Friday, July 23, 2010

Borura Deru

Tobben jeleztek, hogy a blog kisse atfordult negativuszba, holott itt nem ez a megszokott.

Hat kerem, az Eletnek vannak jo es rossz pillanatai, nekem ez most egy hosszabb, kb. 3 honapnyi pillantas volt, amibol sok tapasztalatot szurtem le es kicsit tagabb belatast nyertem bizonyos dolgokba, ami a jovoben jol fog jonni.

Az alagut vege mar csak 1 hetre van, aztan illa-berek, s nadak-erek helyett Manly Vale a kovetkezo allomas.

Mivel nem volt idom rendesen irni mostanaban, azert azt megemlitem, hogy sok jo is tortenik, es annak is nyomos oka volt, hogy az elmult idoszakban a negativumok kaptak hangsulyt.

Most egyetlen dologra szeretnek (ha birnek) koncentralni: hogy a jelenben intezzem a dolgokat, ne pedig arrol abrandozzak, hogy barcsak egy hettel idosebb lennek :O))
Igazabol 4 hettel, mert onnantol jon a gyokeres valtozas.

Mondjuk ugy, hogy Aprilis ota erdekes volt megtapasztalni:

- egy ujabb angolszasz epiteszeti stilust, a "dupla tegla haz, szigeteles nelkul" verziot - amibol levontam a negativ velemenyemet nehany eveknek tuno hetre, majd megerositettem a 'rendesen' felepitett 'eco' vagy oko-haz birtoklasanak gondolatat, illetve Lacko "epitsunk foldhazat" gondolata is tetszik, a lenyeg a minoseg

- rovid megfontolas utan az "Ismerd meg Sydney-t - es vezess havi atlagban 1500 km-t" - 12 hetes tovabbkepzesem ellenere ugy dontottem, megsem leszek taxisofor es inkabb elfurikazok majd csak siman az Eszaki Partokon, kulonosebb varosban valo 1,5-2,5 oras vergodesek nelkul - pedig mennyi jo zenet es spanyol nyelvlecket lehet meghallgatni napi 6 ora vezetes kozben!!

- most, hogy a Belso Nyugati reszen lakunk, itt, Kinaban, tisztan latszik, hogy tobbe nem kivankozom Sydney partjaitol messzebb lakni, mint 10 km. Eloszor is mivel Bence orokke beachre akar menni (hiaba a nagy kert), a heti 2 beachre elugras kb. 60 km-t jelent/nap, masreszt osszehasonlithatatlan a hangulata a tengerparti reszeknek a belsobb/tavolabbi keruletekkel - na meg a forgalommal es persze anyagilag sem ugyanaz, ebbol viszont a biztonsag is kovetkezik,, es ugy altalaban az egesz eletstilus teljesen eltero

- mivel egy masik vilagba csoppentunk, erdekes volt vegighallgatni a kornyeken (Parramattaig bezarolag) elok velemenyet, elmondasait a helyi eletrol, suli, melo, stb (mar leirtam korabban)

- mivel kulonbozo problemaim voltak bizonyos helyzetekben, meggyozodhettem rola (es nem csak en vagyok ezen a velemenyen, sot), hogy az ausztral "no worries" mentalitas addig szol, amig a kedves ugyfelnek semmi baja. Ha mar egy kicsit macerasabb az illeto, mindjart lefagy a "semmi gond" es "minden rendben van" mosoly az fejekrol es elojon a masik arc, ami mogott sok esetben nincs meg az a tudas, ahonnan en, mint ugyfel, jogosan varhatnam a megoldast. Ez meg hagyjan, ahany ugyintezo, annyi fele megoldas/elkepzeles kinalkozik,, de ez mar a varandossagom alatt is megtortent, pl. a biztositonal, aztan a bevandorlasnal+iskolaban, ahonnan vegul meg sem rugtak ki/se az orszagbol, hala a kb. 6 kulonbozo ugyintezo fantasztikus osszehangolt munkajanak (ez 2006-ban volt)

- itt vetodott fel ujra az (angolszasz) oktatasi rendszer kerdese szamomra: mit tanulnak ezek az emberek? Ha a sajat szakmajukban hagy nemi kivannivalot maga utan a tudasuk? Nem vagyok meggyozve, hogy ez itt az a hely, ahol le akarom elni az eletemet, vagy Bencet szivesen latnam felnoni (Sydney-rol beszelek), de ha mar az oktatasrol beszelek, a Rudolf Steiner/Waldorf szemlelet remekul van alkalmazva azokban az iskolakban, ahol bent voltam parszor es egyelore ez all legkozelebb ahhoz, amilyen elvarasaim vannak az oktatassal es nevelessel kapcsolatosan (sajna az antropozofia tanulmanyaim egy kicsit elmaradtak a Theta miatt, de potlom majd)

- Ausztraliaban nagyon konnyu bizniszt csinalni, ceget alapitani, es rengeteg mindenre vevo a tarsadalom. Tanulni is van lehetoseg, es ugyan nem mindig olcso, de megis elerheto. Utana raadasul azzal a megszerzett tudassal meg jol is lehet keresni. Van par kedvenc kisvallalkozas otlet, amit csinalnak masok, ha lenne idom, lehet, hogy belevagnek - mindig elkepedek, mennyi minden baromsagra (is) vevok vagyunk!?
A jo kis fogyasztoi tarsadalom: pl. most a Targetben 50%-os jatekleertekeles van par hetig, szinte dobbenet, mennyit vasarolnak az emberek (Karacsonyra!!), mekkora kigyozo sorokban nyomulnak, hogy felaron megvegyek a kovetkezo muanyag hasznalhatatlan jatekot - mert ha mar itt tartok, amennyit en kreativ jatekok utan kajtattam,,, nem mondom, hogy nincs, de ami van, annak nagy resze Europabol /Nemetorszagbol/ erkezik. Nem a polcokon hemzsego Ben10-ekrol es Dora babakrol beszelek, hanem kreativitast fejleszto jatekokrol.

Van meg egy negativ dolog, amit meg akarok irni - ha meg kene, ha nem:
a magyarok egy resze hogy leveszi a masik magyart. Egyszeruen szavam elall, amikor hallom a torteneteket.
Ezert aki hozzam fordul(t) az elmult hetekben kerdesekkel, es Ti, akik ki akartok jonni Ausztraliaba, egy dolgot szeretnek mondani: elotte tajekozodjatok. Tajekozodni erdemes a lakas/szoba arakrol, a szolgaltatasokrol /mobil, internet, stb/, a munkaberekrol, az iskolakrol szemelyesen, meg akkor is, ha ugynokre bizzatok a dolgokat /na ez meg a masik/ es meg nagyon sok mindenrol. Sydney-bol rengeteg diak ment haza, es valahogy vagy en talalkozom (es az ismeroseim) szerencsetlen, regota munkanelkuliseggel vagy a megelheteseert kuszkodo. kiszolgaltatott diakokkal, vagy igaz a hir, miszerint megsincs olyan sok munka ebben a varosban, mint ahogy Magyarorszagon halljak/mondjak egyesek. Aztan azt is erdemes megnezni, hogy kinel, milyen munka es mennyiert. Miert van az, hogy valahogy egy ido utan sokan eljutnak arra a pontra, hogy "csak magyarokkal ne kezdjel/ne kuldj hozzam/ne alkalmazz/ne legyen fonokod/stb." Ezt mondjuk Ujzelandon is ugyanigy hallottam /szemelyesen/, sot, mar azt is tudom, hogy miert kapcsoljak le a fiatal magyar sracokat a hataron, de eleg a remsztorikbol ;-)

Osszessegeben az elmult 3 honap dobbentett engem arra ra, hogy ez a Sydney nem az a Sydney, amirol nekem Lacko 2003-ban meselt.. az eszaki reszeken eldegelve valamilyen szinten burokban ereztem magam (ahogy most latom igy utolag) es ezt nem eltem ugy at, mint itt, 30 kilometerrel arrebb... ott tengerparton szendvicskenegetes, majd babakocsitologatas kozben ez nem volt ilyen eros,,, Ez egy olyan nagyvaros, amibe hetente tobb, mint ezer ember erkezik letelepedes celjabol, es a varos pedig probal lepest tartani a megnovekedett forgalommal, es igenyekkel. Kinek milyen elkepzelesei vannak az eleterol, nyujt sok elonyt, de sok hatranya is van, mint minden mas metropolisznak. Munka korant sem annyi van, mint par evvel ezelott, es a megnovekedett forgalom miatt mar egyaltalan nem varjak tart karokkal az angol es egyeb tudassal nem rendelkezo, plane tanulovizumos egyeneket. Egyaltalan nem az van, hogy ide kijossz, szulsz egyet es letelepedsz, es egyaltalan nem olcso az elet. Sydney a legdragabb az angol nyelvu varosok kozul, es emellett meg esetleg azt is el kell fogadni, hogy az ember tajekozatlansagbol/tudatlansagbol peldaul olyan helyre csoppen, ahol teljesen mas a lakossag, mint amihez elozoleg hozzaszokott. Erdekes ez a multikulturalis orszag, de magaval hozza a kulturalis es tarsadalmi kulonbozosegeket is. Egy kisebb csoporttal erintkezve elni teljesen mas, mint ahogy itt es most radobbenek bizonyos dolgokra - na meg az evek es a rutin :O))

5 comments:

Oszkár said...

Szia Szilvi!

Ezt írod: "...sot, mar azt is tudom, hogy miert kapcsoljak le a fiatal magyar sracokat a hataron..."
Ez nagyon érdekelne engem, ha írnál erről egy pár szót nagyon megköszönném! Köszi, köszi!!!

Unknown said...

hello Oszkar, azert mert par jopofa kelet europai srac vicces dolgokat muvelt pl.Ujzin is,, es igy aki fiatal, himnemu, egyedul utazik, keves csomaggal, es mondjuk meg ejszaka is erkezik,, annak szeretnek utana nezni kicsit jobban,mint 1 perc.

Oszkár said...

OK! Megnyugodtam! Már egészen másra kezdtem gyanakodni, hogy miért kellünk mi, fiatal magyar srácok valakiknek a határon... :)

Unknown said...

benne volt az ujsagokban es hirekben, hogy nehany roman, bulgar srac atm-ekkel trukkozik, meg hitelkartyakkal. kelet-europa az kelet-europa, budapest vagy bukarest..

Emo es Gergely said...

Szia Szilvi,

MIt mondanal North-Ryde-rol, mint lehetseges hosszabb tavu ott elesrol?Mar mint a kornyek, emberek, fogralom szemontjabol? valaszodat elore is koszi.

E