Sunday, February 6, 2011

Heti hirek - Szeged

A heten Szegeden vagyunk. Ma volt egy fergeteges Csabi-buli, 27 emberrel, online kozvetitessel Qatarba (egy piciket) :-) Tegnap Lacko Anyukajaekkal volt egy hasonlo Csaladi Ebed :-)
Fotok hamarosan!


Ortopedia:
hetfon megbeszeltuk, hogy elvisszuk Bencet egy ortopedushoz, felbuzdulva azon, hogy KisBencenek (a baratnome) 3,5 evesen ludtalpbetetet kell hordania a jovobeni egeszsege erdekeben, igy mindig bokafogo cipoben jar, otthon is (amilyet en csak szeretnek Sydneyben latni, de biztos rossz helyen kerestem az elmult evekben).

Szoval irany a szegedi ortoped szakuzlet, hogy bemerjek szamitogeppel Bencus megsullyedt bokajat, aztan kideruljon, milyen betet kell a labacskajara, mert az biztos, hogy valami kell.
Igazabol tudjuk, hogy bokasullyedeses, ezert minel tobbet volt mezitlab homokban, es ahol csak tudott (bar ennek en nem mindig orulok, mert valszeg orexem es zavar, ha nincs feloltozve rendesen). Meg azt is hallottuk, hogy majd kinovi, minden kisgyerek ludtalpas, stb. Igazabol ezt a temat nem jartam korbe sajnos rendesen, szanom-banom, viszont soha nem keso.

Mi derult ki a szakuzletben?
1.) 6 eves kor alatt nem szabad merev ludtalp betetet hordani, mert egyaltalan nem tesz jot a gyerkoc labbeli fejlodesenek, igy termeszetesen a tobbi reszenek is, ugymint gerinc, derek, csipo, terd, stb.
2.) Szamitogepes ludtalp/bokasullyedes vizsgalat csak 6 eves kortol van, addig nem erdemes, az egyes pontban vazoltak szerint.
3.) Mezitlab szaladgalni barhol, valoban egeszseges - ha maga a labboltozat egeszseges. Ilyen meretu bokasullyedesnel, mint pl. Bencenek, igazabol egyaltalan nem jo, sot. Azert a homokban valo szaladgalas meg elmegy, de edeskeves.

Megoldas: vettunk 2 par cipot elso korben. Az elsot, ami egy szandal, azonnal hordani fogja, ahogy visszaerunk Sydneybe, a teliesebb cipojet pedig majd osztol/telen fogom raadni.
A cipoknek specialis talpuk van, a belso talpelek fel-fel centivel megemeltek es igy kesztetik a labat a kiegyensulyozasra, tartjak a bokat es nem lustitjak el a labizmokat. Logikusan hangzik es allitolag imadjak a gyerekek ezeket a labbeliket.
Minel tobbet kell majd hordania. Ez egy kicsit necces lesz az ovodaban, mert egyreszt az udvaron mas cipot hordanak, mint bent, masreszt az udvaron mindig tiszta kosz lesz mindene a faforgacstol es tok homokos lesz a homokozotol. Lacko szerint azert eleg 1 nyari, 1 teli. Majd kiderul. Engem az izgat jobban, hogy miert mond 2 ortopedia tok ellenkezo dolgokat.

Bovebben itt - talaltam par erdekes infot:

Fog tema:
ez a mienk, mivel Bence fogai kivaloak (hala Istennek, nem tolem orokolte!!!!).
En hetfon megyek Pestre vissza a fogdokimhoz, Lacko pedig csutortokon majd Szegedre.
Ebbol is kovetkezik, hogy hetfotol szerdaig Pesten leszunk, a het tobbi napjat valoszinu vegig Szegeden toltjuk, de van itt egy-ket erdekes dolog, hogy hogyan alakul a jovo hetvegenk, az legyen meglepetes.

Szoval, a fog maga: miota itthon vagyok, annyi ujdonsagot hallok, hogy egeszen elizolaltnak erzem magam a Fold tuloldalan. A heten megtudtam, hogy ha nincs tokeletesen kiegyensulyozva a fog nanomilimeterekre pontosan, az kismillio problemat okoz az ember szervezeteben, az alvasgondoktol a derekfajasokon at a migrenig, fulzugasig, stb. Hat ezt nem tudtam idaig! (Bar eppen nemreg hallottam Sydneyben organikus fogorvoslasrol)
Van valahol egy weboldal erre, de mivel keso van, eleg slendrianul tudom ezt most itt leirni, a lenyeg a fogsor tokeletes zarhatosaga avagy tokeletlensege. Az enyem mondjuk ultragaz sajat szempontbol, viszont eleg jol vagyok testileg, ugyhogy most nem tudom mar megint, lehet, hogy erre muxik a theta. A lelkivilagomra nem tokeletes, mert meg mindig az europai dolgokat preferalom, de mi a francot csinaljak egy Sydney manias ferj es mostmar hasonlo beallitottsagu gyerek mellett.

Es akkor itt a kovetkezo kerdes: mi legyen az ovodaval.
Irtam nekik, hogy Bence hianyozni fog februar kozepeig. Ahol a szuloktol elvarjak a maximalis kozremukodest, ott nem sikerul az emailemre visszavalaszolniuk. Nyilvan mondjuk a zset leveszik a szamlankrol persze, hisz addig is csengetni kell a megemelt dijat (80 dolcsi/nap), mig nem vagyunk jelen. Sajnos Lackonak igaza van, negativ dolgokra koncentralok orokke/soxor (?), es ezt meg a Theta sem verte ki a fejembol, meg mindig negativusz vagyok.
Eleve az ovoda utolso idoszaka alapjaiban rengette meg a bizodalmamat (aminek semmi koze a Steiner filozofiahoz), bar most ujult erovel kellene varnom az uj igazgatono/rendszer mukodesenek varazsat. Majd meglatjuk.
Mindenesetre meg egy ovira szuksegem lenne, de olyanra, ahova Bence ha otthon vagyunk jar, ha meg nem, akkor nem fizetek. Es meg hely is lenne benne. Es meg tanitanak is olyanokra, amiket a jelenlegiben nem tanul. Nagy igenyeim vannak, tudom (es meg le sem irom oket).


A tovabbi - szamomra - erdekessegek itthonrol: ittam citrom izu bananos vizet, azon kivul oxigennel dusitottat vegre, meg meg egy sor olyan palinkat, amit soha nem kostoltam korabban.
Kiprobaltam egy biorezonancias kezi keszuleket, ami Bencet es engem megrezegtetett :)
A nagy influenza jarvany idejen semmi bajunk, ezt mondjuk abszolute a theta szamlajara irom, mert kozvetlenul korulottunk, plane Pesten, repkedtek a bacilusok.
Lacko ebbol kimarad, o eleve masfel hetig a bacilusos Budapesten ott sem volt, plusz o siman a palesznek tudja be.. na de o tobbet is iszik hehehe.
Mi van meg? 3Dben nezzuk a tevet, bevasaroltam tok jo tarsasjatekokat/jatekokat, es ugye a tankonyveket, es rengeteg egyeb ujdonsagot hallok/olvasok.
Az IKEA katalogusban kb. 5-szor annyi termeket latok, mint kint, dehat ez megint csak a nyafogas ;-)) De milyen helyes gyerekszoba butorok vannak :))
Ezen kivul voltam fodrasznal, es egy olyan kozmetikai kezelesen, ami iontoforezis helyett ultrahangosan nyomja (jo-jo, de en le vagyok maradva ebben is, na). Aludni tovabbra sem szoktam, pedig mar nagyon kene, tobbet, mint 4-5 ora. Bakker.

Ja es a legdurvincsabb: Bence az Xbox 5 kulonbozo jatekara ugral lefarasztva magat es a csaladot, es marha jol nyomja. Multkor Sydneyben fel szemmel lattam es fel fullel hallottam, hogy Lacko meseli a taviranyito nelkuli jatekokat, ami hasonlit a Vii-hez, csak a tested a taviranyito.. de nem izgatott fel akkor. Most elnezve Bencet, allati jo.
Raadasul demoban eltancoltam Lady GaGa Pokerarc cimu szamat, majd Bence szemelyre szabott kick-box fitnesz programot kapott... ezt en is szeretem.. a regi szep idok, mikor ezt is csinaltam... szerintem vegyunk egy ilyet :))

Egyetlenegy bibi van: le kell koltoznunk barhova, ami foldszint - vagy felhivni a szomszedokat alolunk jatszani minden nap par orara, mert Bence es az Anyja hiperaktivak, hahaha.

Itt a dillema mindjart - ezzel kapcsolatosan jut eszembe: maradjon egy Waldorf fele rendszerben, vagy atirassam egy hi-tech suliba, ahol laptopot kap 5 evesen es minden kizarolag erintokepernyos?? :O))
Plane most, miutan Lacko a vadiuj android mobiljaval megerkezett, es uj szoftverestol, frissitve, Bence meglepodes nelkul nekiallt rajta matatni/jatszani. Az, hogy en bele se birok menni, engem minosit, haha. Mi lesz itt 7-8-10 evesen? Valahogy fel kene vennem a ritmust :)





No comments: