Monday, October 4, 2010

Sydney- Brisbane kocsival, hetedszerre

Pentek este 7 korul tehat elindultunk az osszessegeben 14,5 oras utnak, vegul reggel fel 10 korul megerkeztunk Orsikaekhoz.

Az ut vegyes erzelmekkel indult, hiszen 2 korul kellett volna terv szerint Lackot felvenni, dehat a melo es az uj - felig bedoglott - kampany az elso. Mire este 6 utan vegre kesz lettek a hibajavitassal, mar ketszer elment az eletkedvunk is.. dehat ha mar bepakoltunk, indultunk.
Az elejen olyan dugo volt, mintha reggel 8 ora lett volna a szokasos varosi kozlekedessel.
Amikor megalltunk egy pisiszunetre, egesz elhultem: a Mekiben olyan ultrabrutal tomeg volt, mintha mondjuk egesz Sydney ott vacsorazott volna, a parkoloban (nem a McDonalds, hanem egy bevasarlokozpontnal) alig volt hely, es olyan zaj volt, hogy elkepedtem.

Mindenki nyilvan ment a McDonalds uj, nagyszabasu kampanyara es vettek a nyero burgereket - amin elozoleg Lackoek meloztak par hetig :)))

Ahol legkozelebb megalltunk: egy ingyenes kavezo/teazo hely az ut szelen, ahol onkentesek dolgoznak, es kinaljak a kavet, teat, forro csokit, vajas zsomlet, sutit, kekszet a faradt vandoroknak, csak hogy azok pihenjenek es felfrissulhessenek egy kicsit.
Nagyon aranyosak voltak a nenik, nagyra ertekeltem a kedvesseguket es az ejszakai kavet :))
Viszont tajekoztattak arrol, hogy Coffs Harbour utan halalos kamion-autos baleset miatt utlezaras varhat rank, figyeljunk oda.

Korahajnalban elertuk Coffs Harbour-t. A benzinkutas, ahova beugrottunk elmondta, hogy egy baratja halt meg 2 auto es egy kamion utkozese soran, de mar felvaltva engedik at a savokban allo autosokat, nem kell az oriasi kerulouton menni.

Nem sokkal kesobb elertuk a helyszint, tragikus latvany volt a helyszinelok mellett: egy oriasi kamion az ut tuloldalara sodrodva arokba dolve, de a kabinfulke sok-sok meterrel elobb fekudt lerepulve, a darabok szerteszet. A soforules nagyon messze volt... Epp probaltak kiemelni az arokbol, nem tudom, kiszallt-e onnan valaki elve, nagyon csunyan nezett ki. Sose lattam ilyet.

A kamionokra visszaterve: azt hiszem, eleg volt az ejszakai autozasbol szamomra: olyan szinten nyomjak a kamionosok, hogy felelmetes.
Rengetegen vannak, ami ertheto is ekkora kontinensen, persze. Van kisebb kamiontol hatalmas kamionig mindenfele verzio. Es nagyon mennek.

A Pacific Highway sok helyen 2x2 savos, sok helyen meg nem. A maximum sebesseghatar 110 km/ora egesz Ausztralia teruleten.

Amikor 2x1 savosak az utak, nehany kilometerenkent elozo savok vannak. Altalaban ugy nezett ki az ejszakank, hogy elottunk es mogottunk egyarant oriasi teherautok, 1-2 szemelyauto, kamionok, kamionok, szemelyauto, kamionok, szemelyautok, sok kamion, stb

Dobbenetunkre tobbszor tapasztaltuk, hogy az a kamion, aki elottunk ment kozvetlenul, mielott elkezdodott volna az elozo sav, mar atment a tuloldalra, es ugy elozte ki az elotte halado kamiont, hogy a szembe savban nyomta, igy az addig elotte halado kamion kielozhette a rendes elozo savban az elotte halado szemelyautot. Mi maradtunk a balszelso savban, hogy a gmogottunk nyomulo kamion megelozzon minket. Egy ilyen kisautoval, mint a Prius, szamomra meglehetosen nyomaszto elmeny volt. Lackonak csak hangos volt, ot annyira nem zavarta.

Kb. hajnal fel5 korul megalltunk egy sotet parkoloban aludni. Ezektol a pillanatoktol nem vagyok oda, de mar nem birt egyikunk sem vezetni, kavek, kola, csoki ide vagy oda :))
En ebredtem legeloszor 7 elott kicsivel, es mivel felhos volt az eg, egesz jol lattam (ennyi alvas es vezetestol ilyenkor fajdalmasabb napsutesben). Aztan elkezdett omleni az eso. A tobbiek majdnem 9 korul ebredtek, akkor mar a Gold Coast korul jartunk, de nem lattunk sokat, csak az ablaktorlo lapatokat.

Bence es David jol birtak az utat, Bence se nem porgott (az ulesben) se nem csintalankodott, mint januarban Apuekkal, teljesen jol vette.

Orsikaeknal letaboroztunk, majd utana elmentunk egy alomszep esoerdobe. Mig megneztunk egy fantasztikus /habar inkabb felhos, mint tengerre kinezo/ kilatot egy kanyon tetejen, meg csak csopogott, viszont en nem voltam a topon, ugyanis Bence a vadiuj bokalengetos es kisse nagy gumicsizmajaban ugy nyargalt az erdo keskeny foldutjan, hogy gyakorlatilag nem birtam nezni. Alattunk jobbra lent a szakadekszeru melyseg, felettunk a hegy balra, elkepeszto novenyzet - es en meg arra koncentraltam, hogy idegileg birjam a gyerek rohangalasat. Szerencsemre David, mint olyan sokszor, most is segitett. Visszafele Lacko hozta Bencet, mivel nem engedtem orult modon kozlekedni a csuszos uton (kozben nekiallt az eso omleni), erre Bence beduzzogott, eldobalta minden leveheto ruhadarabjat. Persze kicsit uvoltott is. Jo volt.

Mire a kovetkezo kirandulo ponthoz odaertunk, olyan eso volt, hogy lefele vettuk az utiranyt. Azon kulon meloznom kellett, hogy a teriszonyomat legyozzem a hajtukanyarokban lefele, de mindennek eljon az ideje :)

Egy etterem nem volt nyitva a hegyen (pedig volt par), illetve egy megis, csak ott rendezveny volt. Lackoek bementek ecetet kerni nekem, ugyanis kozben eszrevettem, hogy egy kullancs all ki a bal kezemen a venambol. Az interneten elolvastam a telefonomon (amit Bence meg mindig jobban kezel, mint en), hogy mi a tuti ilyenkor: gyufat benyalazni, korkorosen ereztetni a foszfort a kullanccsal, amire az allat, mint nagy kedvencere, kimaszik. Ez nem ohajtott kimaszni, viszont a piros szinu gyufaveg megfogta a venamat, eleg hulyen nezett ki. A vendeglatos no nem ecetet adott, hanem behivott, bekente a kullancsot eukaliptusz olajjal, majd fogta es kezzel kirantotta, kicsit elobb megtekerve orajarassal ellenkezo iranyban. Majd tett ra kis antiszeptikus kremet es sajnalta, hogy mar begyulladt, biztos allergias vagyok. Nem mondtam neki, hogy nemreg gyufat nyalogattam :O)))

Szoval a tegnapi 14,5 ora utan meg jott egy xtra kb. 4 oras vezetes az omlo esoben. Aztan csaladilag beultunk a McDonalds-ba, ami hihetetlen, de nem volt nyitva semmi a hegyen, es utana viszont lementunk a Gold Coast-ra, ahol meg nem volt parkolohely. Rohej, de tenyleg nem volt, csak nagy tomegnyomor, pl. Surfers Paradise-ban. Egyebkent versenyautopalyat epitenek es a tengerparti ut fel van turva. Vicces volt visszaemlekezni: amikor eloszor voltam itt, 47 fok volt, 2004. februarjaban es majdnem leegett a papucs folott a talpam a betonon.

Szoval igy kerultunk a Mekibe megint, meg hogy versenyezzunk a promocios anyagokert mi is :) Lackonak nem szabad! De nekunk lehet :))) Minden oraban kisorsolnak egy mobiltelefon/fenykepezo pakkot, minden heten egy Xboxot es 10ezer dollart nehany heten at. Kar, hogy a sorsolasokat szamitogep intezi, ha lehetne, szivesen leolvasnam Lacko agyarol, hogy mikor kapjam meg a 10 rugomat :) Ketszer :)))

Mai nap kicsit gyorsan elszaladt, delelott talalkoztunk Almaval es Ritaval ujra, delutan pedig - az eso miatt - a valtozatossag kedveert autos varosnezoturan voltunk: Orsika, Bence, David es en. Igy jartunk, ez a 3 nap ugy latszik ilyen. Egyebkent nem ver a viz, kb. 18-20 fok van, azt hiszem - vagy ugy erzem :)) Meg paras ido. Sydney-ben is omlott az eso egesz nap.

Sydneyben, bocsanat, NSW-ben ma oraatallitas volt, ugyhogy ott egy oraval kesobb van. Jo lesz mert igy legalabb jobban kell holnap sietnunk haza - mivel Lackonak hihetetlen modon hetfo ejjel tizkor a gepnel kell ulnie es valamit matekolni a kampanyhoz. Jo, ha az ember a vilag minden pontjan levo kollegaival osszedolgozik. Es mindez akkor a legjobb, mikor hosszuhetvege elso es utolso napjan is ezt teszi.

Igy tehat reggel kb. 6kor fogunk hazaindulni es ha nem lesz oriasi tomegnyomor vagy baleset az uton es dugo Gosfordtol (ahogy szokott), akkor talan haza is erkezunk. Mivel nappal leven nyilvan meg kell allnunk Bencet lefarasztani. Nem fog es nem is akarom, hogy vegiguljon ennyi idot, na meg nekunk is jo, ha kicsit setalunk Lajos isteni steak-jei es marhaporije utan :))))

Ha jol emlexem, hetedszer jarom meg kocsival ezt az utat, ebbol egyszer lakobusz volt, Cairns- Sydney viszonylatban. Jo lenne meg visszajonni parszor (es peldaul elmenni a Sea World-be, Australia Zoo-ba Bencevel is), de nemtom, hogy meg1x le akarom e nyomni igy az utat.
Bar mindig ezt mondjuk, aztan tessek :))))))))


No comments: