Sunday, September 5, 2010

APAK NAPi Udvozlet a Partrol


Boldog Apak Napjat kivanunk Minden Kedves Apukanak a
Vilag Minden Pontjara !!! :O))


Hetvegi Beszamolo


Tegnap reggelizos-vendegsegben voltunk, koszonjuk szepen, nagyon jol ereztuk magunkat!
Utana jo volt lerollerozni a sok fincsi hamit :o)

Delutan kulonbozo hasznalt cucc boltokban voltunk (Vinnies), probaltunk egy megfelelo meretu szamitogep asztalt talalni, de nem ment, es a nagy meg mindig meg van, de az tul nagy ide.

Halak
Eltunt az akvariumbol a gurami, a legeslegnagyobb halunk. Mivel fedett, ki nem ugorhatott. Ha szegeny kimult, akkor a hullajanak ott kellene lebegni, vagy a foldon fekudni, vagy esetleg a maradvanyanak. De sehol, semmi. Egyszeruen nem ertem. Kinyult mar jopar halunk az evek soran, de ha meg bele-bele is haraptak a tobbiek, egy reszuk megmaradt.. a gurami viszont szoren-szalan eltunt. Najo, ugy erzem, hogy a kicsi csikos zebra daniok (ha jol emlexem, hogy ok azok) kozul sincs mar meg mind az ot.. igazabol egy cirkulal mar csak korbe, de mi lehet a rejtely?? Rajtuk kivul tenyleg az osszes tobbi hullaja megvolt. Najo, a ket Guszti,,ok is "megleptek" az orok vadaszmezokre,, meg Dee Why-ban,, a ket csigaevo halacskank (nem kolykok voltak mar) hasonloan furan "fenyt kapott".

Ugynokseg
Delelott a vendegsegeskedes elott beszaladtunk a burwood-i ugynokseghez, mivel meg nem kaptuk vissza a letetunket, es ugyan nem jar vissza a teljes osszeg, mivel az utolso 1-2 het lakbert nem fizettuk ki /direkt, hogy vonjak innen/, nem tudunk a suskarol semmi infot - az ugynokseg tobbszori megkereses utan sem hivott vissza. Gondoltuk, szemelyesen hatasosabbak leszunk. Tevedtunk. Stuart, az ugynokunk, kb. 10 perc hatasszunet utan jott elo (vagy csak befejezte a reggelijet, mert pont nyitaskor mentunk), majd biztositott arrol, hogy o sem erti, hogy meg nincs a szamlankon a penz, viszont nemsokara visszahiv mobilon. Nos, ez nem sikerult, viszont az holtziher, hogy tisztaban volt azzal, hogy nem csinaltak meg semmit a zsetonnal... valamit zummogott, hogy mivel felmondtuk a szerzodest ido elott, igy tovabb tarthat megkapni, dehat nyilvan hosszabb ido lenyomni az entert ilyen esetben. Ez az ugynokseg ugy hirdeti magat, hogy "Velunk erzi a kulonbseget." Ez az egy biztos.

Waldorf Iskola
Ma Nyitott Nap volt a Rudolf Steiner (otthon Waldorf) Iskolaban, Iskolaelokeszitoben es Ovodaban. Oviban nem neztunk korul, hisz heti 3x ott nyomulunk, de a masik ket helyre elmentunk. Fantasztikusak!!!
Agi, nem fogjatok megbanni! :o)))) Csak en, hogy nem vittem fenykepezogepet!
A mobilommal csinaltam par kepet, majd valahogy felvarazsolom ide oket.

Ez az egesz valami gyonyoru, sirni tudtam volna nemelyik teremben a suliban, olyan munkakat lattunk kiallitva! Sirni, az oromtol!!! Ezek a kreativ gyerekek!!!! Es ez az egesz szemlelet!! Na mondjuk azert is tanulom :-) Ezek az alomszep munkak!!!!!

Az ovodasok-vagy iskolaelokeszitosok-vagy mittomen hogy hivjak, mert az itteni iskolarendszer is teljesen mas az otthonihoz kepest, meg a Steiner is az ittenihez kepest... szoval a gyerekek mar 5-7 eves kor kozott is olyan kezimunkakkal foglalkoznak, ami irigylesre melto: famunkaktol kezdve allatfigurak keszitesen at (filcbol, fonalbol) a kotogetesig - es itt a kotesnel pl. nem arrol van szo, hogy egy "fiu minek kotoget", hanem arrol, hogyan alakulnak ki egy emberben kulonbozo kepessegek, mint pl. koncentralas, kismotoros mozgas koordinacio, stb.
A Kindergarden es az Elso Osztaly (osszessegeben az 5-8 eveseknek) egy baratsagos, kellemes teruleten fekszik, 2 jatszo terulettel, egy a kisebbeknek, egy a nagyobbaknak, es termeszetesen minden termeszetes anyagokbol van, semmi muanyag.

A kis- es a nagyiskolasok munkai is dijnyertesek. A kisebbek termeiben (8 es 9 evesek) lattunk szarkofagot es kapcsolodo egyiptomi fejeket/alakokat/piramisokat/varosreszeket, gipszbol megmintazva, ki- es megfestve, vagy eppen makettkent,, csak hogy egyet emlitsek a sok kozul; a kicsit nagyobbaknal pl. leirasokat, eletrajzot Vasco de Gama eleterol, terkeprajzolasokat, olyan fekete-feher es szines, kicsi es oriasi, szennel, vizzel, olajjal festett kepeket, hogy barhol ki lehetne oket allitani!

A legnagyobbak, kb. 16-18 eves korosztaly tavaly "osszedobott" asszem 9 kajakot, mindent ok csinaltak rajta, Atol Zig. Szinten gyonyoru munka.

Az iskolanak van biodinamikus kertje (a fuszernovenyek es zoldseg/gyumolcsok abszolut vegyszermentesek), sportpalyaja, zeneterme (euritmia), kemiaterme, konyvtarai, szamitogepterme (az internet, mint informacioforras), stb.

A gyerekek minden evben mennek osztalykirandulasra /satrazni/ allamon belul es kivul, es van lehetoseg kulonbozo sport kirandulasokra (barlangaszas, hegymaszas, vagy akar ejtoernyozes).
Rengeteg szinjatszast es koncertet adnak a gyerekek, es kulonbozo fesztivalokat rendeznek egesz evben.

Van Apa-Fiu es Anya-Lanya ceremonia is, ezt en nagyon jonak tartom. Ekkor a bizonyos csaladtagok megosztjak egymassal a gondolataikat, problemaikat es hogy miben szeretnenek valtozast, javulast, es mit tesznek ennek erdekeben, pl. Apa es Fia kimegy az erdobe, es mig az egyik fat vag, a masik leirja a mondandojat, majd cserelnek (kar, hogy ez alapbol sok csaladban nem szokas). Itt megtanitjak a Csaladnak milyen az, ha Csaladkent mukodik.

Egyebkent az iskola kb. minden honapban tobb, teljesen ingyenes eloadast tart az erdeklodo szulok szamara az ilyesmi temakorokbol: a gyerek felkeszitese az eletre, a szulo, iskola, szamitogep, kreativitas, stb. szerepe a gyerek/tinedzser eleteben es a mindennapokban, stb. stb. (voltam mar paron, elmondhatom, hogy nagyszeru pedagogusok tartjak es a szuloi munkakozosseg is meglehetosen eros).

Az egesz iskola (a 8-18 eves koru gyermekeknek) egy hatalmas erdoben fekszik - gyakorlatilag a varosban, Sydney belso-eszaki reszen. Egyszeruen elkepesztoen szep ez az egesz, a fekvesevel, berendezessel, kreativitassal, mindennel egyutt.

Az iskolaban termeszetesen nem csak kezimunkaznak a gyerekek. Nagyon jo matek, fizika, angol, nemet, olasz, stb. munkakat lattunk, vagyis osszhangban van a fizikai, a szellemi es az erzelmi vonulat a KisEmberek eleteben. Mindezek a gyerekek es a bemutatott tanulmanyok olyan kreativitassal vannak megaldva, hogy tenyleg csak orom es orom es orom volt nezni!

A Steiner modszer hangsulyt fektet a gyermek, mint Test-Lelek-Szellem Egysegre. Nem csak informaciohalmazt szeretne tolteni egy novekvesben levo Eloleny fejebe, hanem megtanitja Ot a Szivevel erezni es latni. Es ez a hihetetlen mennyisegu Eletszeretet sugarzik minden munkan at!

Ebben az iskolaban nagyon szigoru szabalyok uralkodnak (ugyanugy, ahogy mar tavaly leirtam a masik nagyszeru, csak tolunk jelenleg tavolabb eso Steiner iskola bemutatasanal), a gyerekek iskola elhagyasaig (18 ev) tobbek kozott nem festhetnek hajat/rendezett formaban kell hordaniuk, nincs smink, tetovalas, pircing, nem hagyomanyos egyenruhajuk van, de rendezett, es kulon hangsulyt fektetnek a drog es alkoholmegelozesre.

Habar a Rudolf Steiner modszer nem illik bele az ausztral oktatasi rendszerbe es bizonyos eletkorokban bizonyos teruleteken a gyerekek maskepp (leginkabb alul) teljesitenek, mint az atlag ausztral iskolasok (hiszen a Waldorfban eleve er "gyereknek lenni" es csak 7 evesen kezdik azt, amit itt "normalisek" 5 evesen, viszont utana sem ugyanugy folytatjak), ennek ellenere az iskolabol szamos volt diak ert el jelentos sikereket az elet kulonbozo teruletein, es egyebkent is, es ez az en privat velemenyem: ezert is fog Bence idejarni es nem a "rendes angolszasz" oktatasi rendszerbe (amit meg annyira nem akarnek elemezni, de oszinten szolva nem is erdekel annyira, hogy az idomet erre aldozzam). De nyilvan az egyik legfontosabb mozzanat: a gyerek igenye. Es a sasszemu szulo, akinek ezt fel kell(ene) ismerni.

Bence
Mindenesetre en csak par dolgot akarok es az nagyjabol ennyi:
a gyermekem felnott koraban
- kepes legyen kreativan, rugalmasan, nyitottan es szeleslatokoruen gondolkodni,
- problemat megoldani nyertes-nyertes poziciora torekedve (hiszen tudja, hogy az mi),
- felelosseget vallalni sajat magaert (is) es megfelelo donteseket hozni,
- tudjon ertelmesen:
- irni: kezzel is, olvashatoan
- olvasni: papir alapu konyvet is, habar az elektronikaban nyilvan penge lesz
- tudjon ertelmesen beszelni - lehetoleg minimum ket, de inkabb tobb nyelvet
- tudjon hozzaszolni muveszethez, kulturakhoz, epiteszethez, stb.
- tudjon koszonni es elkoszonni kulturaltan, illetve kulturaltan viselkedni
- az adott szituacioban megfeleloen helyt allni, megfelelo onertekelessel rendelkezve
- az Eletet humorral es konnyedseggel felfogni
- legyen velemenye, es celjai, amit gondtalanul meg tud valositani
- tisztaban legyen azzal, hogy mindenre kepes, es amire nem, azt is meg tudja oldani :))
Na, ez majdnem ugy hangzik, mintha az Anyukajarol irnek - kiveve, hogy Bencenek jobb a humora :O)))) hahaha

Ja, meg egy dolgot elfelejtettem: ismerni fogja a Foldet, es nem csak foldrajzilag lesz tisztaban az adottsagaival, de egyutterzoen viseltetik majd a Fold es Nepessege fele is.

Es ugyanugy fog venni majd a baratno(i)nek es felesege(i)nek viragot minden heten, mint Anyukajanak vesz (kotelezoen, minden 2. bevasarlaskor) :-))))

Most gyorsan csinaltam egy jovobe nezest Bencenek, hahaha
Ezek nem is az en elvarasaim, mert felolem olyan lesz, amilyen, mindenkepp szeretjuk, viszont a gyermek, maga, plusz a szulok es az iskolai tamogatottsag ezeket mar ki is hoztak belole :-)))))

Vasarnap
Na, akkor ennyi a sulirol,, ;-) ezen kivul ma voltunk Manly Beachen, ahol egy mosoly semmibe sem kerul, viszont rengeteg van belole, plane, ahogy rollerezek en is Bence mellett (mivel mar van "baba" es "mama" rollerunk is),,, aztan szamitogepet javitani egy exclusive etteremben, ujabb rollerezessel egybekotve egy obolben, viszont mosolygo fonokno ott nem volt, ami meg milyen ize, plane vendeglatasban,,, aztan beugrottunk a varosba es elhoztuk az ajandekainkat - koszi Anyu, koszi Kriszta! - majd hazaestunk, es mar itt is ulok egy kisebb esti mese utan, mivel a fiuk villamcsapasszeruen elaludtak :))

No comments: