Tuesday, March 30, 2010

Lehet, hogy durva, de ismet KOLTOZUNK

A veletlen muve az egesz. De mint tudjuk, veletlenek pedig nincsenek :-)

Szoval az ugy volt, hogy Patricia atkuldott egy listat az elado lakasfelszerelesukrol, mivel koltoznek vissza Europaba. Tetszett is nehany dolog (etkezoasztal, szamitogepasztal) de megis az elso, viccesnek szant kerdesem ez volt: nagy haz, lehetoleg csak teglabol, oriasi kerttel nincs veletlenul? Erre oriasi meglepetesemre visszairta: DE VAN. Es kuldott par fotot. Gyakorlatilag azonnal kocsibaultunk Daviddal es elugrottunk megnezni. A haz regi tipusu - pont ez az, amit kerestem!!! - csak mas kornyeken.

Kis kiterovel megjegyzem, hogy eletem reszehez tartozik a http://www.domain.com.au/ es a http://www.realestate.com.au/ weboldalak napi atbongeszese, ezt hobbi szinten uzom evek ota. Szeretem latni a felhozatalt es a kinalatot. Az ar-ertek arany nagy tobbsegben siralmas es az ingatlanugynokok olyan szinten el vannak szallva maguktol a rengeteg Sydney-be omlo ember miatt, hogy az ingatlanpiac teljesen el van rugaszkodva a valosagtol.

Pont ma delutan volt egy musor errol es hogy a hirek szerint nem, hogy lefele, de majd megint emelkednek az arak (adas/vetel) Ausztraliaban, holott az angol nyelvteruletek kozul itt vannak a legdragabb ingatlanok (nem mondom, hogy meltan, mert amennyi lakast es hazat lattam mar Castle Hill vagy Hornsby kornyeketol az eszaki tengerpartokig Dee Why-ig, vagy errefele, North Sydney-ig, hat egyaltalan nem vagyok megelegedve (szigoruan a reszemrol!!).

Biztosan jok a gipszkarton+ egy sor disztegla hazak, ha le vannak szigetelve (csak mi kifogtunk egy remeset DiVany Bicsen), csak a legtobb kozepes arkategoriaju csaladi haz, amit lattam - es ahogy leirtak a honlapon - megdobbento volt, nemelyikbe nem, hogy a kadba nem ulnek be, de volt, ahova pl. Lacko be sem jott (berlemeny, heti 500ert). Persze nem baj, mert bemegy masik 30, es az ugynoknek valoban nem kell tudas es kb. semmi ahhoz, hogy kivegye valaki, akar egy evre, hisz a tomegek aramolnak ide..

Itt vannak meg ezek a sorra epulo, nem olcso, egyforma apartmanok is (amerikai konyha, kozepes nappali, altalaban 2 halo, erkely, 2 furdoszoba, egyencsempek, szonyegpadlo, stb. (es errefele 600-700$/het)), igazabol rosszul vagyok, hol vannak a dizajntervezok, semmi fantazia nem szorult belejuk? Vagy az egyen-sorhazak, miniatur, elhetonek mondott, de elhetetlen nagysagu nappalikkal, amit amugy kerttel reklamoznak (rengeteg kozuluk lekovezett), de kb. kifer egy asztal meg meg kb. 6 ember a kertbe, azt slussz. Persze azert nagy az elteres, nem mondom, hogy mindegyik rettenet, de ugy igazan a legtobbje messze van attol, ami tetszene. Mondom ezt ugy, hogy 6 ev alatt ez a hatodik berlemeny, amiben lakunk. Lehet, hogy finnyas vagyok, vagy orok elegedetlen, vagy csak nem akarunk eleg (??) penzt aldozni erre, de majd ha megvan az, ami megfelel az igenyeinknek, megallunk :))

Azok a hazak, amiket kineztem ezen a kornyeken kb. 700 dollartol folfele, akar 1500ig (es 3 szobas hazrol beszelek!) kerulnek hetente, ennyit nem akarunk kiadni.

A jelenlegi lakasunk berleti dijat felemeltek most 550-re hetente, eleg huzos egy 2 haloszobas lakasert, de legalabb mindenhez kozel van, ami nekunk kell es van kis kert is.

