Sunday, November 28, 2010

Szabad Szeretni!

Valakitol hallottam, hogy egy varandos holgy ugy gondolja, neki nincs meg gyermeke - holott a hasa mondjuk mar erosen elter a korabban megszokottol.


Az anyuka gondolatai es erzelmei rendkivuli modon befolyasoljak a megszuletendo gyermeket, ha tudomast akarunk venni rola, ha nem.

Miutan a pici vilagrajon, az elso erintestol kezdve olyan informaciocsere zajlik a baba es a mama kozott, ami HA jol mukodik, az anya "anyatigrisse" valtozik, es a baba osszes rezduleset meghallja. Ez meg nem minden, folyamatosan ellenorzni akarja es biztonsagban tartani a bebit.

Az antitest kibocsatasok/hormonvaltozasok/erintes/szoptatas es egyeb informaciocsere segit a babanak es a mamanak az egymasra hangolodasban, es amit az anya nyujt ebben az idoszakban a gyermekenek, bekerul a gyermek tudatalattijaba is (szimbiozisban elnek).

Elofordulhat, hogy az anyanak nincsenek "receptorai" a bebi fele, de szerencsere ez ritka (viszont kezelheto).

Az anya szeretetteljes gondoskodasa az elso idoszakban rendkivul befolyasolja a bebi fejlodeset. A folyamatos beszed, mosoly, erintes az anyatol es az apatol bizonyitottan tamogatja a bebi tanulasi kepesseget.

Ha a baba szuletese stresszes volt, az anya folyamatos erintese (kezben tartasa, magara kotese, stb.) biztositja a babat az anyai szeretet erossegerol. Ez nem csak kellemes erzeseket okoz (ami kihat az elkovetkezendo evtizedekre), de az agy megtanul tobb serotonint kibocsatani, amitol a gyermek megnyugszik.

Ebben a fontos idoszakban a bebiknek ketszer annyi neuront tartalmaz az agyuk, mint amennyi felnottkorban van, az idegpalyak a stimulaciok hatasara rendkivul gyorsan fejlodnek.

Amikor az anya ideges/stresszes/felelmekkel kuzd, a bebi teljes hullamhosszon erzekeli es ez jelentkezik a viselkedeseben is.

Amikor egy bebivel "baj van" - akkor nagyreszben az anya az, akivel foglalkozni kell(ene).

Az elkenyeztetestol valo felelem es hasonlo koncepciok kezelhetok onmagunk nevelesevel, valamint folyamatos tajekozodassal - vagy csak siman azzal, ha a szivunkre hallgatunk.
Sokat segit az is, ha a felelmeinket beazonositjuk (csaladunkbol, a kornyezetbol ered-e vagy pl. a tarsadalmi elvarasoknak igyekszunk megfelelni?) es megertve azokat valtoztatunk rajtuk.


Sajat velemenyem az, hogy ha egy anyukat folyamatosan megkerdojeleznek amiatt, mert "tulzasba viszi" a gondoskodast/felti a babajat - akkor a kerdojelezo felnek kellene kicsit elgondolkodnia azon, hogy mi az a blokk, amiert fel kinyilvanitani a feltetel nelkuli szeretetet es mi az, ami meggatolja abban, hogy feltetel nelkul gondoskodjon rola - ami a kisbaba termeszetes igenye?


ui., koszi Kata amit csinalsz, inspiralo hatasu, vegre elkezdtem, amit eddig csak terveztem :)) millio pusszik es sok sikert 11re :)))))


1 comment:

Unknown said...

Pár napja egy lapban jelent meg egy cikk, hogy a Travolta feleségének egyrészről némán kell megszülnie a babát, mert a baba megijedhet az anyja hangjától, másrészről szülés után 1 hétig a babát csak csönd veheti körül, senki sem szólhat hozzá, az anyja sem és az anyja is max megetetheti, tisztába teheti.

Érdekes nézet. És ezért még fizetnek is, hogy a hülyeséget töltsék a fejükbe. Uffff