Saturday, February 26, 2011

Iskola kerdes

Valaki legyen szives irja meg nekem, hogy letezik e Sydneyben olyan altalanos es kozepiskola, ahol:

- nem kell egyenruha (bar lehet, hogy letezik nem muszalas ruha, nem cipo,, kalap, terdzokni es hasonlo edzocucc, csak szelektiv a latasom 7 eve/
- kiscsoportokban folyik a tanitas, amolyan "csaladias" jelleggel (nem pedig nagyuzemi jolmeno biznisz hangulatot araszto legkor veszi korul a diakokat)
- egyutt vannak fiuk es lanyok
- nem vallasos (kicsit unom Isten neveben a sok arroganciat)
- TANULNAK a gyerekek, es szereznek ezalatt a fura idoszak alatt TUDAST is, mar kiskorban
- nem kapnak minden levegovetelert csillagocskakat es okleveleket - viszont hazifeladatot meg igen
- sportolnak, nyelvet tanulnak, de ezert nem kell kulon fizetni
- van etkeztetes es NEM kolbaszos pitebol, sushibol vagy valami hasonlobol all a bufe tartalma
- le lehet ulni kulturaltan enni, DE NEM a foldre, a galamburulekes udvaron
- es 7 eves korban kezdodik /najo, ez biztos akkor nem angolszasz tipusu lenne/.

Letezik itt ilyen? Nagyon szeretnek megnezni valami fent emlitettekhez hasonlo sulit.

Olvasom a kulonbozo iskolai oldalakon (pl. Neutral Bay, nem szegeny kornyek), hogy pl: "szerencsesek vagyunk, hogy van kantin az iskolaban es tudunk adni etelt a gyerekeknek - de nem garantaljuk, hogy azt kapjak, amit szeretnek. Kerjuk, a szulok osszak be, ki mikor tud onkenteskedni, hogy legyen ebedjuk a tanuloknak". Es hasonlok.

..................

Az ovodankban is onkenteskedesre szolitanak fel, hogy pl. maradj bent a gyerekekkel (segitendo az ovoneniknek) figyelni az udvaron reggelente, vagy ha raersz, gyumolcsot vagni (amit a szulok visznek termeszetesen, mert az oviban csak sajat magunk altal vitt kaja van), vagy kulonbozo dolgokban segedkezni. Amikor ovatosan rakerdeztem, hogy melyik az a szulo, aki erre raer, hat kiderult, hogy sok. Ahogy az egyik ovoneni fogalmazott: "Szilvia, itt a legtobb anyuka nem dolgozik."

Ennek ellentete, mikor mar a 6 hetes gyerekeket bolcsodebe adjak (minek szulnek?), mert csak ennyi a fizetett szabadsag es nincs Gyes vagy hasonlok. Lehet, hogy nehol tobb, mint 6 het a szulesi szabi, de semmi esetre sem evek kerdese - csak a kontraszt miatt emlitem meg ezt.

Mindez a sok onkenteskedesre buzditas persze nem baj, ott segitsen az ember, ahol tud.
Plusz fizessen napi 80-90 dolcsit melle, kaja nelkul.

Mivel most igazgatonovaltas volt az oviban, varom, hogy mi valtozott.
Egyelore annyi az info, amit az adminisztrator holgy kuldott emailben szo szerint, hogy uljunk le, mielott kinyitjuk a szamlat, de mielott sokkot kapunk majd, az fontosabb, hogy Bencus meggyogyuljon.
Meg nem talalkoztam a szamlaval, de valamifele foglalot kell fizetni erre az evre is. Isteni.
A penzzel onmagaval nem lenne bajom, ha a minoseg talalkozna az elvarasaimmal.

Bence betegsege miatt ugye nem voltunk oviban a heten, de hetfon korulnezek. Decemberben mar elhataroztam, hogy en szivesen bent maradok reggelente onkenteskedni 3 dologban:

megmutatni a gyerekeknek,
1. hogy hol a wc lehuzo gomb, szivesen gyakorlom is veluk
2. hogy pisi-kaki utan hogy kell kezet mosni anelkul, hogy a vizes/faforgacsos/homokos foldon landolna a torolkozo, hatha nem lenne a furdoszoba egy mero koszfeszek/kaki/pisi
3. es fogat mosni etkezesek utan, esetleg ennek jelentoseget taglalva kozben.

A 2-es pontot megemlitettem nyari szunet elott, de az illeto tanarno csak elnezoen mosolygott, mondvan, hogy nem ernek erre most ra, mert valamelyik ovinenje szabin leledzett.
Najo, azota valtozhatott a helyzet, uj ev, uj igazgato, ne legyek mar negativusz.

.......

Visszaterve: erdekelne az iskolai helyzet, igazabol meg csak nehanyban voltam bent, bar sokat olvastam a kulonbozo iskolakrol/forumokon. Szoval legyszi irjatok, ha van otletetek. Koszi :)



4 comments:

Rita n said...

Szia Szilvi, szoktam olvasgatni a blogodat, mert sok dologban ugy gondolkozom, mint Te :) Ja es nyul imado is vagyok, ami itt Qldben nem lehet :( Mi Brissyben lakunk es van itt egy ilyesmi iskola, mint amit keresel (persze nem mindenben) http://www.pinecommunityschool.org/index.html belinkelem hatha segit a keresesben. Mi vegulis a Monty mellett dontottunk, de csak azert mert a tanarbacsi nagyon tetszett a talalkozon! Rita

Unknown said...

Koszi Rita, megnezem!
Bence a Gleanenbe van beiratva, ami Rudolf Steiner vagy Waldorf (talan olvastad).
Nagyon szep, es nagyon jo, fantasztikus munkaik vannak a gyerekeknek..... de egy nagyuzemi sikeres vallalkozasnak latszik, en pedig egy helyes kis sulit keresek, ahol otthonosan erzi magat a gyerekunk, mint egy masodik csaladban, ha van ilyen :-))
ui: a hugomat nem ismered? Tingalpaba koltoztek nemreg.
Egyebkent hogy tetszik a montessori rendszer?
Nekem a Rudolf S.filozofia alapban tetszik, ha nem a biznicrol szol/na/ minden...
De meg dolgozom magamon, hogy ne problemazzak ennyit :))))

Alexandra said...

Szilvi,
A belrose-i Steinerben jövő hét kedden (márc. 8-án) 11-kor van iskola bemutató.
Mi tavaly voltunk és nagyon tetszett.

Rita N said...

Szilvi, igen, nagyon nehez ez az iskola valasztas, en is egy csomot megneztem. Itt is van Steiner, de en annal structured-ebbet szerettem volna (ez jol hangzik:)). Nem nagyon tudok mit mondani a Montyrol meg, mert ugye nem lehet bemenni korbenezni es meg csak most kezdtuk. A tanarbacsi szuper es irto sok mindent tanulnak, neha olyanokkal jon haza, hogy nem hiszek a fulemnek (most a vilagur temat nyomatjak). Jol erzi magat es nekem ez a legfontosabb, aztan majd meglatjuk ev vegen.