Saturday, December 4, 2010

Jatekmizeria

Ejjel kitoroltem ket bejegyzesemet az elozo kupacbol, mondvan mar igy is tul hosszu, stb. de most megis visszairom, kicsit maskepp.

Eloszor is koszonom K. a reagalast, beszeljunk, nagyon nagyon aranyos vagy!!!! :))

Masodszor is, akkor a tema - a problemam a jatekfelhozatallal:

honapok ota mondom a csaladtagjaimnak, hogy intezzenek egy jatekboltot ide (de nem ernek ra) azokbol a jatekokbol, amik KEPESSEGFEJLESZTOEK, es NEM pedig azokbol, amiket ugyan igy hivnak, de csak muanyag khm.. izek. Es nem is a 250 dollaros angol fajatekokra gondolok, amik nagy resze ugyan szep kivitelezesu, de sok esetben kerdeses a kreativitasra osztonzo mivolta.

A nemet jatekokat szeretem (Rudolf Steiner boltban es idonkent az Aldiban), de konstrukcios jatekok hianyaban vagyunk. Lehet kapni, de sem a minosege, sem a hasznalhatosaga, sem a forma nem tetszik, ugyhogy tovabb keresek.


Legyszives valaki csinaljon egy bizniszt es szallitmanyozzon be ide hasznalhato jatekokat!!!!
Ha lenne idom ra, csinalnam en.


Nem akarok sem Batmant, sem Supermant, sem Ben 10-t, sem zenelo bena laptopot 4 cm-es kijelzovel (mi lesz a gyerekek szemevel es a hatukkal, ahogy gornyednek mar ilyen kis korban?), sem beszelo-zenelo barmit (wc, penztargep, babahaz, garazs, stb.) se nem akarok Toy Story-s legot, se StarWars-os akarmit, sem muanyag szornyet-katonat-szornyszulottet.


Ez mar egy regebbi vesszoparipam ugyebar, de mivel az elmult par hetben beneztem ujra a
kicsike, nagyobbacska es legnagyobbacska boltokba,, orulet, hogy gyerekek ezeken a muanyag vacakokon nonek fel.
Es mivel a muanyag olcso, a termekek nagy resze meg amugy is kinabol erkezik, ez van.
Ezt a velemenyemet tartom a gyerekruhakra is, es raadasul a fiucska ruhak valaszteka messze alulmarad a lanykaektol.

Tudom, hogy Europahoz kepest Ausztralia most elorebb van, de.. namind1. Remelem mar tultettem magam az itteni kornyezet lazasagan (igenytelensegen) es a kornyezet izles formalo hatasanak vizsgalatan, mert vegulis a csalad, mint legszukebb kornyezet a mervado kisgyermekkorban, ugyhogy amit tehetunk: igyexunk jo peldat mutatni mindenben (ruhazkodas, etkezes, media-mentesseg, kreativitas, kornyezettudatossag, stb.)

Egyebkent nalunk itthon van jopar magyar jatek, csak epp Bence mar kinotte oket (meg nem volt idom eladni/ kiszelektalni es valahonnan beszerezni normalisakat).

Egyelore marad a puzzle, sima lego, epitokockak, autok, kamionok, Thomas, matricas konyvek, nyomdazas, gyurmazas es nehany kartyajatek, domino. Es a rengeteg mesekonyv, mert anelkul nem telik el nap, hogy ne meseljunk, enekeljunk, tancoljunk. Hala Davidnak, a napi kinti rohangalas, rollerezes, jatszoterezes, parkozas megvan es hala az uszomedencenek, furdivel is jol allunk. Szoval igy eleg jo, de az 5 eveseknek valo fejleszto jatekok lassan erdekelnenek!!!!
(Tovabbra is hasznalom az "Anya, tanits engem" cimu konyvet, a sok kreativ otletevel.)


A gond ott kezdodik, mikor a szulok
- elfelejtik, hogy ok is voltak gyerekek
- nem ernek ra ilyenekkel foglalkozni
- a media aldozatava valnak
es van, hogy elhalmozzak a gyerekeiket egy rakas hasznalhatatlan szarral (vagy egyaltalan nem a gyerek eletkoranak/beallitottsaganak valo jatekokkal/filmekkel), aztan meg ott ulnek a kupac tetejen, es nyomatjak a szemrehanyasokat a gyerekeiknek, miszerint:
"itt ez a sok jatek es nem tudsz mivel jatszani?
Nem hiszem el, hogy unatkozol, tele van a szobad jatekkal." Stb.



Ez nem hogy a kreativitast rombolja, de a szemelyisegfejlesztestol is messze all.

Mi az uzenet a gyerek fele? Mit vonhat le mindebbol a gyermek?

1.) Meg erre sem vagyok jo.

2.)Meg kell felelnem olyan elvarasnak, amirol nem is tudom mi (mert neha a kornyezet messze van a kisgyermek belso lelkivilaganak termeszetes igenyetol).

3.) Az elozo ketto miatt frusztracio es buntudat.

4.) Ebbol egyenesen kovetkezik harag sajat maga es a kulvilag iranyaba, hiszen nem tudja, mit kellene tennie, mert azt mar elfelejtik neki megmondani sok esetben (!!!), tehat ez jon le neki:

- nem erdemlem meg a szuloi szeretetet (vegzetes lehet a kesobbi parkapcsolataiban)
- nem vagyok eleg jo (semmire) (eleg sok betegseg forrasa az ilyen es hasonlo rombolo gondolat)
- mivel magam ellen nem fordulok /jo esetben/, igy a kulvilagot buntetem -ontudatlanul (verekedes, rombolas, stb).

5.) Megtanulja, hogy a vilag bizalmatlansagbol es elutasitasbol all (kihez fordulna, ha nem a szuleihez?) , itelkezesbol, kritizalasbol all, tovabba a kovetkezo uzeneteket szurheti le:
- aldozat vagyok
- buntetest erdemlek
- szenvedes az elet
- elutasitottak
- nem tartozom sehova/nem fogad el a kornyezet/kulvilag = en sem magamat.

Es csodalkozunk, miert van ilyen sok betegseg? Hajra gyogyszeripar-biznisz, plane, amikor ennek tetejen a szulo elviszi orvoshoz a gyereket, hogy nem stimmel vele valami (nem akar rajzoni, veres jeleneteket rajzol, agressziv, autista-kivulallo szeru) es gyogyszert adnak ezekre.
A velemenyemet errol most megtartom magamnak, a lenyeg, van erre MAS megoldas is.
Peldaul: a szulo felelosseget vallal, ha mar csinalt 1-2 gyereket es folyamatosan tanul, tanitja, mert amikor a kulvilag veszi at az iranyitast a kicsike gyermek eleteben a csalad ovo-vedo-szereto-nevelo jelenlete helyett,,, lesz nagy csodalkozas 10-15 even belul, hogy ki milyen (soha meg nem valosulo) almokat dedelgetett a fejeben, csak epp az akkorra mar tinive erett kisded reg messze jar anyuci es apuci (szereto?) szarnyaitol.


Nyilvan nem csak 1 iranybol fejlodik ki barmilyen magatartasforma, es a hitrendszer sem, de akar ezek "az aprosagok" is erosen befolyasholhatjak.


No comments: