Wednesday, February 2, 2011

Ciklon

Ausztrália északkeleti partvidékéhez 5-ös kategóriájú trópusi ciklon közeledik, érkezését fokozott készültséggel várják, a part mentén szökőár, a környező folyókon árvíz pusztíthat.

A Yasi a déli féltekén decemberben kezdődött trópusi ciklon szezon eddigi legerősebb viharobjektuma, az elmúlt hét második felében képződött a Csendes-óceán délnyugati medencéjében. Folyamatos erősödéssel közelíti meg Ausztrália északkeleti partvidékét. A Yasi középpontja szerda este 11-re ér partot, akkor a legnagyobb széllökés a számítások szerint a 270-300 km/órát is elérheti. Queensland két nagyobb települést, Cairns és Townsville városait érintik a szélrohamok.

Fokozott riadókészültség van. A veszély két irányból jöhet: a szélroham a tenger felől szökőárt okozhat, a tartós felhőszakadás pedig a folyókon indít el hirtelen árhullámot.

Queensland ezen vidéke a trópusi monszun éghajlathoz tartozik, a viharok nem szokatlanok, trópusi ciklon is szinte minden évben eléri a térséget. A Yasi intenzitású ciklon azonban csak nagyjából 5-10 évenként jelenik meg. Ilyen intenziv vihar 1918-ban volt utoljára.

A hónap eleji nagy árvíz területét szerencsére nem érinti a mostani esőzés. Az akkori gócponttól 500 kilométerrel északra alakul ki a mostani extrém csapadék.

Jelenleg majdnem 11ezer embert evakuáltak 20 menhelyre. Van még nagyjából 3 órájuk...

Mindeközben Ausztrália délkeleti részén egyre nagyobb a szárazság és a hőség.

Sydneyben tegnap 41 fok volt.


http://www.smh.com.au/environment/weather/residents-turned-away-from-packed-shelters-20110201-1acgp.html

No comments: