Saturday, November 14, 2009

Ausztral uzletemberek !?

A kovetkezo 2 eset megtortent. Egyik ma velunk, egy ingatlan kapcsan, a masik mult heten Tibivel, mikor is jegyet akart nezetni egy utazasi irodaban, itt a kozelben.

Kerdes: vajon Magyarorszagon/Europaban hogy megy az ilyen hozzaallasu biznic ? (itt jol)

Elso kep: Szilvi, Bence es Tibi hazat nez
Ma elszaladtunk innen 10 percre megnezni egy jo aron kiberelheto hazat.. hatha,, esetleg jobban elfernenk :)) (ugye-ugye, milyen jo felevente koltozni, Ti tudjatok ezt? :)))
Helyszin: gyonyoru utca, kertvarosi resz, de megsem messze a porgos bevasarlo- es kerulet-kozponttol. A haznak csak a fele kiado, nem az egesz, mint ahogy korabban gondoltuk. Az egyik feleben a tulaj (60 koruli Ur), a masik feleben a leendo berlok. A haz maga nem volt uj, de szep es tagas, leszamitva ket, szamunkra alap dolgot: 1.konyha, 2.furdoszoba. Elobbi nagy volt, de keves butor, utobbi kicsi es kad nelkuli, ami miatt mar itt bebuktuk. Harom nagy haloszoba, eloresz, felso- alsoresz, isteni terasz alom kilatassal, nagy kert, sutogetohely, csak eppen.. haat igen, ahogy itt szokas: a falak gipszkartonbol (mekkora makunk van ezzel a jelenlegivel, teljes tegla!!!). Eees ugye ott a foberlo bacsi, akin sajnos keresztul kell menni.. vagyis az uveges nappalija elott, es at az o teraszan.
Keresztkerdesek tuzebe allitottuk a fiatal ingatlan ugynok sracot:
- Mi van, ha vendegek erkeznek, es kerti bulit csapunk, vagy bent zajongunk (papirfalak) ?
- Mi van, ha keson jonnek/megyunk el/meg, es zavarjuk a fennyel a foberlot, hisz ott jarkalunk az orra elott?
- Mi van, ha a mi gyerekunket, vagy a hozzank jovo gyerekeket nem erdekli kulonosebben, hogy melyik a bacsi resze, es melyik a mienk, hisz motorozni, rohangalni mindenhol jo :)
Ezek kozul egyre sem tudott valaszolni. Azt nem mondta, esetleg megkerdi a Tulajt...
De a legjobb: kerdezem: kivul is gipszkartonbol vannak a falak, szokas szerint egy teglasorral?; valamint szigetelve van e a haz?
Valasz: En ingatlan ugynok vagyok, nem epitesz!

Hopparezimi! Ebben az orszagban kb. 50-70 lakast lattam az elmult 5 evben szemelyesen, online meg.... kismilliot. Nagyon kemeny, hogy mekkora hatalmuk van az ingatlanugynokoknek itt, es hogy ehhez mennyire nincs meg a tudasuk (sok esetben). Es, hogy miket irnak az ingatlanos oldalakon es ezeknek az infoknak mekkora a valosagtartalmuk!? De mivel ozonlenek az emberek Sydneybe... igy hat megtehetik.. megtehetnek barmit. Nem hivnak vissza, nem segitokeszek, stb. A heti kedvencem egyik meregdraga luxuslakas hirdetesenel valahogy igy hangzott magyarul: "hozzaferes legi tevehez". Kerdezem Lackot, mondja mar meg, ez most mit is jelent? "Hogy van antenna a hazban". Ez jo! Isteni, hogy ez is az extrakhoz tartozik egy heti 700 dolcsis, 2 szobas egyenlakasert! Akit felizgatnak az ausztral ingatlanok (berles, vetel, stb): www.domain.com.au

Sztori 2. Tibi es az Utazasi Irodas Neni (ne felejtsuk el, hogy Tibi maga is utazasi irodas)

"Mivel megyek haza idén karácsonyra a már meglévő jegyemmel, gondoltam bemegyek egy utazási irodába és megérdeklödöm, mennyi lenne egy retúr repülőjegy Budapestről Sydneybe januárban és visszaútra amikorra van hely. Na igy is volt, itt North Sydneyben be is mentem a supermarkettel szemben lévő irodába ( név nem fontos ) :-) Egy kedves idős hölgy ült bent.
Angolul zajlott a beszélgetés amugy :-))))

- Jó napot kívánok! - mondom.
- Miben segíthetek ? kérdezte Ms T.
- Megnézne nekem mennyi lenne egy retúr jegy Budapestről Sydneybe jan-ban és visszaútra nov-ben a Cathay PACIFIC airline-al ? Budapest 3 betűs rendszerkódja: BUD, hogy segítsek.
- Oh köszönöm.
- Ha jól tudom Róma vagy Frankfurton keresztül repül és persze Hong Kongon át.

Pár perces szünet, üti a gépet...

- A legjobb ár az Emirates-re lenne...ööö mennyi is ?
- Leirná egy papirra nekem..

Pár percre elmegy, keress egy céges papirt, visszajön egy céges cetlivel és ráirja igy !!!

EMMIRITS 2445 Aud !!!!

Ajaja itt kicsit megrengett a bizalmam, milyen repjegyes lehet az aki nem tudja leirni sem az Emirates légitársaság nevét ajaj ... !!! Hogy nézhet ez jó helyeket és árakat az utasoknak ???
De még nincs vége a meglepetéseknek...

- Hát az nem igen jó ár...sőt...
- Én a Cathay re lennék kiváncsi...Róma vagy Frankfurton át...

Újabb pár perc molyolás a gépen...

- ööö Rómán keresztül nem adja ki a rendszer...
- Az hogy lehet.. ez jól látom Galileo rendszer, mi is ezt használjuk Európában...akkor legyen Frankfurt.
- Azt kiadja..
- Remek :-) mennyibe kerül ?
- öö....hát ezt nem árazza be...
- Neeem, az meg hogy ?
- Nézze meg.. és felém forditja a monitort... :-)))) Kész voltam már :-))
- Megnézné még a China Airlinest ugy hallottam jó árai vannak Bécsből Taiwanon keresztül Sydneybe...
- ??? Mi a rendszerkódja a China Airlinesnak ?

ÚRISTEEEEN ! Ilyet kérdez egy utastól ?????????????

- CI mondom.
- Köszönöm.

Ilyenkor már kész voltam, nevetni sem mertem a döbbenettől.. :-)
- ööö az is drága a rendszerben...jobb lenne ha talán otthon Mo on nézetné meg.
- Értem, megnézne nekem még valamit ?
- Sajnos már nincs rá időm, el vagyok foglalva...

Na én ilyet mondtam volan egy utasomnak is... no comment :-)
- Ok, köszönöm, viszlát."

Kicsit hosszu lett ez a bejegyzes, de szerintunk erdekes.
Amugy is a "bogyomben van" az oktatasi rendszer... legyen szives valaki megirni, hogy mi a velemenye az ittenirol.. mert azt gondoljuk, hogy az ausztral, angol es amerikai "nem kell leterhelni a gyereket a sok informacioval es inkabb fozni tanuljon, mint tortenelmet" hozzaallas meghozza gyumolcset. Habar otthon is lassan ez a tendencia (vagy mar reg?), nem mondom, hogy feleslegesen kene tomkodni a fejeket (en pl.minek tanultam sajtgyartasi technologiat a kozgazdasagiban,,), de... vagy... tulajdonkeppen mi az Eletre neveles? Szerintem nem az, amiben en reszesultem az iskolak altal. De az sem, amit itt latok magam korul! Ja, meg egy erdekesseg, vagy mar irtam? Sebaj: a kissracom, akiert jarunk, az evi 20ezer dolcsis maganiskolajanak minden heteben jol szorakozik, van par temakoruk, hazifeladat nem sok, konyvtar-oraja van, sportoraja van, zeneoraja van, sakkoraja volt... a fuzeteben a tananyag nincs tullihegve, viszont 3 hettel kevesebbet jar evente suliba, mint az allami iskolas gyerekek. Jo kis suli.. ja, olaszt is tanul, de nem beszelgetnek, inkabb hallgatjak, es felolvasnak nekik. Halali. Ja,12 eves a gyerkoc.

Tehat ez az orszag - mint multkor is mondottam -, abszolut mas felfogasu, mint pl. otthon (szerintem!!!). Tobben kerdezte(te)k, hogy mi volt az a viszonylag negativ kep, amit abrazoltam. Nem negativ, csak ez van :)))

Emberek! Itt nem egyszer a 3 savos uton a kozepso savban vezetnek a soforok es ket szelso sav ures. Ez is Ausztralia. A felszolgalonak/ingatlanugynoknek/utazasi irodasnak/eladonak soxor nincs nagyobb gyakorlata, mint az ugyfelnek. Ez is Ausztralia. Ha mesz az utcan, es neha Azsiaban erzed magad, az is Ausztralia. Ha haverkodni akarsz helyiekkel, de ok kerek perec megmondjak, nem baj, ha bejossz az orszagba, mig hozzank nem szolsz - ez is Ausztralia. Ha kedvesen ramkoszon lehuzott ablaknal egy motoros, majd tovabbmegy: ez is Ausztralia. Ha turelmesen megvarjak a legeslegbenabb ember parkolasat/vasarlasat/tankolasat, stb., ez is Ausztralia. Ha kicsit kevesebb a penzed, de vasarolni akarsz, gond nelkul odaadjak a portekat, ez is Ausztralia. Ha csinos csaj vagy, es mindened kilog - viszont a kutya nem nez meg az utcan, ez is Ausztralia (kiveve, ha magyar a pasi HAHAHA) !!!

Najo, ennyi eleg lesz mara, szijasztok, eljen pentek, 13. es Szilvikek napja juhuuu !! Koszonom a koszonteseket!!!!!!!!

3 comments:

Unknown said...

Boldog névnapot!! :)

Anonymous said...

Eloszor is Boldog Nevnapot!
A tobbihez nem nagyon tudok hozzaszolni, de szerintem tul nagy a kulturalis keveredes nalatok, aminek hatranyai is vannak.Velemenyem szerint kell egy kulturalis pont, amihez az embernek alkalmazkodnia kell, es ezt a pontot a befogado orszagnak kellene nyujtania. Viszont a tul nagyfoku bevandorlasnak az a veszelye is megvan, hogy ez a pont elmosodik szep lassan...
Az olasz tanulasrol:szerintem a 10-12 eves korosztalyt is erdemes bevonni aktivan is a nyelvtanulasba,mert a hallott szovegertes nem biztos, hogy eleg fejleszto hatasu es hogy eleg stimulalo. Szerintem passziv. Rengeteg nagyon jo jatekos modszer van, amivel a gyerekek aktivan tanuljak meg a nyelvet.
Puszi, E. Fi-bol

Anonymous said...

oh yeah ez Sydney :)
vargak