyan jol hangzott... de hogy birkozzak meg ezekkel a huvelykujjnyi csotanyokkal itt korulottem ???

Egyebkent azert is irtam ezeket le, mert 1. ingatlant nezek, es mivel nem vagyunk milliomosok (bar ez erosen limitalt dontes a reszemrol :))), nem esunk a luxus arkategoriat magunknak megengedo vevojeloltek koze, enyhen szolva elegedetlen vagyok a kinalattal - minoseggel es arakkal, es jelenleg nem kivannek (ha lenne sem) befektetni semmilyen ingatlanba nagyobb osszeget (es rosszul vagyok ezektol az egyenapartmanoktol, meg zsebkendonyi telkektol rajta lechazakkal es a gipszkarton falaktol, mindez kb. felmillatol indulva). A lakbereket is dragallom, azon kivul a keruletek jellemzoit is szem elott probalom tartani (pl. most volt egy cikk, amelyben modelleztek, mi lesz, ha Manly-t elarasztja egy esetleges cunami, amire nem tudjak megallapitani, hogy mekkor az esely, de adnak neki). 2. A kajaarak is mennek fel, es itt is belefutunk neha a nem tul jo minosegbe (persze csinjan a tesco-gazdasagossal :)))).. majd ha lesz idom, utananezek, hogy ez a rengeteg organikus termek valoban az e (bar elvileg szigoru szabalyoknak kell megfelelniuk). 3. A benzin es a gaz jo arban van, a soforok nem elvadultak amerre jarkalok, napi kb.80 km-t levezetve, erre nincs panaszom, es arra sem, hogy 4. itt barki is firtatna a politikai allaspontomat :))). 5.Az oktatasi rendszer elemzeserol letettem, miota nem kivanom Bencet berakni semmifele normalisnak mondott ovi/suliba, s habar mar jelenleg Indianal tartunk, aki ezen megutkozik, azon most csak somolygok, mert meg nem tudja, miert irom ezt :))) Najo, viccet felreteve, ez egy masik tema. 6. Ja, igen, a bekabult fiatalok, vagy mi is ilyenek voltunk? Drog, gyogyszer, alkohol, most a fajdalomcsillapitokra igyunk verzio megy az ozzi fiataloknal, mert mar nem tudnak mit kitalalni (a kemping gazpalack szipkazas utan), es leggazabbak a fiatal lanyok - agresszivek, ugy neznek ki, hogy a Nyockerben sem kelnenek el, es fogalmuk nincs, hetvegente hol vannak. Es ami ennel rosszabb tud lenni: ez a temajuk is. Nem tudjak, hol vannak, es nem is erdekli oket. De legalabb a neten okos tanacsokat osztogatnak egymasnak. Hol vannak a szulok? Nem csodalom, hogy Ausztraliaban elkezdtek a Szulo Nevelest !? Mas: 7. Az europai emberek sokan nem tudjak adoptalni az itteni eleterzest, ez nyilvan a hosszu evek kemeny befektetett "munkaja" az elmebe :) 8. Sok esetben kemenyen kell dolgozni (magunkon) azert, hogy ratalaljunk, mitol is erezzuk magunkat jol (belul) - ezt most persze csak a sajat vilagombol mondhatom :0) na meg a vonzas torvenye alapjan :))))

2 comments:

Jakab Timi said...

Sziasztok!

Hát ez egy nagyon jó kis bejegyzésnek sikerült!Egyetértek mindenben.

Üdv.:Timi

Unknown said...

Koszi! pedig ejjel egykor irtam, kicsit izgultam, ertelmes lesz-e :) egyszer vki azt mondta, negativ dolgokat nem irunk blogra... hat nemtom, szerintem az eletben van jo is, rossz is... vagy maskepp is fogalmazhatok,de ez a lenyege :))))