Viszont a kis kert, kis lakas mar nem eleg. Nagyon sok variaciot vegiggondoltunk a "lakjunk megint tengerpaton es majd sokat leszunk a beach-en" verziotol a "koltozzunk ki kb. 35 km-re valami nagyobb telken levo teglahazba" - de vegul gyozott a haz es a kert, na es persze az ara.

Alkalmazkodvan Csemetenk megnovekedett energiaszintjehez, habozas nelkul ugy dontottunk, akkor koltozunk Burwood-ba. Ez a kornyek nem szerepelt a listankon, de kellokeppen rugalmasok vagyunk, plane mivel a berleti dija 400 dollar lesz hetente.

Ezert cserebe lesz - 1 eves szerzodessel egyelore - egy csak teglabol epult hazunk:
2 haloszoba + nappali + kulon etkezo + eloter (sunroomnak hivjak) + ablakos konyha + 1 furdoszoba wc-vel + 1 kulon wc + egy fedett veranda + nagy garazs kocsibealloval + fuves elokert + hatalmas hatso kert + hajopadlo a szobakban, etkezoben es szines falak! ISTENI!

Lackonak ugyanannyi ido es tavolsag lesz meloba bejarni, mint eddig: 11, 5 km, kb. fel ora gyaloglassal, vonattal egyutt, vagy 20 perc alatt bebiciklizhet, ha akar.

Bencenek es nekem hosszabb lesz (mert hiaba csak 17 km innen es valoban, ha nincs forgalom, negyed ora pl. ideautozni) csucsforgalomban meg nem tudom, de kulonosebben nem izgat fel, amugy is autozunk rengeteget. A gyerekek egy kicsit huzosabb kerdes, mert Hornsby es St. Ives, ahova megyek ertuk/hazaviszem oket mar messzi lesz, viszont hetfo-kedd-szerdan (ez a legujabb, hogy megis 3 napot dolgozom, orulet, mi megy ennel a cegnel) pl. vegulis at tudok ugrani ertuk Bencevel, ovi utan. Habar a hazaeres eleg necces lesz? Na ebbe bele se gondoltam, az lehet vagy 2 ora csucsforgalomban? Mondjuk az uj autonk 4,7-et fogyaszt eppen, azert ujragondolom ezt.

Aprilis kozepen fogunk koltozni, szep kis mutatvany lesz, erosen szelektalni fogok es eladni mindent, ami nem kell, de azert lesz mit atcigolni. Habar a 200 literes akvariumot ide egy este siman beallitottuk es a koltozes masnapjan en mar szeretek ugy kinezni, mintha mindig is az adott lakasban laktunk volna,,, de azert novekedett a cucc mennyiseg, huha :)

Annyira orulok, hogy Bencenek ekkora helye lesz, es ez egy regi tipusu haz, hogy el sem tudom mondani!
Mar ki is talaltam, hogyan fogunk festeni, szobraszkodni, agyagozni, milyen jatekeszkozok lesznek az udvaron, kb. milyen hangulatura fogom berendezni a nappalit, eloteret, nagyon izgi es olcso megoldasokkal :0)

Ebben az ovoda es maga Rudolf Steiner filozofiaja sokat segit, hiszen az Oviban is minden csak termeszetes anyagu, a rengeteg fajatek, a szuper kert, az elo diszasztalok - most pl. osziesen berendezve -, amit a gyerekek folyamatosan atalakitanak kovekkel, levelekkel, tobozokkal, stb. es a sok sajat kezuleg keszitett jatek (lehet persze, hogy a Lakaskulturaban is van ilyen 5let :).

Ugyhogy el fogom tuntetni a legtobb muanyag jatekot (par logikai, vagy kozlekedesi lampa pl. azert maradhat) es nalunk amugy nincsen sem Superman, sem Batman, sem Ben 10, sem Spiderman de meg egy darab puska sem.

Nem arrol van szo, hogy ez most fuj, gonosz jatek, es csak bajt okoz a kisgyermekek tudatalatti/ tudatos fejlodeseben. Engem nem is izgat, sot, szemelyes sertesnek sem veszem, ha mas ezzel jatszik. Arrol van szo, hogy amig en talalok/vagy csinalunk olyan kreativ fejleszto jatekokat, amik megmozgatjak a gyerek fantaziajat, addig nincs szukseg kommersz es amugy nem is tul olcso muanyag.. khm.. jatekokra.

No comments: