Thursday, January 13, 2011

Queensland, Januar 12.

Orsikaekrol egy gyors helyzetjelentes:
biztonsagban vannak, az osszes cuccot, az aprosagokkal egyutt ki tudtak menteni a hazbol.
Jelenleg egy magasabban fekvo teruleten tartozkodnak egy barati hazasparnal.
Durva volt, mikor Lajosek koltoztek ki a szomszedokkal egyutt, a jobboldali szomszedsag kozolte vele, nem mennek sehova es csak viszkiztek.
Tegnap meg halljuk a hirekben, hogy komplett csaladok hianyoznak.. neha nehez megerteni az embereket...

Az idojaras szerint jovo szerdaig eso varhato 2 nap kivetelevel. A vizszint meg mindig nem tetozott, holott mar komplett hazak tuntek el a viz alatt :((

Hajnal 4 es delutan 4 kozott korulbelul Sydney Harbour nagysagrendu, vagyis 500 gigaliternyi viz zudult at Brisbane-en.

Mara kiderult, hogy kisebb varosokban nincs eleg ivovizkeszlet (van, ahol 3 napra maximum) es folyamatosan figyelmeztetik a lakossagot, hogy csak akkor hasznaljanak vizet, ha nagyon muszaj.
E coli bakterium fertozes is elofordult, igy egyes varosokban vizet kell forralni hasznalat elott.

Az uzemanyaggal is gond van, szigoruan korlatozzak a hasznalatat jelenleg mentokre, stb.

Szerda este fel 11-kor mar tobb, mint 50 kerulet viz alatt all es a Brisbane folyo elerte az 5.2 meteres magassagot delutan negyre.

A kormanyzok es hatosagok folyamatosan figyelmeztetik az embereket, hogy koltozzenek, ha felejuk is terjed az aradas. Veszely van fertozesekre, hiszen a viz mindent visz. A Belvarosi hazaktol/irodaktol kezdve a kis hajokikotoig minden uszik. Az allam kormanyzoi osszefogast surgetnek, de nagyon sok tamogatas erkezik, az ausztralok hihetetlen jok a segitsegnyujtasban.
Tobb, mint 3500 embert evakualtak, 12 halott van es tovabbiakra szamitanak, viszont 2 embert elve megtalalt a rendorseg, amit csodanak minositettek.

Tobb, mint 120 ezer ember aram nelkul van. Az egyik Brisbane kozeli varoskaban 7.5 meterre aradt ki a folyo. Ipswich-ben 22 meteres aradas varhato hamarosan.

Sajnos rengeteg haziallat van veszelyben, es a befogadohelyek mar megteltek, de azert folyamatosan keresnek/talalnak olyan helyeket, ahol elhelyezhetok a megmenekitett allatok. Az izolalt teruletekre helikopterekrol dobnak le elelmiszereket.

Az Indonez Kormany 1 millio dollart adomanyoz Queenslandnek, ma jelentettek be.

No comments: