Monday, April 27, 2009

Hogyan működnek a magasan fejlett lények?

Idezet NEALE DONALD WALSCH A holisztikus életről cimu muvebol:

"Egy roppant egyszerű kétrészes rendszert követnek. Első rész: megfigyelik, aztán kimondják, hogyan állnak a dolgok. Ennyi az első rész. Nézzük konkrétabban... megfigyelem a helyzetet: a televízióban tobzódik az erőszak. És a gyerekek az idejük nagy részét a televízió előtt töltik, és aztán átviszik a gyakorlatba az erőszakos viselkedést... megfigyelem, aztán ki is mondom róla az igazságot.

Ezen a bolygón az emberek többségének, akik megfigyelik az állapotokat, eszük ágában sincs kinyilatkoztatni a látottakat. Sőt, olykor épp az ellenkezőjét mondják, mert attól tartanak, megsértenek valakit, vagy feltárnak valamit magukról, amit inkább elrejtenének. A mi kis bolygónkon tehát megfigyeljük, mi a helyzet - eddig nincs is baj -, aztán jó nagyokat hazudunk róla. Ez az általános hozzáállás, és különösen jellemző a politikai, vallási és egyéb intézményeinkben.

Amennyiben a magasan fejlett lények nem találják működőképesnek, ha a csemetéik erőszakosan viselkednek, akkor megnézik, mi volna működőképes, és eltávolítják a gyermekeiktől az erőszakos hatásokat a legfogékonyabb éveik idejére. Ilyenformán a magasan fejlett társadalmakban elképzelhetetlen, hogy négy-nyolc órára egy kocka alakú kis doboz elé ültessék, és pontosan az olyanfajta viselkedés hatásának tegyék ki a gyermekeiket, amelyeket nem szeretnének náluk viszontlátni. Igazán egyszerű példa, nem igaz? Szinte már nevetségesen az!

A mi társadalmunkban meghökkentően nagy számú dolgot művelünk, ami nyilvánvalóan nem működőképes. És nem azért, mert fogalmunk sincs róla, hogy ezek nem mennek. Épp az benne a téboly, hogy nagyon is tisztában vagyunk a működésképtelenségükkel, mégis megtesszük. Hát nem őrület?! Tudjuk, hogy nem jó, aztán szemrebbenés nélkül csináljuk. Például: tudjuk, hogy nem hasznos, ha a gyerekeket ama bizonyos doboz elé ültetjük, ahol naponta órákon át nézik az erőszakos viselkedést, majd elvárjuk tőlük, hogy ők maguk ne viselkedjenek erőszakosan. Tudjuk, hogy nem működik? Hát persze. Mégis megtesszük? De mennyire!

Tudjuk, hogy nem működőképes, ha bizonyos érdekekből mérhetetlen mennyiségű pénzt öntünk a politikai rendszerünkbe, és közben elvárjuk tőle, hogy tagjai részrehajlás nélkül tevékenykedjenek. Tudjuk, hogy képtelenség - mégis megtesszük.

Tudjuk, hogy nem működőképes, ha naponta teletömjük magunkat vörös hússal, és elvárjuk a testünktől, hogy minden szempontból kifogástalanul üzemeljen. Tisztában vagyunk vele, hogy nem megy, mégis ezt tesszük.

Jó előre tudjuk, hogy nem működőképes, ha dohányfüstöt és rákkeltő anyagokat juttatunk a szervezetünkbe, de csak megtesszük. És ez alig négy-öt példa volt csupán. Százával sorolhatnánk; de ha jobban belegondolunk, valószínűleg ezrével.

Az értelmes lénynek ilyenkor fel kell tennie a kérdést: miért? Miért tesszük továbbra is mindazt, amiről jól tudjuk, hogy egyszerűen nem működhet? Nos, mert csekély a bátorságunk és nagy a kényelemszeretetünk. Nincs bátorságunk változtatni, és kényelmesebb mást mondani és megint mást cselekedni. Úgy vélem, nem köteleztük el magunkat igazán, hogy kifejezzük annak a legmagasztosabb változatát, akik valójában vagyunk. Úgy vélem, borzasztóan éretlen lények vagyunk.

Mondjuk ki: érző lényekként meglehetősen primitívnek számítunk az univerzumban. Nincs akaraterőnk, hogy meghozzuk a legmagasabb szintű döntést. De idővel oda is eljutunk. Elkezdünk változni. Azzal is mérhető az átalakulás, hogy egyre többen kérdőjelezik meg mindazt, amiről beszéltem. És végre olyan spirituális és erkölcsi formálódásnak lehetünk tanúi ezen a bolygón, hogy egyre nagyobb számban állunk fel, és mondjuk ki: "Hé, nem látjátok, hogy ez nem működik? Egész egyszerűen nem működőképes!"
Innen már csak egy igen érdekes lépés vár ránk: ne csináljuk, ami nem működik! "

A linket - amit egyebkent Moninak koszonok - el tudom kuldeni annak, akit erdekel -erdemes elolvasni, de most nem birom felrakni ide valamiert. Meg annyit, hogy az ezzel a konyvvel kapcsolatos dvd hasonlo, de sokkal tobbrol van benne szo, 1999-es kiadas, a bosegrol es a holisztikus eletrol szol. Legkozelebb azzal folytatom, joccakat :))

1 comment:

Anonymous said...

Szep jo reggelt/estet! :)
Hat ez nagyon jo! Es sajnos milyen igaz... :( Tenyleg hazudunk onmagunknak is, de ugy, hogy el is hisszuk, hogy igazat mondunk!!! Gaz... Na mindegy, azert valtozni/valtoztatni sosem keso, ugyhogy barmikor nekiallhat az is, aki meg nem kezdte el... Meg tart a "Kegyelmi idoszak", ahogy a Szabo Judit szereti nevezni ezt az idoszakot, amiben elunk...
Egyebkent orulok, hogy hasznosnak bizonyult az e-book! Tulajdonkeppen en koszonom Neked!!! Ugyanis Te kuldtel egyszer egy csomo e-book linket egy lapon es azokat atbongeszve es lementve belole konyveket jutottam ehhez is... Ugyhogy karma volt, baby! Ok - okozat! Egyutt csinaltuk!!! :)))

Pusssz es szep napot!
Moni