Saturday, July 18, 2009

Bencenkrol szoljek e par sor most :)

Bence 3 eves. Minden masodpercet ki kell hasznalnunk Vele, annyira szalad az ido!

Hazaerve ezt a ruhakon, cipokon is lattam: 2 honap alatt szinte az osszes, szekrenyeben maradt rucijat kinotte, teli cipoi pedig gyakorlatilag egy - a labatol egy szammal nagyobb, am de az elmult 3 napban ennek ellenere hozzanott - edzocipotol eltekintve nincsenek. Szep, vadiuj Thomasos papucsanak is lottek.. habar... ugyan mar levagtam a cetliket rola majusban, azert lehet, hogy megprobalom visszacserelni.. vegulis par eve visszavettek egy paplant, blokk nelkul, jopar nap utan.... proba, cseresznye :)

Bence egyfolytaban beszel, es annnnyira cukisagokat mond!!! Alig birom ki, hogy ne pusziljam ossze-vissza, reggeltol estig :))) Azt is imadom, ahogy reggel nevetve felebred, este pedig a NYUSZIT es engem, vagy Lackot fogva elalszik. Most epp az az egyik slager, hogy valamit megfog es rohan a lakasban, mikozben ordit: "koszonom szepen" es neveeeeet :))))))

Mekkora Hatalmas Szeretetet kepes adni egy ilyen Pici, Novekvo Testben levo Ember!!!

Bence szokta emlegetni a Nagyszuloket, otthoni helyzeteket, nyuszit, cicakat, kutyusokat, de a jelennel sincs semmi baja, jatszik, elvezi az adott helyeket es torteneseket. O a MOSTban el!

Tibit befogadta, es ma mar egyutt csuszdaztak - ekkor tudta meg Tiborunk, ha Bence valamit hirtelen megszeret (ma pl. a jatszotereket) akkor bizony vagy 200-szor megcsinalja ugyanazokat a koroket! Vegul azert hajlando volt velem (es szigoruan Tibivel) is hintazni, mikozben enekeltuk a zsipzsuppot es a hintapalintat :))

Ma setaltunk egy hatalmasat Dee Why Beachen es Manlyben, rovid ideig csak poloban voltunk, szep kis tel! :-)

Japanban egyebkent nagyon jol aludtunk a Hiltonban (mar ezert erdemes volt elmenni hahaha), es a jetleg vagy atallasunk abban nyilvanul meg, hogy a fiuk 9-10 korul fexenek le aludni, Lacko fel 9 korul kel es megy meloba, Bence a heten 11-kor kelt (juhuuu!! emlekezni fogok tini koraban is, hogy orulok most ennek !!!), en meg keveset alszom, mar megint hajnali 2 ora, aztan kelek 9-10 korul. Szoval nem tul veszes, inkabb olyan lustacska :)))
(mondjuk nem azert nem alszom, mert nem vagyok faradt, hanem mert tul sokat olvasok, keresek, kutatok, es sajnalom az idomet alvasra jelenleg - de ne felejtsuk el, hogy pl. 3-4 evvel ezelott ataludtam 9 honapot: na, elore potoltam :))))

Egyebkent bevasaroltunk meg kedden, azota kimostam az osszes szennyest, elpakoltam 2 szekrennyi ruhat, mar csak az utcso simitasok lesznek hatra holnap, mig Lacko es Bence kimennek focizni a parkba :)

Lacko huslevest fozott kedden, en mezes mustaros csirket szerdan, tegnap sutotok volt es a maradekok, ma meg hal, krumpli es repatorta :))

Visszaterve Bencere: mar talaltam neki par kurzust az energiainak lekotesre, keresek meg zenetanart, megy focizni es az ovonenivel is megbeszeltuk, hogy kedden es penteken fog jarni a kovetkezo negyedevben. Uszast meg nem eroltetnem, de barmikor, barhol meggondolja magat, szeret/nem szeret valamit, rugalmasan keszek vagyunk alkalmazkodni. Nem felejtem el, hogy en pl. usztam, vivtam, atletizaltam, roplapdaztam, kezi-kapus voltam, kick-box aerobicoztam, es meg ki tudja, Lacko pedig focizott, aikidozott, tornazott - szoval a gyermekunk is azt csinal majd, amit csak akar, mindenben mellette allunk :o)

Beirattam suliba, vagy ha lesz hely az iskola-elokeszitoben, 5 eves koratol mar mehet. Egyebkent Steiner (otthon Waldorf) iskolat neztem ki asszem mar szuletese alatt, de hala Katanak es Bencenek, szinte biztos is lehetek abban, hogy ott jo kezekben lesz. Jo hosszu a varolista, de nem sietunk sehova, jol megvagyunk a Montessori elveket koveto ovonenivel egyelore. Szeretem ezeket a kiscsoportos, gyermek es fejlodes centrikus nevelesi modszereket, meg ha a ketto kulonbozik is. Kulonben is, az elso 3 evben (es egyebkent mas szempontbol 7-9 evben) megalapozottak nagyban szamitanak, plusz en nem szandekozom kizarolag az iskola vallara terhelni a gyermeknevelest a kesobbiekben sem.

Sokan erdeklodnek, lesz-e Kistestver.
Mig peldaul egy no nincs ferjnel, jon a kerdes: "es hazassagra meg nem gondoltal?"
Aztan ha az megvan: "mikor jon a baba?" (tisztara, mint a Shrekben :O))
Aztan ha a Baba mar megvan, jon a kovetkezo: "Kistestver?"

Egyebkent koszonjuk szepen az erdeklodest, kisteso ugy kulonosebben nincs napirenden. Volt ra kiserlet regebben - meg biztosan van, aki nem tudja, hogy nem jott ossze -, akkor jopofa lett volna a 2 ev korkulonbseg, ma mar annyi mas van az eletunkben, hogy inkabb arra koncentralnek. Amugy meg oszinte gyerek letere, kimondom, amit gondolok (bar lehet, hogy nem kene? vagy gondolkodni nem kene?) igazabol egyaltalan nincs kedvem elorol kezdeni az egeszet.
Viszont ha megis ugy alakulna, akkor eletbe lep a B terv, eleg rugalmasak vagyunk :o)

Aki olyasmiket mondott, hogy egyedul oregszunk majd meg, meg o majd egyedul marad a vilagban, ha mi meghalunk, arra vegig lehetne zongorazni, hany ember el ugy egymas mellett (!!), hogy nem beszelnek egymassal, mindegy, hogy ez most gyerek-szulo, hazastarsi, vagy testveri kapcsolat. Arra, hogy egy egyke feltetlenul nagykepu, bekepzelt, ontelt, elkenyeztetett lesz felnott korara...nem vennek ra merget... es gondolom, Ti is lattatok mar testverekkel rendelkezo elszallt egyeneket... meg sokgyermekes/unokas nagymamat egyedul tengodni...

Errol jut eszembe az otthon oly sokszor emlegetett "aki kulfoldon el, az elmenekul-e a hazajabol" cimu nota. Utoljara ezt az indulasunk elotti egyik ejszakan boncolgattuk, nehany uveg bor tarsasagaban :O) Nos, szerintem erre is ervenyes: 1. mindenki maga tapasztalataibol indul ki, 2. nem kell am azert 20ezer km-t utazni, hogy ne allj szoba a csaladoddal/ismerosokkel, 3. az orszagodert, sooot, nepedert lehet, hogy barhonnan tehetsz, ha nagyon akarsz, csak a modszert kell megtalalni hozza, 4. senki sem menekulhet el a sorsa (karmaja) elol, tok mindegy, hova utazik, 5. akinek a "kint kolbaszbol van a kerites" verzio fut az agyaban, legyen szives kimenni kulfoldre ugy, hogy alig vagy nem beszeli a nyelvet (de oke,beszelje), talaljon olyan melot, amit szivesen csinal, illeszkedjen be, elje a 7koznapjait, ahogy tudja. Meg lehet oldani, de szerintem kismillio indok van ra, hogy ki miert megy, meg arra is, mikor pl. csaladok elnek egy keruletben ugy, hogy max. karacsonykor es szuletesnapokkor talalkoznak.

Nos kerem, ha mar megint belefolytam olyanba, amibe nem kene, itt egy jo cikk
"A pszichológiai és spirituális dimenziók találkozása", akit erdekel:
http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/evilag/2002/08/evilag-06.html

Ez meg a masik, a "3 eves kor utan mar keso" cimu konyv, amirol ezt irjak:
"Higgyünk a szerzőnek, aki nem elméleti pedagógus, vagy gyermekpszichológus, de zseniális nevelő, menedzser, aki 700 dollárral a zsebében létrehozta a "SONY" céget és egyike annak az első három neves egyéniségnek, akik a romokban heverő, reményvesztett Japánt a világ vezető nagyhatalmává tették."
Ezt a konyvet koszi, hogy 4 eve nekunk adtad, Gabi:
http://www.hungarian-books.com/product_info.php/info/p19829_3-EVES-KOR-UTAN-MAR-KESO.html

Egyebkent Monitol is nagyon jo konyveket kaptam, Dr. Ranschburg Jeno vizsgakonyvetol kezdve Dr. Eia Asen " A boldog Csalad" cimu konyveig, aminek egy reszevel zarnam a mai bejegyzesem:
"Az egyes kulturakban mas es mas elkepzelesek elnek arrol, hogy kik alkotjak a csaladot. Jollehet a legtobb nyugati tarsadalomban a monogamia a szokasos csaladforma, jo nehany orszagban elfogadott dolog, ha egy ferfinak tobb felesege van. Minden korszak maskepp tekintett a csaladra. Nagy-Britanniaban pl. par szaz evvel ezelott a csalad fogalmaba mindenki beletartozott, aki egy fedel alatt elt: szulok, gyerekek, nagyszulok, szolgak.
Manapsag a csalad szot ugy hasznaljuk, mintha mindig ugyanazt jelentette volna. Sokakban olyan kepet idez fel, ahol ket ellenkezo nemu szulo es ket gyermek boldogan el egyutt, esetleg a nagyszulok is a kozelben laknak. Ugy tekintunk rajuk, mint normalis csaladokra, holott a realitas sokak szamara egeszen mas."

1 comment:

Emich Szabolcs said...

Köszönöm a linkeket, valóban remek a cikk, amit ajánlottál :)