Monday, October 11, 2010

Apro bosszusagok utan vidam este


Reggeli Csucsforgalom

Ma reggel nem voltam feldobva.
Eloszor is reggel 8.20-kor indultunk Bencevel es Daviddal az Ovodaba es pontosan 9.20-ra be is ertunk. Gondoltam, ma Frenchs Forest fele megyunk, mondvan, elkezdodott a 3. Negyedev a sulikban, biztos tomeg lesz Mosman - Neutral Bay korul, ahol a Hid miatt reggel (es soxor maskor is) amugy is dugo van. Nem tudom, tevedtem-e vagy sem, de erre egy jo nagy szivattyu volt (habar a masik irany sem sokkal rovidebb). Egyebkent 13 km-rol beszelek. Mindket iranyban kb. ilyen tavolsagra van az Ovi - csak Neutral Bay fele menet kb. 45-50 perc alatt erunk be, mivel ott vannak a T3-as savok, amit hasznalhatunk, a masik iranyban meg 3 savban nyomul mindenki, buszostol, mindenkistol :))


Indul a 3. Negyedev - ovodai csalodas


Masreszt: ahogy bementunk az Ovodaba, valami hiperszuper kert-atrendezesre szamitottam az Ovi udvaran az elozetes rajzok alapjan. Reszemrol csalodas volt, dehat a gyereknek kell elvezni :)

Lebontottak a feszert es egy kis gyerekhazat, valamint lekoveztek napraforgos mintara egy reszt az udvaron, a tobbit pedig leszortak faforgacsszeru barna reszelekkel - amitol delutanra minden es mindenki tisztra retek lett. A homokozot atepitettek, nagy kovek vannak most a szelen (ha engem kerdeztek volna, az alacsony faronkok szerintem jobbak voltak).

A tengerimalackanak egy sarok jutott egy teljesen rosszul betoldott kerites mellett - nem is ertem, hogyan maradhatott a kerites melletti fa es a badog(?)kerites kozott akora luk, ahol a gyerekek kifernek - vagy kifernenek, ha lehetne, vagy felig kifernek - ezt nem tudom pontosan, mert csak azt lattam, hogy egy gyerek felig kilogott az utcara a fa mellett allva es az ovono visszaparancsolta. Fasza.

Mondjuk az jopofa, hogy felallitottak egy pumpas kutat, hogy a homok mellett lehessen vizezni (csak nem szabad elfelejtenem Bencebol kionteni a fel kilo homokot delutan haha). Na de ez meg semmi.

Korabban nem is tudtam, hogy ekkora elvarasaim vannak. Ma viszont, ahogy be akartunk menni a terembe, eloszor is zarva volt az ajto - sebaj, a masik termen es a furdoszoban at bementunk. Sajnos, mert azonnal kiakadtam. A mosdo korul ugyanis tiszta kosz volt minden es a wc ulokek sem voltak tisztak, es en nem ezt vartam negyedev elso napjan. Hanem azt, hogy csilivili lesz minden.


Ovonenik

A Fo-Ovoneni sehol, a - meg mindig nem veglegesitett - masodovono es a segedovolany volt ma Bence csoportjaval.
Mindketto nemet es nagyon kedvesek-csendesek, az egyik 2 gyerekes anyuka, a masik 19 eves helyes lany, aki cseretanulmanyokon van itt,,, ok lathatok a tavaszi fesztivalos kepekeinken).

Franziskat, a csere-ovo-lany-nenit multkor hazavittuk, nagyon aranyos, szepen beszel angolul, Hannover korul lakik es 1 evet gyakornokoskodik itt.
Alexandra, az ovonenink nagyon szimpatikus, halkszavu, de hatarozott, o imadja Bencet. Ma (is) faggattam, hogy mi lesz vele, mivel mar vagy 2 honapja itt van, hogyhogy meg nincs allomanyban - mivel szeretnem Bencet biztos kezekben tudni :))
Februar ota csak EGY ovonenink allando, es mar Bencenek volt vagy 4 masod-ovonenije es kb. ugyanennyi dadaja (vagy ovono-segito vagy hogy hivjak oket :)). Ami azert zavar, mert a Waldorf/Steiner filozofia epp az allandosagra helyezi a hangsulyt, itt meg atjarohaz van.

Szoval megtudtam, hogy ha Tania, a fo-ovoneni nincs, akkor elszabadul a pokol - es ez latszott is. Aztan azt is, hogy Bence (aki nem szokott meselni az ovirol) allitolag remekul jatszik par kivalasztott barattal, vicces, nevet es rengeteget rohangal (na ez az egy, amit lattam is a sajat szememmel haha).
Alexandra el van olvadva tole, hogy milyen egy joszivu emberi leny, tiszta szeretet :O))) Tudjuk :)))) Egyebkent nem beszel egy arva szot sem az Oviban, de hala a jo egnek ugy allnak hozza a nevelok, hogy "majd megszolal, ha lesz szamunkra mondanivaloja" - es senki sem erolteti ot semmire. Ez viszont jo, mert azt nem szereti :)))


Ovodai szem- es fulvizsgalatok

Most lesz hallas es szemvizsgalat, kivancsi leszek, mert szerintunk szeme mint a sase, a hallasa meg szelektiv, pl. a "rakd el az autokat" vagy a "csokipapir zorgetese Anya altal titokban" hanghullamokra kulonbozo erzekenyseggel reagal. A horoszkopja szerint abszolut hallasa van :)) Szerintunk meg abszolut kedv-fuggo :))))


Immunizacio

Aztan itt a vita a beoltassuk-ne oltassuk kerdeskorrol, de meg nem ertunk a vegere, sot, csak erintolegesen vitatkoztunk, Lacko mindenfele tudomanyos felkeszuletlensegere hivatkozva :)


Beszedterapia?

Lesz meg egy dolog: beszedterapia a gyerkocoknek az ovodaban. Nem volt nehez eldonteni, hogy nem csengetunk be 20 dolcsit (ha egyaltalan jol emlexem, mert sajnos en az utobbi hetekben/honapokban (?) erintolegesen olvasok csak el mindent es nekem meg az agyam lett szelektiv). Amugy tenyleg, minek kernenk olyan iranyu vizsgalatot, mint beszedfejlesztes, amikor Bence egy arva szot sem szol.

Mielott felhordul erre az Emberiseg, megjegyzem: nagyszeruen fordit angolrol magyarra es forditva, szoval a kepessegeivel semmi baj. O egy olyan gyerek, aki akkor csinal valamit, ha akar, nem pedig akkor, amikor elvarjak tole, de ez ennel komplikaltabb sztori. Amikor elvarjak, na akkor kimutatja a foga feherjet :))) Csak pont egy masik iranyban, hahahaha.

Most nem is tudom hirtelen, ezzel kire utott... az Apjara vagy az Anyjara...
Osszegezve: beszedterapiara nem Benonek, hanem a csaladjanak lenne szuxsege :)))


Az ovoda ara

Visszaterve az Ovira. Jovore felemelik az arat, a jelenlegi 69 dollar/nap helyett 79 es 89 dollar/nap opciok kozott valaszthatnak a szulok. Nekem a dragabb megoldas jobb lenne, mert az 2 oraval tobbet jelent naponta.
Mert azt ne felejtsem el megemliteni, hogy az arameles melle idocsokkentes is jar majd.
Tehat 79 dollarert 9-3-ig tarto ovit kapunk majd, a 89 dolcsiert meg 8.30-tol (kilences kezdessel, csak elobb mar le lehet dobni a kisdedeket) akar 5.30-ig is otthagyhatjak majd a ra nem ero szulok - HA az Onkormanyzat belemegy egyaltalan abba (majd valamikor a kozeljovoben), hogy 4.30 helyett 5.30-ig legyenek nyitva.
Most 69/napert 8.30-4.30 a nyitvatartas. Ha belegondolok, hogy Bencet ledobom 9-fel 10 korul, hazaerek 10re, majd 1/4 3-kor vissza kene indulnom erte, majd 4-re hazaernenk, ettol finoman szolva nem vagyok boldog. Szoval, "rendes" idot akarok magamnak is, nem ropke 4 orat itthon uszkve 3-3,5 ora vezetessel/nap. Senki sem gondolt bele a kozlekedesbe :(
Viszont ahogy Lackot felhivtam, kozolte, nyugodjak meg, ahogy ismer engem, jovo ilyenkor mar nem biztos, hogy innen jarunk Oviba.... (na, ezen csodalkoztam, hogy ezt igy mondja??)


Ovodai osszegzes

Osszevetve mindent, az Ovinenik cukik, Bencus allitolag birja a helyet, csak kosz es kupi van, remelem, holnapra kitakaritanak, befoltozzak a keritest es eldontik, ki a vegleges tanarneni, majd leviszik az arakat es visszaallitjak az oraszamokat haha :)


Ovodai tamogatas

Meg egy helyzet volt: egy buznyakot nem kaptunk vissza ovoda-tamogatasra, viszont egy raklap lovettat kicsengettunk mar az iden. Aztan, hogy ezt nem hittem el, kiderult, hogy az adminisztrator ovoneni valamit nem jol egyeztetett a helyi TB-vel, vagy mi az (Centrelink), igy most ujraertelmezik. Remelem ugy, hogy legalabb a zsozso felet visszautaljak kb. azonnal :))
Ezen izgulok, remelem jon a jo hir :)


Alternativ ovodai megoldastalansag

Reggel, Bence ledobasa utan volt egy kis dolgunk North Sydney-ben ott, ahol nemreg laktunk. Eszembe jutott a ket-tannyelvu ovoda, ahol nemetul is beszelnek a kissracokhoz. Gondoltam, Daviddal beugrunk megkerdezni, hany eves varolistajuk van. Ahogy viszont a kapuhoz ertunk, eleg is volt. Inkabb legyen kupiban a gyerek neha, mint muanyag mu-fuvon ugrandozzon, szamunkra el nem fogadhato kinezetu udvaron es jatekokkal. Belul regen mar voltam, ennyi eleg is volt. Daviddal egyetertesben, tovabb elhaladtunk, azt mondta, o nem szivesen jarna ide, ha gyerek lenne, ugyhogy hittem neki :)

Ja, elegge valogatos vagyok, de ez van. Atneztem meg jopar weboldalt, osszesen egy ovi nyerte el a tetszesemet, az eco-ovi, de ok meg nem valaszoltak. Lehet, marad a jo nemet alternativ oktatasi rendszer :)) Sajnos valamiert az angolszasz/ausztralt nem birom elviselni. Majd kikuralom magam kesobb.



A biznisz lepesek

Ma vegre kiszorolapoztam magamat tobb helyre es/mert 2 napja ujitom a weboldalamat,, nemsoka a facebookon is fent lesz, aztan meghirdetem magam meg tobb helyen,,, ugyhogy doljetek, kuncsaftok :))))

Lehet, hogy csinalok egy mini-tanfolyamot gyerekeknek, "hogyan kell koszonni es mit takar az a furcsa szo, hogy illem".
Vagy ezt inkabb a szuloknek kellene, mert valahonnan a gyerek is tanul? Vagy nem? Vagy otthon nem? Nem tudom biztosan, de fura, amikor valaki bamul ram, mint borju az Ujkapura, mikor koszonok - aztan semmi. Tovabb megy. Pl. az ovoda kapujaban, meg itt a hazban is, meg a garazsban, stb.
(Ez majdnem olyan sokkent er, mint amit mostanaban tobbszor lattunk: a varosban, az uton egyszer csak megall egy auto az egyik savban, se index, se veszvillogo, se semmi, es kiszallnak belole, vagy beszallnak. Fura dolgokat csinalnak az emberek itt, Ausztriaban - ahogy Orsika mondana hahaha.)



Email mizeria

Mivel az emailjeimet legtobbszor mar mobiltelefonrol olvasom, gyorsan el is felejtem oket sajnos, ugyhogy mindenkitol szazezer bocs, aki mellozottnek gondolja magat - nem az, csak en vagyok kicsit elcsuszva.

Most ott tartok, hogy a 2600 emailem helyett ebben a pillanatban 2159 email van a postaladamban, ebbol 795 darab olvasatlan level.

Mit csinaljak, mar nem tudok egyszerre tul sok dologgal foglalkozni, mint korabban :))) Fo a biznic, es a megelhetessel egybekotott szorakozas, de ahhoz idore van szuksegem :o) Azert orulok, hogy ennyi idosen megtalaltam azt, ami a munkam es a hobbim egyszerre! Juhuu!!!


Felvidultunk delutanra

A masik izgi hir a vegere: nem, nem jon a 2. baba, de mindjart megnezek egy orokbefogado oldalt :-) Bar amilyen allapotban vagyok, meg egy gyerek ide?? Eleg itt 3 fiu, nekik meg en sok(k) is vagyok HAHAHA.


Fejlodokepesek vagyunk

Egy pillanatra megjegyeznem a Thetaval kapcsolatban: barmilyen problema feluti a fejet nalunk, az teljesen jokor van jo helyen! Nem az, aminek latszik, hanem a megoldasra varo lehetoseg. Szoval, meg ha idegbeteg orultnek is latszanek neha,,,, vagy Lacko aggalyos oregurnak,,, vagy Bence hiperaktiv kezelhetetlen energiagombocnak,, vagy David szellel belelt oviocsinek,,,, na ilyenrol szo sincs :)) Minden pont a legjobban alakul a szinfalak mogott :O)))


Sport

Szoval a mai napi felfedezesem: kiderult a sok lehetoseg itt a szomszedban! Bencevel maris csutortokon megyunk hip-hop orara, hetfon meg karate edzesre :O)) Fogalmunk nincs, fog-e neki majd tetszeni, szerintem meg neki sem, de azert a biztonsag kedveert ma Apaval este lenyomtak egy break dance-t az agyon, pont elalvas elott, maximumon nyomatva a Casio szintetizatorunkat :O)))

Karaterol meg nem is beszelek, hol David orrat tori majdnem el, hol a fejet be, hol a tobbi reszet aprora - ideje lesz megtanulnia ennek a gyereknek, hogy tartsa kordaban az energiait :))

A hiphop tanarno apukaja lesz a karate edzo, a szoke tanarneni pedig TVben is dolgozik, es mondta, ha nem lesz felenk a fiu es van ritmuserzeke, viheti fellepesekre! Ajjaj!

Ajjaj 1.: ha a csaladi oldalrol nezzuk, csak nem vegre valami majd lekoti az energiait?
Ajjaj 2.: ha szocialis oldalrol nezzuk: na erre befizetunk! A Ketoldali-Bencenk vajon melyik oldalat villantja majd meg csutortokon???

Ha nem megy majd a bugi, beteszem a Youtube-on a Korai Orom egyik szamat :O))) hahaha
Ha meg megy... na akkor meg felteszem a Youtube-ra, aztan lesz nemulass :O)))

Tenyleg: csak felveszem mar valamikor amit muvel, mert van, aki meg nem latta Benot tombolni, sot, beszelni sem.. nemhogy lakas-es-mindenkit-szetszedo-allapotban :O))))
Sot, lehet azt is rogzitenem kene, amikor mar sirva kerjuk, hogy hagyja abba a folyamatos beszedet - sirva a nevetestol :-)))


Hazunk

Akkor vegul, de nem utolso sorban megemlitenem a lakasunkat.
Szeretjuk, tetszik es nem fazunk. Kiraly.

Viszont van egy szomszedunk, aki a haloszobank tulfalan nyomatja a trance zenet eleg jol, mert ugy rezeg a fal, mint egy melynyomo.
Kedves volt, mert a heten atjott bocsanatot kerni. Bocsanatot, mert nem hallotta, hogy mult heten egyik este fel 10-kor majdnem beszakitottam az ajtajat. Ez a doromboles reszemrol percekig tartott, kozben kedvesen eldumcsizva a masik szomszeddal, aki szerint a srac rendor. Na ezt nem tudjuk biztosan, de hogy nem voltak maguknal a gyerekek a masik lakasban, az hetszentseg, mert epp, hogy nem tortem be az ajtot

(hasonlo elmenyem mostanaban Orsikaeknal volt, amikor zuhanyzas kozben ereztem, hogy az Ero bennem van es akar konyokkel konnyeden kiszakithatnam, ha akarnam a - gipszkarton - haz falat.. de persze nem olyan csaladbol szarmazom en :)))

Szoval a rendor-szeru-kigyurt-srac atjott es megertette, hogy Anyuka kisse ideges tipus :))

Ezek utan mi kerultunk csavaba! Mivel Bence nehany ora jatszoterezes es rollerezes utan ugy erezte, fel van toltodve, nekiallt a szokasos maraton-futasanak: a nappalitol a haloszobaig tarto szakaszon, idonkent elhajitva sajat testet - es nem mindig az agyunkra. Na, ez az alattunk levo holgynek mar sok volt. Feljott, kopogott (nem ugy, mint en, az allat, hanem szeliden) es kedvesen megkerdezte, szolnek e a kisgyermekemnek, hogy hagyja abba a szaladgalast, amit a haz akusztikaja kellemesen megtamogat hangilag. Biztositottam rola, hogy csak feloltozom es mar viszem is ujabb farasztasra rollerrel.

Mondjuk Beno olyan mint az Anyja es nem eleg, hogy keson fexik, koran is kel es azonnal porog. Igyexem tulloni rajta, es az elmult 2 napban mar 4-kor keltem (hogy szelektaljam az email halmazt) :O)))

A lakas kapcsan meg megemlitem, hogy itt nalunk van kis es nagyobb es legnagyobb csotany is, de az ugynevezett nemet csotanyokbol van a legtobb: ok kisertetiesen hasonlitanak a zugloi lakasom csotanyaira. Lacko szerint ez jo, mert legalabb latjuk, hogy nincs mergezo anyag itthon. Bar szerintem ezek a lenyek akkor is itt rohangalnanak, ha mas mar kinyuvadt...
Mindenesetre hirtelen fenyerosseg novekedesnel a konyhaban szetrebbennek a kis klikkesedok. Talan egyszer kihivom az irto-embert, ha melegebb lesz (pok se kell ide, pokolom). Vagy csak siman egyutt elunk a termeszettel! :-)


Csalad

Orsika jon egy hetre holnap, ez Isteni lesz, ujra egyutt a 3 Musketas Testverpar, bar ok meg nem tudjak ezt, de nemsokara felhomalyositom oket a kuldetesunkrol :O)))


Azt est szentimentalis fenypontja

Bucsuzoul megemlitem: megneztuk elobb a Fantomas-t, s mikozben en vadul gepelek, itt vidultunk a regi szep emlekeken es a vicces 60-as evekbeli mutermi momentumokon :O)))


Bucsuzom, negyed ketto van,,, es nem nappal! Joccakat! Plusz szep napokat :)))

No comments: