Monday, April 20, 2009

Konyvajanlok

A minap egy regi otthoni /ferfi/ baratommal beszelgetve szoba kerultek bizonyos emberi problemak, melyeket sok esetben akar korai gyermekkortol - sot, neha meg korabbrol - hozunk magunkkal.

Ebbe beletartozhat pl.: nem kivant terhesseg, ellenkezo nemu kisdedet vartak, szemben azzal, aki erkezett, vagy pl. nem "bababarat" neveles: vagyis nem a kisbaba termeszetes igenyeinek kielegitese - erintes, testkozelseg, igeny szerinti szoptatas, stb. - az elsodleges, hanem xy elmeletekhez valo ragaszkodassal torteno neveles... es meg sorolhatnam. Ezek generaciorol generaciora "vandorolva" befolyasolhatjak az egyenek eletet /pl. alkoholista szulo alkoholista - vagy: abszolut antialkoholista gyereke tele traumaval/, a nem tudatos elet es a rossz szuloi, iskolai, tarsadalmi.. peldamutatas mind, mind hatalmas karokat okozhat.

Sok esetben a szuloket "nem is lehet" hibaztatni, hisz ok "csak lemasoltak" elodeiket.
Sot, bizonyos korokhoz kepest pl. Benjamin Spock az elmeleteivel egesz felvilagosult volt - aztan hogy ez milyen hatassal volt az azota mar felnovekedett generaciokra - nos, tul sok biralatnak hangzana a velemenyem......

Mindenesetre a Baratom megemlitett 2 konyvet, az elsot mar akkor ismertem, mikor epp hogy elkezdtem terheskedni, a masikba majd par het mulva belekukkantok otthon:

1. AZ ELVESZETT BOLDOGSÁG NYOMÁBAN - A KONTINUUM-ELV
A szerző az indiánok boldogabb életének kulcsát a csecsemőkkel és a gyermekekkel való bánásmódban találja meg. A kontinuum (folytonosság) elve az evolúció alatt kialakult emberi szükségleteket jelenti. Az indiánok a gyerekek eredeti szükségleteit követik, azokat az igényeket, amelyeket a csecsemő magával hozott. A gyermeket mindenhova magukkal viszik, ott van, ahol az élet zajlik és folyamatosan karban, illetve hordozókendőben tartják. Az újszülöttet nem hagyják egyedül, akár alszik, akár ébren van, és legfőképp akkor nem, ha sír. A folyamatosan karban tartott csecsemő azt érzi, hogy minden rendben van, hogy alapvetően jó és szívesen látott vendég a családban. Mi történik azonban akkor, ha ezek a magunkkal hozott elvárások nem teljesülnek, ha az ember ösztönös igényei nem elégülnek ki? Vajon hiányzik-e ez későbbi életünkben, tovább tudunk-e lépni, képesek leszünk-e egyáltalán egy boldog, kiegyensúlyozott életre? A könyv pszichológus szerzője megfigyelései alapján írja le a kontinuum elvét, amelyben a boldogság nem egy elérendő cél, hanem egy természetes állapot.
http://www.fo.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto_1/tarsadalomtudomany/az_elveszett_boldogsag_nyomaban_a_kontinuum_elv

2. MÉRGEZŐ SZÜLŐK
Erre kivancsi vagyok - habar nem gondolom, hogy erintene, de sok jot olvastam rola, es a cimmel ellentetben pozitiv a konyv! Es persze mindenbol lehet tanulni :o)

Roviden: Magánéleti kapcsolatai rendre kudarcot vallanak? Fél az intimitástól, vagy éppenséggel annyira ragaszkodik a partneréhez, hogy mindent elnéz neki? Ezekre, és még számos hasonló kérdésre kap választ ebben a világos közérthető könyvben, amely helyenként megdöbbentő példákkal illusztrálja, milyen sérüléseket okoz a gyerek lelkében a destruktív szülői magatartás, és teszi a felnőtt embert - nem ritkán egy életre a szülők rabjává. A künyvből azt is megtudhatja, hogyan léphet ki a szülők árnyékából...
http://www.libri.hu/hu/konyvek/tars_tudomanyok/pszichologia/mergezo_szulok

1 comment:

Firenze said...

Koszi a konyvajanlot. Nagyon erdekes a Jean Liedloff-fele konyv.Megtalaltam a fotoit, amiket a yequanakkal toltott ido alatt keszitett:
http://www.jjlcc.myphotoalbum.com/