Tuesday, December 15, 2009

Mozgasban

Minden valtozoban korulottunk.....

A hetvegi kurzus bamulatos volt! Milyen izgalmas, mikor olyat csinal az ember, amire almaban nem gondolt!!! Es, hogy meg kepes is ra??? Elkepeszto :-)))

Penteken elbucsuztunk Miss Lynn-tol, az Ovoneninktol, de vegulis hetfon mentunk meg egy raadast hozza. Nagyon kedves ovoneni, furcsa lesz majd nem hozza jarni.. Dehat....

Bence jovore mar Rudolf Steiner Ovodaba megy.

Az ovodarol szerettem volna bovebben irni, de az utobbi idoben kifutottam az idobol (itt kerek elnezest Mindenkitol, akinek nem voltam kepes vissza emilezni!!!).

Mindenesetre, ha elkezdunk jarni, leirom a tapasztalatokat.
Ez nem az az ovi, amirol multkor irtam/fotokat tettem fel, mivel oda 2011 ev vegeig nincs hely.

Elozetben annyit, hogy mar tobbszor voltunk itt is (barmikor bemehetunk jatszani), Bencenek nagyon tetszik. Nekem is!
Eloszor is innen 10 percre van kocsival. Oriasi kertje, hatalmas homokozoja, kulon gyogynoveny kertje, tobbfele jatszoresze van (maszokas, fuves, kis fahaziko konyhaval) es 2 cuki tengerimalac :o)
Belul is csodas: 2 osztalytermet egy kozos furdoszoba valaszt el, minden terem tagas, beleertve a furdoket. Az epulet egy hatalmas csaladi hazbol lett atalakitva. Hatalmas! Atjaras van a konyhaba, egyeb helysegekbe. Minden termeszetes anyagu, mindenhol ugyelnek a gyermekek biztonsagara, osztalytermeken kivul is.
A Steiner iskolakban minden a gyermek eletenek ritmusa szerint alakul, a foglalkozas menete alkalmazkodik az eberebb/faradtabb fazisokhoz. Nagy szerepet kap a zene, tanc (euritmia), termeszet megfigyelese (kirandulas, kerteszkedes), allatvilag, mozgas, es a hetkoznapi cselekedetek is, mint pl. sutes/fozes (organikus osszetevokbol, amit aztan mindig meg is esznek), vagy eppen a maguk utan valo elramolas/takaritas is. Minden reggel Nap koszontot mond egyutt az egesz Ovoda.
Kizarolag fajatekokat hasznalnak, amelyek a kreativitast, szeperzeket, ugyesseget, kismotoros mozgast, stb. fejlesztik. Mikor legutobb ott voltunk, sutottek a gyerekek, vagyis mi csak dagasztottunk (en is odaulhettem), tiszta lisztek lettunk :)))) Nagyon elveztuk, mazsolas cipot gyurtunk, enekelve :-))) Nekunk aztan mennunk kellett, de a tobbiek azt ebedeltek, mi pedig itthon sutottuk meg :)
Csoportonkent kb. 15 gyerek van 2 Ovonenivel + 1 Segitovel, ugyhogy sok figyelem jut egy-egy gyereknek.. ez az, amit kerestem :-)
A foglalkozasok nagyszeruek, a szulok, akikkel beszelgettem, ismerik a Steiner-fele filozofiat, ami azert fontos szerintem, mert nem csak ugy oda jar a gyerekuk, hanem kifejezetten oda jar a gyerekuk :))
Jut eszembe, az Antropozofiat mar fel eve tanulom (ez A komplett Steiner-filozofia) es mellesleg amit mellette tanulok, azzal is ossze futnak a szalak, csak epp az egyik 1920-as evekbol van, a masik az 1990-es evek vegerol.. 2 olyan dolog, aminek latszolag semmi koze nincs egymashoz.. de megis... mindig, minden, mindennel osszefugg! :)

Az ovodai/iskolai szabalyok kozul nehany:
- A gyerekek nem vihetnek be konzerv/elorecsomagolt/melyhutott/gyorsettermi etelt
- Nem lehet rajtuk olyan ruha, amin reklam/kereskedelmi celu/eroszakos logo/felirat/kep van
- Semmikor nem engedelyezett a hajfestes, smink, koromlakk, csak kis fulbevalo elfogadott
- Nem ajanlott a tv nezes, max.a korosztalyanak megfelelo, az is korlatozottan
- Szamitogep (a kesobbiekben) kizarolag tanulashoz ajanlott - ez a szulokre vonatkozik, a passziv cselekvesek helyett batoritjak oket a gyermekkel egyuttmukodve sportra, zenere, tancra, stb.

Ennyit az Ovirol :))

Be kell fejeznem, ma nem alszom, es jelenleg ejjel 2.55 van, fel ora mulva itt a taxink - irany a repter, 6-kor szallunk fel, 14 ora repules kovetkezik, majd Dubaiban 22 ora (varosnezes, pihi), majd Becs - ahova Apuek jonnek ertunk.. kicsit ujra varost nezunk, aztan irany Haza :)))

Kesobb jelentkezunk, Minden Kedves Olvasonknak Jo ejt, Jo reggelt, Jo napot, Jo estet :))))

1 comment:

Unknown said...

Jó utat!! Vigyázzatok magatokra! :)