Sunday, August 23, 2009

Hiperaktivitas,Figyelemzavar es a Tobbiek

Regota foglalkozom a fenti temakorrel, bizonyos csaladi vonatkozas miatt is es azert is, mert erdekel.
Remelem, Bence nem lesz hiperaktiv, stb., mint ahogy ugye Kedves Baratom, MT megjosolta otthon ;-) Egyebkent ha az lenne, akkor is megtalalnam a megoldast, de ez most mas tema.

Ha erre a gondra (is) kerul sor, es mondok valamit (altalaban nem megfeleloen, de dolgozom a konnyebb megerthetosegemen), akkor altalaban azt szoktak mondani: "neked konnyu, meg kicsi a gyerek", "majd meglatjuk tiz ev mulva, mit csinalsz, ha...", stb.
Bele se merek gondolni, mi lesz, ha a mi gyerekunk nem lesz problemas (de olyan nincs) :))))

Az jutott eszembe, hogy bejartam Ujzelandot, es lehet, hogy tobbet tudok rola, mint valaki, aki nem mozdult ki elete soran pl. Aucklandbol. Pedig nem vagyok ujzi lakos, sem allampolgar.

Egyebkent van osszetett problemas kozeli rokonom, meg ha O nem is a fiam. Dehat nem akarok semmit bizonygatni, csak elolvastam a fellelheto szakirodalmak nagy reszet. Orvosi-pszichologia megkozelitesbol es spiritualis megkozelitesbol, terapias megoldasokkal, gyogyszeres megoldasokkal, eletmodbeli es lelki problemakon valo valtoztatassal.

Mivel ugy vagyok a gyogyszerezessel, ha nem muszaj, ne kelljen (persze kinek mi a muszaj?), ezutan plane utana kellett neznem, hadd tudjam, mirol beszelek.
Oroklodes, genek, agylebenyek, komoly betegsegek.
Ritalin nemzedek.

Harom csoportba osztjak a hiperaktiv gyerekeket - amit gyakran osszemosnak a hipermotilitas fogalmaval (sulyos eretlensegi tunet):

1.) veleszuletett temperamentum, elenkseg - igy jartunk (bocs) :)))
2.) erzelmi/lelki okok miatti tulzott aktivitas - megfelelo terapiak segitenek
3. idegrendszeri eretlenseg - a tulporges, mint ongyogyito folyamat zajlik a gyerekben

Ha segiteni akarunk ezeken a gyerekeken, eloszor meg kell(ene) erteni, hogy mi zajlik bennuk, es miert.

Ha a szulo egyedul nem birja, az Ayres vagy szenzoros integracios terapia sokat segithet. Itt specialis tornateremben elheti ki magat a gyermek, kisiskolas korban hatekony.
Vagy barmi, ami peldaul termeszetesen segit, kemikaliak nelkul (kineziologia, NLP, stb, stb)

Sok az erdekes informacio, de mindegyik ugyanarra a kovetkezmenyre jut: a gyerek nem buntetheto. Lepereg rola, es vagy agressziv lesz, vagy fasult.
A meg nem ertett es kelloen nem tamogatott gyermekekre tinedzser/fiatal felnott korukra meg tobb problema var (ongyilkossag, kabitoszer, kitaszitottsag, tarsadalomba beilleszkedesi keptelenseg...).

Tehat szerintem ahhoz, hogy egy ilyen bonyolult kerdest megoldjanak a szulok, nem eleg az, hogy a gyerek bekap xy mennyisegu gyogyszert, es levan a gond.

Kerdeseim:
- Nem feltuno, hogy a mai vilagunkban egyre tobb es tobb gyerekkel van baj?
- Vagy regen is voltak hasonlo gyerekek, csak a grundon almat majszolva mulattak az idot?
- Nem feltuno, hogy a felnottek nem kepesek megoldani a problemakat, a tanarok nem tudnak tanitani, a gyerekeket nem erdekli, a gyerekek egyre tobben depisek, drogoznak, isznak?
- Ki gondolja azt, hogy csak bekapjuk a gyogyszert, es minden rendben lesz (itt is csak egy "fejfajasrol" van szo, addig eszem a gyogyot, mig rosszul vagyok) ?
- Ki vallal felelosseget, ki kesziti fel ezeket a gyerekeket a jovore, a felnott korukra?
- Ki mutatja a peldat?
- Mivel es mire tanitjuk Szemunk Fenyet? Mi, akik ezt felvallaltuk (jo esetben).
- Nem feltuno, hogy a tej, felvagott nem romlik meg a hutoben hetek utan sem?
Ki tudja, mit is eszunk/iszunk valojaban?
- Ha a lakasunkat kitakaritjuk, a gondolatainkat, elmenket, szivunket miert nem?

Valahol olvastam, hogy nem az lesz sikeres felnott, aki mar gyermekkoraban felnottkent el. Hanem aki meg tudja elni a gyermekkorat. Mindent a megfelelo idoben. Es ehhez a Csalad es az Iskola is nyilvan kell, csak nem mindegy, milyen formaban.

Mar irtam arrol is, hogy spiritualis gyerekekhez spiritualis felnottekre van (lenne) szukseg.
De ez majd egy masik, sokak szamara termeszetes, masok szamara meredekebb tema.......

ui: lehet, en is hiperaktiv vagyok? Mar 5 ora, hajnal, es meg mindig itt ulok, igaz, csak 1 ota :)))
Itt egy link, ez az oldal tetszik: http://www.eleventeam.hu/hiperaktivitas.php?2

4 comments:

Anonymous said...

Szerintem az egesz mai tarsadalommal baj van, mindenki vmilyen "kezelesre" szorulna, ha ebbol indulunk ki...
En nem hiszek a gyogyszerezesben, a legtobb esetben tobb kart okoz...persze ezt egy pszichiater azonnal megcafolna most :-)
Az is erdekes, hogy az utobbi tiz-tizenot evben "hirtelen" ilyen sok lett a problemas gyerek(??) Lehet,h rosszul latom, de en tovabbra is azt gondolom, h a problema a felnott- es nem a gyerektarsadalombol indul ki, a gyerekek csak az elszenvedoi. A tobbit majd egyszer szoban...
Puszi, Edina

Unknown said...

TOKELETESEN EGYETERTEK.

Unknown said...

Valaki azt kerdezte, a scientologiai egyhazhoz tartozom, nem ertettem, de mar megtalaltam: azert, mert ok nem ismerik el a hiperaktivitast,stb.
Szerintem nem az a kerdes, mit, hogy nevezunk, hanem, hogy hogyan tudunk ugy elni, ami nekunk is jo, a kornyezetunknek is jo, es a Vilagnak (emberek, termeszet) is hasznara legyen. Ha azt akarjuk ,hogy a vilag valtozzon, eloszor magunkkal kell kezdeni. A Gyermekek a legfobb neveloink. Ha lelassitjuk oket mestersegesen, azzal nem csak oket hatraltatjuk, de magunk sem tanuljuk meg a lecket. OK nem veletlenul vannak itt.

Anonymous said...

Akkor lehet, hogy en is "scientologus" vagyok ?? :-))
Edin