Monday, January 19, 2009

"Hazafelé adsz a kultúrának. Elolvasod mind a KRESZ táblákat..."

Hetvegenk a pihenes, szorakozas es kultura jegyeben zajlott.

Mult penteken majdnem sikerult szenne egetni a hatamat a Clontarf Beachen /azota is naggyon meleg van, 36-42 fok/, majd hirtelen felindulasbol organizaltunk egy repjegyet Varatlan Utitarsunk reszere az elkovetkezendo /2het mulva kb./ Ujzelandi turankra. Komolyan mondom, mar ugy megyek Aucklandba, mint a pinty, talan ez lesz a tizedik vagy 11. alkalom ropke 5 ev alatt? De konyorgom, szeretnem Lackot a Deli Szigetre elvinni vegreeee! Csakhogy a Sors megint az Eszaki Szigetet valasztotta nekunk,,,de errol majd kesobb,,,

Zaljik a Sydney Festival. Szombat este a Belvarosban, vegulis a Darling Harbour-ban kotottunk ki, ahol ugy tudtuk, filmet vetitenek - emiatt lemaradtunk a Gipsy Queen and King koncertrol, pedig jo lehetett egy kis ciganyzenet hallgatni a Botanikus Kertben /Jo ebedhez szol a nota utan szabadon :)/. Szoval kiderult a helyszinen, hogy este 8-tol az 1973-ban keszult, ma mar kultikusnak szamito Sarkany kozbelep cimu Bruce Lee filmet vetitik. Es nem is akarhogy!!!
Indiai es Los Angelesben elo Bruce Lee fanatikus zeneszekbol es producerekbol allo formacio - a hatalmas vetitovaszon alatti uszo szinpadon - specialis zenei alafestest nyujtott a filmhez /az eredeti zene helyett, mikozben az eredeti szoveg megmaradt/, amely a tradicionalis indiai zenet otvozte a nyugati, elektronikus es rock zenevel. Osszehangolt mozgasok, szabad improvizaciok - zenejuk uj jelentest, uj eletet adott a jol ismert filmkockaknak, Bruce Lee mesteri jatekanak. Hihetetlen otlet, fantasztikus harmonia, osszessegeben zsenialis volt!!! :o) Itt egy link, ahol meg lehet kukkantani: http://au.youtube.com/watch?v=f1Pd5GXnm58

Vasarnap Monet es az Impresszionistak kiallitason voltunk Orsikaval, Anyuval es Fridaval. Elso, akivel /direkt/ osszefutottunk a NSW Muveszeti Galeriaban /mert ott dolgozik/, Lisbeth volt, aztan Audrey-ba botlottunk :)) Lisbeth-rol meg talan nem irtam, o az a Holgy, aki egy meglehetosen hires magyar csalad egyik leszarmazottja, Anyu segit neki anyanyelvunk megerteseben, en pedig a csaladfaja alapjan a magyar papirjait intezni. Talalkozgatunk IGAZAN kedves emberekkel - o az egyik kozuluk, egy Uriholgy, a szo legpozitivabb es legjobb ertelmeben.

Az Impresszionista kiallitas Europa utan megerkezett Sydney-be is. Az impresszionizmus tortenete egy nem impresszionista festo mukodesevel kezdodott: Edouard Manet volt az, aki munkassagaval, ujszeru latasmodjaval utat mutatott fiatalabb festoknek. Monet, Pissarro, Degas es Tarsai korukat megeloztek, udito szineik felvaltottak a korabbi festmenyek komor, sotet arnyalatait. Az impresszionizmus a modern muveszet elso jelentos forradalma volt, amely magat az erzeki benyomast, az impressziot rogzitette. Ebbol a latasmodbol kovetkezett a sajatos impresszionista festestechnika: a vasznon apro, tiszta szinfoltokat raktak egymás melle, amelyek megfelelo tavolsagbol nezve optikailag keverednek, es a szemleloben kivaltjak a megfelelo szin-benyomast. A feketet elhagyjak, vagy a minimalisra csokkentik. 1854-tol jutottak el Franciaorszagba a japan metszetek, amelyek szinten nagy hatassal voltak a fiatal muveszekre, elsosorban az ujszeru kepszerkesztessel.

Kiallitas utan Orsikaval es Anyuval felmentunk a 260 meter magas Sydney Toronyba. Az Oz-Trek turat valasztottuk: hologrammos vetites az Ozzik eletstilusarol, majd szimulatoros utazas Ausztralia korul/alatt/felett, vegul Orsikaval bent maradtunk egy 4 perces hullamvasut szimulatoros utazason az "Ordog banyajaba". Jo sokat kacagtunk, majd 360 fokban megtekintettuk fentrol Sydney-t es kornyeket :) Vegul egy jegeskave a Viktoria Kiralyno Epuleteben, ami egy elegans bevasarlokozpont, es mar este 7-re haza is ertunk :))) Lacko es Bence egesz nap parkoztak, vizeztek, jatszotereztek /allati jo jatszoterunk van a kornyeken, markologeppel, homokszallitoval, hangszerekkel, porgo jatekokkal, stb/, vegul a szokokut/ban/-nal vartak minket North Sydneyben :)))

Tegnap ejjel befejeztuk a Tuzvonalban cimu sorozat masodik szeriajat /37 resz/ is. Mar alig varjuk a harmadikat! Gratulalunk hozza, nekunk NAGYON tetszett, hajra 8-as Korzet !!!!!!!

A munkam is lassan veget er.. Nem panaszkodom, hisz a 2 honapos projectbol 5 honap lett.. Uj kihivasok varnak hamarosan :)) Befejeztem a mikrofilmek atnezeset, meg van 25 tervrajzom, amin ki kell szamolnom kulonfele cilinderek, cyclonok, szelepek, stb. terfogatat es sulyat, gepre vinni, es kesz, legalabbis azt hiszem :))))

No comments: