Monday, March 15, 2010

A kétnyelvűség az anyaméhben kezdődik

Talaltam egy cikket, megosztom Veletek.


Egy új tanulmány szerint a terhesség alatt a magzat által hallott két nyelv hangjainak hatására már születés után nem sokkal elkezdődik a kétnyelvű fejlődés.

A kanadai Brit Kolumbia Egyetem pszichológus kutatói francia tudósokkal együttműködve két csoport újszülött szopómozgásait figyelték meg: az egyik esetben az anya kizárólag angolul beszélt, míg a másik csoportnál az anyák az angol mellett a Fülöp-szigetek egyik nyelvét, a tagalogot is használták. A szopómozgás az újszülöttek érdeklődését jelzi.

Kiderült, hogy az egynyelvű anyák gyermekei csak az angol nyelv hallatán fejeztek ki érdeklődést, míg a kétnyelvű anyák gyermekei mindkét nyelv hatására.


Egy másik vizsgálat azt mutatta, hogy a kisgyermekek is meg tudják mondani, mikor vált át valaki egy másik nyelvre, vagyis a kétnyelvű anyák gyermekei nem keverik össze a két nyelvet.

"Az egynyelvű újszülöttek előnyben részesítik saját anyanyelvüket" - írták a kutatók. "Ezzel szemben a kétnyelvű babák mindkét nyelv iránt érdeklődést mutatnak, ez biztosítja, hogy később mindkét nyelvet el tudják sajátítani."

A tanulmány a Psychological Science folyóiratban jelenik meg.

No comments: