Tuesday, December 8, 2009

Nehezen kezelheto gyerekek


Egy ujabb kotelezo olvasmany, vagyis annak kene lennie!!!! :-)

Milyen trefas az elet, ezt a konyvet Szegeden vettem juliusban a Tescoban.
Valojaban egy neves Ausztral pszichologus/csaladterapeuta irta, innen a szomszedbol :O)

A konyvet ajanlom (szigoruan) mindenkinek, aki:
- gyereket nevel es ketsegei vannak barmilyen iranyban,
- aki nem emlekszik a sajat gyerekkorara
- aki tudja, hogy a gyerekneveles egyben onneveles (is kellene legyen) es nem akar lemaradni... kesobb meg sapitozni azon, hogy nem erti, az elultetett magbol mi/hogy/miert fejlodott ki..................

Az iro remek humorral van megaldva. Azon kivul, hogy hosszu evek tapasztalata alapjan felallitja megfigyeleseit a nehezen kezelheto gyermekek kulonbozo viselkedesi mintairol (iranymutatas, nincs kobe vesve) elmondja minden egyes szakasznal, hogy mi a helytelen szuloi reakcio - es mi az, ami hasznal az esetek tobbsegeben.

Legszivesebben idemasolnam az egesz konyvet, de sajna nem lehet :)

Izelitoul azert itt van par reszlet, mert nekem annyira tetszik, viszont mindig ertetlenkedek, ha szulok ugy allnak a gyerekekhez, mint pl. "2 eves es direkt felbosszant", "ra/meg kell verni es akkor majd megtanulja", "majd az elet/iskola megtanitja", "ebben az eletkorban igy es igy kellene viselkedni", "ebben az eletkorban mar/meg igy es igy nem szabadna viselkedni", "nem ertem, miert csinalja/nem csinalja ezt es ezt", "mit csinaljak, nem birok vele" stb.stb.

Nem, nem az elet/iskola/szomszed gyerek tanitja meg elsosorban. Legalabbis idealis esetben. Hanem a (sajnos nem mindig) legerosebb egyseg: A CSALAD.


Akkor jojjon par kedvenc a konyvbol:
A nehezen kezelheto gyerekek nevelesenek egyik legjobb modszere: "a szenvedelyes barat", aki olyasvalaki, aki: ugy tekint a kapcsolatra, mintha nem lenne mas kiut, ugy tesz, mintha mindig gyermeke oldalan allna, egyertelmuen nem turi az idonkenti visszadumalast.

- 100 %os vitaforras: provokativ kerdesek, amik nem mukodnek: "Kaptatok hazi feladatot? Rendet raktal a szobadban? Hanyszor kell meg elmondanom? Mit kepzelsz? Feltetelezem, hogy meg tudod magyarazni.." Ezek azok, amin a gyerek jol szorakozik, mig a szulo agya felforr.
Mukodo mondatok: "Oke, eljott a hazifeladat ideje. Rakj rendet a szobadban vacsi elott. Beszelgessunk arrol, hogy segithetnek a tanulasban."

- A RENDSZERESSEG - Tetteink sokkal fontosabbak szavainknal - a szertartasok mukodnek, a hosszu magyarazatra nincs ideje a szulonek az ilyen gyerekek mellett.

- A nehezen kezelheto gyerekekhez tisztanlatas szukseges. Hadvezeri taktikaval tervezzunk.


Tipusok

A MANIPULATOROK - Motto: "Barmibe is kerul" (I.Erzsebet kiralyno)
Rendkivul ambiciozusak es celorientaltak. A nehezseg akkor lep fel, ha eszrevesszuk, ez egy mindent vagy semmit helyzet. Naluk nem letezik 2. legjobb, tehat ha nem nyernek, le vannak sujtva. Az onbizalmuknak semmi pozitiv alapja nincsen. A cel szentesiti az eszkozt.
Szulo: Menjunk csavarogni. Gyerek: De nem tettem semmi rosszat. Szulo: Nem, de meg tehetsz.
Ezek a gyerekek akkor kezdenek megvaltozni, ha talalkoznak olyan felnottel, aki legyozi oket. Megszoktak a Kiralyfi/Kiralylany szerepet, idore van szukseg, hogy megszokjak uralkodoi poziciojuk megvaltozasat.

AZ ALKUDOZOK - "Mindig van masik kozonseg" (Kleopatra, Bart Simpson :0))
Ravaszak, svindlerek es viccesek. Pillanatokon belul ellenunk fordulnak. Eroszakosan fuggetlenek. Ami nem mukodik: "Megmutatom neki, hogy velem nem lehet szembeszallni". Ha-ha. Nem az a celunk, hogy behodoljanak, hanem, hogy tisztessegre es masok igenyeinek figyelembevetelere neveljuk oket. Mindig tobb az energiajuk!

A SZONOKOK - "Mindig az ovek az utolso szo" (Margaret Thatcher)
"De neki volt.. Nem en vagyok a soros... A multkor megcsinaltam... Ez nem igazsag.."
Ezek a gyerekek annyira elenken figyelnek az igazsagossagra, hogy ugy erezzuk, az Emberi Jogok Biztosa koltozott be hozzank. Nagyon hatarozott es verbalis gyerekek, akik jol hasznaljak a nyelvet - vegzetes kombinacio! Elpocsekolt ido szonoklatokat tartani nekik. Ne vitatkozzunk veluk. Mondjuk inkabb: "Szegenykem, milyen szomoru lehetsz, hadd oleljelek meg."

A VERSENYZOK - "Kuzdj mindhalalig" (Churchill, Martina Navratilova)
Amikor a gyozelem vagya mindenekfelett all, rettenetesse valik az elet. Hiaba lesz ezekbol a gyerekekbol vilagbajnok, kozben nagyon maganyosak es a latszat ellenere felenkek es onbizalomhianyban szenvednek. Amikor minden a gyozelem korul forog, rettegunk a veresegtol. Gondoljuk at, miert van szukseguk ennyi figyelemre.

A FENEGYEREKEK - "Nincs felelem" (Steve Irwin, Marco Polo)
Rendszerint santikalnak vagy kotes, gipsz van rajtuk. Altalaban nagyon kedves termeszetuek, ok maguk alig vagy nem felnek, meg se fordul a fejukben, hogy megijeszthetnek bennunket.
Nem tudjak felmerni a kockazatot vagy nemet mondani. Olyan felnottre van szukseguk, aki ki tudja mondani: "Nem maszol fel a fara, itt maradsz!"

A PASSZIV ELLENALLOK - "Problema? Milyen problema?" (Mahatma Gandhi)
Lehetnek igen eles eszuek es erzekeny emberek. Van, hogy visszavonulnak, hogy kikuszoboljek a kudarcokat. Nem sokat torodnek a kovetkezmenyekkel, mint a Versenyzok sem.
Altalaban nagyon zarkozottak, periferian elnek, higgadtnak tunnek. Gyakran veszitik el holmijukat, latszolag nem figyelnek, nehezen vehetok ra barmire. Gratula, egy ilyen gyermek valosagos energiaforras! Beszelgeteseik a "Mi? Nem tudom. Mindegy" szintre korlatozodik.
Veluk hiaba: uvoltozunk, konyorgunk, kerdesekkel bombazzuk, probalunk osztonzo szemelykent viselkedni. Inkabb csokkentsuk a nyomast es fokozzuk a jelenletet! Keressunk onbizalomnovelo lehetosegeket (pl. haziallatok, kisebb gyerekek felugyelete).


"A szulok azok a csontok, amelyeken a gyerekek elesitik a fogaikat." (Peter Ustinov)

Nem mindig a leggyorsabban fejlodo gyermek a legsikeresebb vagy legokosabb.

A Csalad az a hely, aho olyan ajandekokat kapunk, amelyeknek a kibontogatasa egy eleten at tart.

Kisgyermek/kisovodaskor
Becslesek szerint egy 4 eves minden ket es fel percben felteszi a "miert?" kerdest. Mindaz a tanulas, ami eddig automatikusan zajlott, hirtelen erofesziteseket kovetel.

Ezzekben az evekben a gyermek ugy erzi, o a Vilagegyetem Ura/Urnoje.
Felelosnek erezheti magat olyan dolgokert, amire nincs befolyassal (halal, szuloi vita, stb.)
Azt is jelenti, hogy szeszelyuk nagy hatalommal jar egyutt. Nem olyan nagyszeru 3-4 evesen minden vitat megnyerni! Nemcsak azt jelenti, hogy hisztijuknek nagyobb hatalma van, mint a szuleiknek, de azt a felelmetes lehetoseget is, hogy nincs senki, aki megvedi oket szukseg eseten!

7-10 eves kor
Sok szulo kenytelen szembesulni azzal, hogy gyermeke neha azt mondja, utalja ot. Egyszer egy edesanya keszitett egy utalatfelmerest. Egy nap 87-szer mondta neki ezt a fia. Ez a fazis a felkeszulesi szakasz, hogy kesobb, amikor komollya valnak a harcok, legyen eleg vastag borunk.
"Utalhatsz, amennyire akarsz, en meg annyira szerethetlek, ahogy csak akarlak" - szol a helyes reakcio.

11-12 eves kor
8-9 eves gyermek agya kb. ketszer olyan gyorsan jar, mint a mienk. Ez 9-18 eves korban a felnott agy tempojara lassul le.

A gyermekek 2 fo modon tanulnak: utanzassal, valamint a kulonbsegek eszrevetele, valamint azok jelenteseinek feldolgozasa utjan.


A hangulatok kemiaja - ha sok van vagy keves beloluk:
- adrenalin (esztelen cselekves, nehezen alszik el, civakodik, figyelmet nem lehet elterelni)
- korizol (nehezen fejezi ki magat, aggodik, ovatos, ingerult, vedekezo, konnyen duhbe gurul)
- dopamin (nem motivalt, letargias, erdektelen, stb.)
- szerotonin (morcos, reggelek kesz kinlodasok, szomoru, minden zavarja, nem reagal semmire)
A neurokemia jelentos szerepet jatszik a viselkedesben. Ha tudunk olvasni a neurokemiai jelekbol, gyermekeink magatartasat is meg tudjuk valtoztatni.

Lenyeges hangulatvaltoztatok:
Alvas
Vilagitas
Etrend
Mozgas
Zene
Teve, videojatekok
Szamitogep
A SZULOK

Csalad helyreallito eszkoztar:
1. lepes: Valtoztasson viselkedesen
2. Alakitson ki kotodest
3. Teremtse meg az egyuttmukodest
4. Vezessen be uj szokasokat
5. Fogadtassa el a ritualekat.
Tobb ezer csaladban altalaban ez az ot lepes hat het alatt eredmenyt hozott.


Az elet egyik nagy ellentmondasa, hogy a nehezen kezelheto gyerekek (akik megorjitik szuleiket) befolyasos emberre valnak felnott korukra.
Fantasztikus energiaval es vezetoi kepessegekkel rendelkeznek.
A szulok feladata az, hogy a bennuk levo oriasi lehetosegeket kiaknazva az energiajukat jo iranyba tereljek.



Most mar abbahagyom, habar rengeteg strategia, tulelo csomag vagy segitseg szuloknek/ tanaroknak talalhato meg a konyvben. Ezt tanitani kellene!

No comments: