Monday, February 16, 2009

Uj Zeland, Eszaki Sziget

Februar 6-13-ig ismet UjZira vetett Bennunket a Sors ;-)

Indulasunk eleg kaotikusra sikerult, es 'csak' az osszes kinyomtatott papirt /hala Egnek az utlevelek kivetelevel/ hagytuk itthon a laptop taskaval egyutt :)))

Ennek ellenere a becsekkolas siman ment, csak kicsit sokaig tartott, mig a ficko atvizslatta otunk utlevelet - illetve hetet, mivel Bencenek es nekem 2 utlevelunk van /regiekben a vizum/. Ezen kivul Erzsikenek - a pasi szerencsejere - megvolt a kinyomtatott turista vizuma es a repjegy, igy Lacko roviden elmagyarazta, hogy 1.) Anyunak ugyanolyan turista vizuma van, mint Erzsikenek, 2.) a repjegyek, jaratszamok, stb. mind egyeznek, mivel egyutt repulunk, csak mi otthon felejtettunk mindenunket, dehat ugyis ott van a gepen az orra elott :)) Ezutan mar csak egy problema akadt: Anyu vezetek es keresztnevet felcsereltek veletlenul a repjegyen, de ezt par perc alatt visszacsereltek... es 15-20 perc mulva mar mehettunk is tovabb :))
A repulout siman ment, es Ujzelandon tombolt a hoseg!!!

Elso ejszakankat a repternel egy motelban toltottuk. Osszessegeben elmondhatjuk, hogy elegedettek voltunk a szallasokkal, altalaban ket szobas+konyha+furdoszobas apartmanokban voltunk /Motor Inn, Motor Lodge, Motel, volt egy kicsi; egy emeletes, mint egy sorhazi lakas; es volt olyan, mint az Avon Roadi lakasunk/.

7-en, szombaton Aucklandbol Rotorua-ra, majd Waiotapu-ra mentunk, mivel Erzsikenek is muszaj volt latnia a GEJZIREKET. Lackoval lassan minden evben megnezzuk :)) De annyira csodalatos hely, hogy felolem akarmikor ujra mehetunk :)) Bamulatos, hogy a szinte erintetlen Termeszet milyen szinekben pompazik!!!

Taupo To erintesevel kirandulasunkat az 1-es uton folytattuk deli iranyba. Elhataroztuk, hogy ismet nekifutunk Wellingtonnak - ez tavaly augusztusban hovihar miatt ugyebar elmaradt..

A Tongariro es a Kaimanawa Nemzeti Parkok kozott futo fout elvezetett bennunket Mount Ruapehu mellett, ami a vilag egyik legaktivabban mukodo vulkanikus hegysege, valamint a legmagasabb (2.797 m) az Eszaki Szigeten, kedvelt si- es snowboard terulet.

Megfordult a fejunkben, hogy Palmerson North kornyeken megszalljunk, mivel ugyancsak kesore jart mar, de a varosban kiderult, hogy autoverseny miatt nincs sehol szallas, sot, a kornyeken sem. Tovabba felhomalyositottak arrol is, hogy Wellingtonban rogby-hetvege zajlik, valoszinuleg ott sem fogunk szallast talalni. Utunkat tehat tovabb folytattuk... Par telefonhivas: egy wellingtoni motel utolso szobaja pont rank vart :)) Ropke 700 km utazas utan az ejszaka kozepen vegre megpihentunk, hogy reggel ujult erovel fedezhessuk fel Wellingtont!

Wellington, az orszag fovarosa kicsit kisebb, mint Auckland, de annal hangulatosabb. A harmadik legnagyobb lakossagu varos, es a sziget politikai kozpontja, de kulturalis, es muveszeti szempontbol is jelentos szerepe van. Sikloval felmentunk a Viktoria Hegyre, megneztuk a botanikus kertet, setaltunk a belvarosban es beugrottunk a Te Papa Nemzeti Muzeumba is.
Wellington erdekessege, hogy - mivel tobb toresvonalon fekszik, rengeteg az aprobb foldrenges - a hivatalos epuletek mind fabol keszulnek: ebbol is a Deli Felteke legnagyobbja a Kormany Epulete.

Wellington utan eszaknyugatra vettuk az iranyt, es a 3-as, majd 45-os uton elnyargaltunk Mt. Egmont/Taranaki iranyaba. Ez a meg szinten aktiv vulkanikus hegyseg 2518 meter magas, es a legszimmetrikusabb erme alaku hegy a vilagon. Tovabbi erdekessege, hogy a Mt. Fuji hegyseghez valo hasonlosaga miatt annak dublorekent szerepelt Tom Cruise Utolso Szamuraj cimu filmjeben. Taranaki egyebkent viszonylag fiatal, 135ezer eves. A legutolso kitorese 1995/96-ban tortent, es viszonylag enyhe volt, az eddig feljegyzett leghatalmasabb, 1655-ben tortenthez kepest. Szamitasok szerint, az utolso 9000 evet figyelembe veve, 90 evenkent tor ki viszonylag gyengen, es kb. minden 500. evben erosen. Ahogy a hegyseget tobb, mint 180 fokban korbeautoztuk, lelegzetelallitoan gyonyoru latvanyt nyujtott minden szogbol. Hat meg ha felmasztunk volna ra.. de ez sajna elmaradt...

Auckland-ba kedden delelott erkeztunk - egyenesen a bevandorlasi hivatalba :)) Sorbanallassal egyutt kb. 15 perc alatt megkaptuk legujabb vizumunkat, ami nem mas, mint az AUSZTRAL LETELEPEDES!!!! HURRA!!! Ez volt az egyik fo indoka ujzelandi utazasunknak :O))

Varosnezes utan a delutant Zoliekkal toltottuk, majd tovabbindultunk Whagarei fele, Eszakra. Szerdan a Waiopua Nemzeti Parkba mentunk /Twin Coast Discovery Drive/, hogy megcsodaljuk a Sziget legnagyobb elo kauri fajat, ami 51,5 meter magas, es egy alomszep erdoben leledzik :)) Lankas dombok, kellemes mezok, baranyok, ozek, szarvasmarhak kozott autoztunk, megneztuk a vizeseseket, korbeautoztunk az 1-es, 12-es, 14-es uton, majd a csutortokot ismet aucklandi partok nezesevel toltottuk, Piha es Huia Beacheken jarva...

Penteken a One Tree Hill-en es Pakuranga kornyeken kolbaszoltunk, ekkorra mar vegre nem volt annyira meleg, mint az elozo napokban. A 220 hektaros One Tree Hill-t /talan Egy Fas Dombnak forditjak, vagy Egy Fa Dombjanak/ magaba foglalo parkban iszonyuan fujt a szel, de a 182 meter magas csucsrol 360 fokos latkepunk volt Auckland-ra :)) Egyebkent a kulonleges szent fat, amirol a hegyseg a nevet kapta, 1852-ben egy feher telepes kivagta, az 1870-es evekben masikat ultettek helyette, de 2000.oktober 5-en masodszor is - immar helyreallithatatlanul - megtamadtak a fat /politikai okok miatt/. Ma mar csak emlekmu all a helyen.
Pentek, 13-an delutan vegul hazarepultunk, egy csodalatos, egy hetes Szigetkorut utan :)

Sydney-ben SOKKAL hidegebb volt, mikor megjottunk, es sok szomoru hirt hallottunk: eszakon arviz, delen tuzvesz pusztitott. Az emberek osszefogasa orszagszerte csodalatos, remeljuk, a sok karosulton mihamarabb tudunk segiteni!!!

No comments: