Sunday, February 1, 2009

Ovi, Beach, Csalad es Baratok

Megvolt az Ovi Elso Napja. Es nem razott meg minket :))
Mi ertunk oda eloszor reggel, mivel nem tudtam, milyen lesz a forgalom - de mivel szemben megyunk a tomeggel, kb. 15-20perc volt. Lynn, az Ovoneni mar vart. Anyu is jott bekoszonni, mindketten nagyon kellemesnek tartjuk az Ovit, ami egy nagy csaladi hazbol van levalasztva es kialakitva, jo kis udvarral, es ahogy multkor mar irtam, bonusz kutyussal /aki egyebkent nincs szem elott, de a vegen meg lehet simogatni/. Lepakoltuk a gyumolcsot, sapkat, bogret, szalvetat, kozben Bence mar ment is jatszani. Kb. otszor kellett szolnom neki, hogy megyek, puszi, nemsokara jovok, mert annyira el volt foglalva /es termeszetesen nem hagyom ott koszones nelkul/. Megbeszeltuk Lynnel, hogy felhivom 1 oraval kesobb, es egyaltalan nem fajo szivvel elmentunk. Igazabol fogalmam nincs, miert kene aggodnom, volt dolgom, es nem hetekre marad ott Bence - ha meg nem birja, hat ertemegyek. Nem latok semmi tragikusat ebben. Mondta az Ovoneni, hogy minden elofordul, van akivel varni kell meg egy fel evet ebben a korban, mert nem akar elszakadni otthonrol, van akit alkalmankent 1 orara lehet csak nala hagyni, es persze vannak, akik haza se akarnak menni.

Tehat elmentunk az ovibol, eldobtam Anyut a dolgara, es beugrottam az Aldiba. Ott hirtelen leszolitott egy lany /pardon, mar 2gyermekes Anyuka/, akit naggyon regen lattam, jol meg is lepodtem, hogy egyaltalan itt van :)) de aztan majdnem elbeszelgettuk az egesz vasarlasi idomet :)))

Kozben felhivtam az Ovonenit, aki mondta, hogy Bence eddig nem sirt egy percet sem, es habar az elejen az o oleben ult, mikor erkezett a tobbi gyerek, eddig minden okes vele :)

Gyorsan meg beugrottam a Targetbe /elozo nap a Kmartban kerestem par dolgot/ es megint megallapitottam, hogy RENDES kepessegfejleszto jatekok helyett tele vannak a polcok a muanyag meregdraga jatekokkal, persze minden sorozatban: kitalalunk valami jopofat, legyen az epitomester /Bob/, vonatkollekcio /Thomas/, baba-vagy lo-kollekcio /Dora, Barbi, Little Pony/, akarmi, es adjuk el darabokban nem keves osszegert, persze legyen hozza kispohar, kistanyer, kisbizbasz, dvd, cd.. Gyonyoru ez a gyerekipar is, de a betegsegiparon valo mergelodesem ota mar inkabb csak arrebb megyek... es megkiserlem megtalalni az epito jellegu /lehetoleg fabol keszult/ jatekokat /persze ettol fuggeltenul van nekunk is par muanyag, amugy meg a legjobb jatekok itt vannak a haztartasunkban, az orrunk elott :)) Dobbenet, amikor az embernek gyereke szuletik, mennyi folosleges holmit kepes megvenni... es a boltok meg tele vannak, csak tudnam, ki vasarol ennyit ?? De lehet, nem is kell ehhez gyerek. Lomtalanitas van ujra, fantasztikus, miket raknak ki az emberek az utcara, neha vadiuj, tokeletes allapotban levo cuccokat.

Epp tegnap este a Baratnommel morfondiroztunk, hogy hova tunik ez a rengeteg szemet, a rengeteg salakanyag, miert nem romlik meg az egy hete kinyitott felvagott, szo szerint mi a sz.rt eszunk ?? Ami termeszetes kene legyen, az ma mar meregdraga bio vagy organikus, a kisgyerekek nagy szamban allergiasak, asztmasak, hiperaktivak.... mi a fenet eszunk ??? Rohej, hogy minden 99% zsirmentes, cukormentes, talan jobb is, ha nem tudjuk az igazsagot...

Errol jut eszembe, az elobb volt a tvben a 2012-rol keszulo katasztrofafilm, meg a ficko, aki mukodteti a "2012 tulelofelszerelesek" weboldalt. Vajon ha Vilagszerte arviz, tuzvesz lesz 2012 kornyeken, a 10 darabos viztisztito tabletta es gazalarc mennyi ideig fogja eletben tartani a tulajdonosat ? Mindenesetre a pasihoz tutko dol a le. Egyebkent meg 2012 elmeben dol el, akarmi tortenjen fizikai sikon..

Na de vissza az Ovihoz. Vasarlas utan visszanyargaltam, de meg enekeltek, ugyhogy leultem az udvaron a kispadra. Egy anyuka odault mellem, hogy en vagyok Bence mamaja? Mondom igen. Azt mondja, latta ot jatszani a fiaval. Erre en: es nem sirt ? /meglepodtem, mit ne mondjak/. Erre o: nem, dehogyis, egyutt probaltak felepiteni valami tornyot. Vege lett az eneknek, ugyhogy bementunk, Bence nagy orommel atolelt, mutatta, mivel jatszott, meg, hogy tancoltak is. Az Ovonenit kerdeztem, sirt-e, megszolalt-e, evett-e, de egyiket sem igazan. Viszont volt egy idosebb francia kislany, aki egyfolytaban beszelt, de sajna senki sem ertette. Egyelore :)) Azt mondta Lynn neni, hogy Bence nagyon kedves kisfiu, mindenre figyel, es hogy gratulal, milyen jo munkat vegzek :))

Egyebkent mondta meg, hogy keszuljunk fel, mert mivel Bence mar tudja, mire szamithat legkozelebb, valoszinu, hogy sirni fog, ha ujra megyunk oviba, viszont ez a ragaszkodas teljesen termeszetes ekkora korban /mint ahogy minden gyerek kulonbozik/, es a jo anya-gyermek kapcsolatra utal, ami kesobb boven meghozza a gyumolcset. Igen, ezt tudom, es engem nem zavar, hogy nagyon anyas, emlekezni fogok erre majd akkor, mikor mar apas lesz, azutan majd akkor is, ha mar a sajat utjat fogja jarni, es nem fogom magamhoz lancolni, most viszont, amig ram van szuksege, itt vagyok. Egyebkent halali, amiket muvel! Amennyire el bir keseredni, es hatalmas szinesz kepessegekkel veti le magat a foldre, lesve, hogy figyeljuk-e.. maskor annyira nevet es nevet es szorakoztat mindenkit... megint maskor akar fel oraig kepes egy fuszalat tuszkolni a capajanak a szajaba es figyeli, hogy hajlik a fu... vagy ahogy a vonatokat es autokat mertani pontossaggal beallitja szep sorba, vagy amikor iszonyu turelmetlenul akar valamit, amit nem kap meg 1mp-en belul :)) Talan ez utobbiban az Anyjara hasonlit :-))

Tegnap Fridaeknal logtunk egesz delutan, a volt lakasunkban :) Bencere rajott az 5 perc ami par oran at tartott! Vendeglatoink udvariasan tobbszor megjegyeztek, legalabb latjak, mi var majd rajuk a kesobbiekben... csak, hogy a lenyeget emlitsem: produkalta magat az asztalnal, es ugy altalaban, szettort egy uveg fustolotartot, amirol addig a pillanatig mi sem tudunk, hogy uveg, hasmenes jelleggel osszekakilta a teraszt, epp csak akkor szolt, mikor mar elindult az aradat, es marhara elvezte, mikor mondtuk neki ,hogy nem szabad az altalaban uveg vagy egyeb torekeny targyakkal jatszani.. plusz rohant korbe korbe... most meg ugral mellettem a trambulinrol a medencebe. Tegnap pedig 3-szor vegigfutotta a Balmoral beach felet oda-vissza. Azt hiszem, surgosen ki kell talalni valami meg jobb lefaraszto modszert. Es meg csak 2 es fel eves!? :O)))

2 comments:

Anonymous said...

Sziooo!
Huuuha, olvasom am milyen klassz volt a very first kindergarten nap!!! Csak igy tovabb! Remelem egyre jobban erzi majd magat, hiszen az alapok megvannak: megjart mar jo nehany gyerekjatszohazat es szulinapi partit, szoktatva van hozza, ugyhogy egy ovi sem lehet uj, max. annyiban, hogy anya nincs vele...
Amit a kajarol irtal: hmmm, dobbenet! Mi mar jo ideje tudatosan keruljuk, meg akkor is ha a bio meg organikus dragabb, de ahol lehet azt hasznaljuk... A DM drogeriaban altalaban olcsobb az ALNATURA marka alatt futo termekcsalad, de nem tudom Nalatok van-e DM...
2012 - mi is neztunk hasonlo kisfilmeket, legutobb a National Geographic-on The secret Bible cimmel a Biblia utolso konyverol, ami ezeket tartalmazza (Jelenesek Konyve - Book of Revelation) es R pont ugyanazt mondta, ami a Te utolso mondatod ezzel kapcs. Hogy: oke, oke, de ez mind nem igy lesz a valosagban, ez az emberek lelkeben fog vegbemenni!!! :)
Bocs, hogy ennyi sokat irok ide, ahova csak 1-2 gondolatot kellene, de most "ramjott"! :) Tegnap nagyon jot kirandultunk, no nem a forrashoz, hanem egy beachre, ahol uj medencek epulnek a szelen es szuper jol nez kiiiiii!!! A Sors viszont "kovekkel sujtott le ram", mert FORMAT-alni kellett a kartyat es az osszes kepbol csak a legelsot tudtam megmenteni (mielott toroltem amik blokkolodtak...), ugyhogy megkaptam a lecket! Elvezni kellett volna jobban a pillanatot es nem betuszkolni eroszakosan a kepezkedest (Rudi szolt is ram parszor, ugyhogy o "atkozott el"!) :)
Na megyek, indul a vasarnap!
Pusssssz!!! ♥

Anonymous said...

Szerintem az idealis kor az ovikezdeshez a 2,5-3 eves kor, bar itt nalunk mar 3-6 honaposan berakjak szegeny kicsiket bolcsibe, mivel nagyon gyenge a szocialis halo, mondhatni nincs semmilyen csaladi tamogatas(gyes, gyed vagy hasonlok), igy aki nem tudja megoldani mashogyan, kenytelen beadni az egyebkent meregdraga(allami)bolcsibe a kisbabat.Szerintem ez szornyu,epp abban a korban valasztjak el az anyatol, mikor a kotodesnek ki kellene alakulnia :-(
Ez nagyon jo, ahogy ti csinaljatok, egy kis szocializacio heti par alkalommal...a gyerek ugyis jelzi, ha meg nincs ra felkeszulve, de azt is, ha igenyli a kozossegbe jarast. Van olyan kisgyerek, aki ahogy betolti a 3 eves kort, szinte keri, hogy vigyek oviba.
Ugyik vagytok :-)