Sunday, July 26, 2009

A nyelvtudás mint erkölcsi és anyagi áldozat

Eloszor is, koszi Moni, hogy felhivtad erre a cikkre a figyelmet:
http://www.komment.hu/tartalom/20090724-velemeny-motivalatlansag-miatt-tartjak-etikatlannak-a-nyelvvizsgat-a-diplomahoz.html?cmnt_page=1#kommenter&status=ok

Moni ezt kerdezi: "Tenyleg olyan megerolteto lenne vagy manapsag mar ennyire nehez barmilyen aldozatot hozni, kisse megeroltetni magunkat???"

Hetvegen NLP treningen voltam. Errol a temarol bovebben irok nemsokara, de most par dolgot hozzafuznek a fenti cikkhez az elmult ket nap tortenesei kapcsan.

A tanfolyam elejen mindannyian kaptunk nevtablat, rajtam ott viritott: SZILVIA.
A kb. 20 fos csapatbol az elso 2 percben KETTEN leszolitottak: "Are you hungarian by any chance?" Az egyik srac volt, magyar-szerb szulokkel, aki inkabb csak ert magyarul, a masik egy lany volt, aki Budapesten elt 3-4 even at egy magyar fiu miatt es "kicsit beszelek magyarul" - mondta cukin, majd ma este elkerte a szamom, hogy van e kedvem talalkozni, dumcsizni, fiukkal egyutt - o a baratjaval volt az eloadason.

Ezek utan olvassuk Lackoval a cikket a nyelvvizsga-kovetelmeny elleni tamadastol. Sirjunk vagy nevessunk? Plane, mikor a "nem mindenkinek van nyelverzeke" exslagerhez ertunk.

Lehet, azt kellene megerteni, hogy a mai vilagban fontos a nyelvtudas? Kevesbe jo dolog viszont a diplomagyarakbol kikerulven munkanelkuli diplomasnak lenni?
http://nol.hu/lap/allaspont/20090722-niksz_dajcs_

"Különösen szomorú ez az eredmény (58% azoknak az aránya, akik semmilyen idegen nyelven nem képesek megszólalni), ha tudjuk, hogy gyakran lenézett állandó riválisaink, a szomszédos országok messze megelőznek minket."
Tenyleg, milyen alapon is nezunk le masokat?
Az angolok sincsenek jo helyzetben, kar, hogy az o nyelvuket piciket tobben beszelik..

Emlekeztek ra, hogy Anyu magyarul tanitott 2 Holgyet? Mindketto a magyar gyokerei miatt szeretne megtanulni a mi csodalatos nyelvunket. Jo hallani! AuTommal egyutt :)

Ebbe a tanulmanyba is erdemes belekukkantani:
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_243_en.pdf

Egyebkent meg harom dolog esembe jut.
1.) Ez a nyelvtanulasos-diplomas tema LEHET, hogy nem is csak errol szol.. lehet, hogy arrol megy a vita, hogy van megint valami, amiben kellene egy kiskapu, amibol ki lehetne vonni magunkat... "nehogymar meg ezt is elvarjak tolunk" ???
Esetleg: nehogymar kimenjunk egy masik orszagba, es megtanuljuk a nyelvuket? Esetleg nehogymar kotelesek legyunk valaki altal kitalalt (egyebkent a javunkra valo) dolognak megfelelni... stb.stb.

2.) A Magyarorszagon feltett kerdesek.
"Jee, de furcsa, nincs is akcentusod (magyar beszed kozben)". Sot, nem is hasznaltam olyan mondatokat, miszerint, bocs, nem erek ra, nagyon bizi vagyok ;-))
Ezeket meghagyom a multiknak, ahol viszik az agendat a meetingekre.........
"Es mennyire tudsz angolul, felsofoku nyelvvizsga mar megy?"
Nem hiszem, hogy menne, de valahogy ez itt nem tema, es az akcentusom miatt se savaztak meg ki. NEKEM nem volt olyan tapasztalatom, amikor BARHOL: munkaban, az olyan tanfolyamokon, mint a most hetvegi, ovodaban, iskolaban, akarhol beszoltak volna. VISZONT. A nyelvtudas fontos es hasznos, meg akkor is, ha a jelenben ezt nem latja at az illeto. A mai dinamikusan fejlodo, lassan hatarok nelkuli Foldunkon elengedhetetlennek gondolom, es ahogy Dedi mondta: "Tanulj Szilike, minel tobb nyelven tudsz, annal tobb ember vagy."

3.) Hogy ne csak a magyarokkal problemazzak :) ma beszelgettem egy altalanos iskolai tanarnovel. O szuletett Ausztral, igy eloszor megkerdeztem a Chichago cimu musicelen tapasztaltakrol, amire ezt felelte: vagy nem jott vissza a szereplogarda eleg gyorsan, es nem vart a kozonseg eleg sokat a visszatapsolashoz, vagy egyszeruen a nezosereg goromba volt(rude, ahogy o mondta).

Majd attertunk az oktatasi rendszerre es a gyermekbantalmazasra (nagy szamban a bantottakbol lesznek a bantok), es innen egyenesen jott a szuloi felelosseg/ felelotlenseg (a vesszoparipam). A Holgy megemlitette, hogy nem konnyu a mai gyerekeknek, de a mai gyermekekkel SEM, hisz nem eleg, hogy nem kapnak figyelmet sem otthon (a rohano szuloktol), sem az iskolaban (tul sok tanulo 1 tanarra), de nagyon nehez tanitani oket.
NEMCSAK iskolaban tanulando dolgokra, hanem ALAPVETO dolgokat nem tudnak. Egy pelda: villaval enni. NEM TUD A GYEREKEK EGY RESZE VILLAVAL ENNI. NEMHOGY KESSEL!!?! (hamburger, sultkrumpli, falatkak). Az mar szinte vicc, hogy esetleg asztalhoz uljenek - netan egyutt a csaladdal!?
Persze, most otthon is hallottuk Lackoval, hogy budapesti gimisek egy resze reggelente a sarki krimoban bedob 1-1 felest suli elott, az is szomoru, hogy lassan megerolteto lesz magyarul magazva vagy tegezve beszelni helyesen, siralmas hallani a ketto otvozetet egy fiataltol, aki nem kepes egy ertelmes mondatot magazva vegigmondani..
Nem tudom, 2012-ben lesz e valami (bocs), tenyleg lesz e foldrenges otthon, vagy arviz az ausztral partokon, de hogy valaminenk tortennie kene... mondjuk, lehetne baratsagos uton is :o)
SZERINTEM ehhez ELOSZOR peldaul SZULOKEPZEST KELLENE TARTANI. MAR szuloknek es leendoknek is, mert az egyik leghasznosabb: mikozben a gyermekedet tanitod: onmagadat tanitod!

Mai vilagunk bamulatos. Milyen korban elunk? Azonnali fogyas, azonnali meregtelenites, azonnali megvilagosodas, azonnali nagy mellek, azonnali megfiatalodas, azonnali tudas-elsajatitas... mind, mind reklam es marketing.
A varazspalca mukodik. A szemunk alol eltunnek a rancok 1 ora alatt.

A VARAZSPALCA NALUNK VAN. A KERDES: TUDUNK-E VELE BANNI?
"Nem, ez nekem nem fog menni."

Amig sajat eletunket szabotaljuk, addig szabotaljuk gyermekeink eletet is.
Ok ugyanis minket tartanak peldakepuknek - akar tisztaban vagyunk ezzel, akar nem.

No comments: