Thursday, October 14, 2010

Krealjunk betegseget majd adjuk el a gyogyszeret!

A CNN-ben megjelent oktober 11-en az alabbi cikk.

A lenyege, hogyan gyartanak a gyogyszergyarto cegek, mint pl. GlaxoSmithKline, betegseg "markakat", hogy aztan eladjak a megfelelo (nek hangzo) gyogyszert.

Panikbetegsegek, erekcio problemak, tulzottan aktiv/nem eleg aktiv belmukodes, menstruacios problemak, klinikai depresszio - regebben ezek ritka "betegesegeknek" szamitottak, de a marketing kampanyoknak hala egyre tobb ember ismeri fel magaban a problemat - es szalad megvenni az ajanlott gyogyszereket.

Az egesz otlet egy 1928-ban publikalt konyvtol (Propaganda) es szerzojetol, Edward Bernays-tol indult, aki ravilagitott: ahhoz, hogy eladj egy zongorat, nem magat a hangszert kell arulni, hanem ra kell ebreszteni az embereket, hogy legyen igenyuk zeneszobat kialakitani a hazukban,, es onnantol mar tobb, mint valoszinu a zongoravasarlas - anelkul, hogy nyilvanvalo legyen, hogy zongorat arulsz.

Amikor a megfelelo kampany elerte a hatasat, mar nem kell gyozkodni a tomegeket, hogy vegyek a gyogyszereket: ugy fog hatni az emberekere, mintha a sajat otletuk lenne es orommel veszik a bogyokat, mikozben felcimkezik magukra az adott problema jellemzoit.

(Sajat velemenyem: ennel durvabb, mikor a szulo aggasztja ra a gyerekere a jellemzoket, es meg gyogyszert is adat neki, e velemenyem alol egyetlen kivetel van: mikor a szulo mar mindent, minden mas megoldast megprobalt, az etkezes, eletmod valtoztatast, sajat magan valo melozast es amit csak meg tudott csinalni,,, bebizonyosodva, hogy valoban szervi elvaltozasrol van szo, nem pedig olyan jellemzokrol, amiken gyogyszer nelkul lehet valtoztatni.)


A kedvencem a szocialis idegeskedes betegseg - amihez a felfogadott pszichiaterek iszonyatos mennyisegu "beteget krealtak", a gyogyszer nepszerusitese elott 50 referenciajuk volt,, majd a kampany utan milliok "ebredtek ra a problemajukra".

A szlogen ez volt: "Allergias vagy az emberekre?"

Es eladtak annyi Paxilt, amit korabban soha... amikor meg a felenkseget nem gyogyszereztek.

A megkrealt betegsegek tobbek kozott: figyelemhianyos, hiperaktiv betegseg, "ideges labak", inkontinencia, es tarsai, ami korabban lehet, hogy nem erintett akkora tomegeket, mint mostanaban, de korabban nem is tudtak a letezeserol, mint most, max. csak azt mondtak: "razom a labam".

Amikor elkezdenek emberek valamiben hinni, akkor jon letre az a bizonyos csoporttudatossag, ami aztan magaba szippanthat akaratlanul is olyanokat, akiknek semmi koze az ugyhoz, pl. leszarmazottak, akik a genjeikben hordoznak olyan erzeseket/gondolatokat, amikhez mar regen semmi kozuk, de mondjuk a nagymamajuknak meg volt..es nem ertik, mi a baj...

A cikk itt:

http://edition.cnn.com/2010/OPINION/10/11/elliott.branding.disease/index.html

No comments: