Sunday, August 2, 2009

Akkor egy kicsit bovebben az NLP-rol

Eloszor is a hivatalos resz:

" Az NLP az 1970-es években úgy született meg, hogy két fiatal amerikai tudós, a nyelvész John Grinder (1940) és a pszichológushallgató Richard Bandler (1950) föltette magának a kérdést:

Vajon mitől hatékony három világhírű, kimagaslóan sikeres pszichoterapeuta klinikai gyakorlata? Mindhármójuk terápiás üléseiről sokórányi kép- és hanganyagot elemeztek végig. Céljuk nem az volt, hogy elméletet alkossanak, hanem hogy lemodellezzék az „intuitív zsenik” tevékenységét: először teljesen redukcionista módon elemeire szedjék, majd újra felépítsék, tanulható és tanítható rendszerként.
A három vizsgált terapeuta Milton H. Erickson, Fritz Perls és Virginia Satir volt.

A neuro-lingvisztikus programozás (NLP) egyrészt egy integrált pszichológiai és kommunikációelméleti szemlélet elnevezése, másrészt az ezen szemléletre, illetve a mögöttes tapasztalatokra épülő konkrét pszichológiai, pszichoterápiás és kommunikációs technikák rendszere. Az NLP olyan módszercsomag, amely a nyelvhasználatot és viselkedést tanulmányozva a kiválóság struktúráját igyekszik megfejteni, ezzel megismételhetővé és elsajátíthatóvá tenni az egyes ember számára. Az így elsajátított tudás aztán alkalmazható az élet bármely területén, ahol a hatékony kommunikáció mint releváns szempont megjelenik (nevelés, vállalatvezetés, üzleti élet, politika stb.).

Most pedig arrol, amit tanultunk a mult hetvegen (tomoren):

- Elmenk szurke zonaja - kifogasok ("en szivesen megtennem, de nem lehet", "neked konnyu")- ki kell mozdulnunk a konfortzonankbol

- "Az eszleles kivetites" - Csíkszentmihályi Mihály „flow”-elmeny 1996-bol
((hopp, megint egy magyar szarmazasu: pszichológus, pedagógus, egyetemi tanár, fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás teruleterol, az USAbol; http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszentmih%C3%A1lyi_Mih%C3%A1ly)

Ha valtozasra van szukseg, azt tudat alatti szinten is letre kell hozni, a tudatossag mellett; ido/ter/energia, nyelv, emlekek, meta programozas, ertekek es hihedelmek, hozzaallas.

- Tudatalatti: memoriatarolas, memoria rendszerezes, megoldatlan negati erzesek elnyomasa, emlekek kuldese a tudatos tudatnak elengedni a negativ erzelmeket, megorizni a testet

- Neurologiai kotesek - Deepak Chopra 1986. Quantum gyogyitas cimu konyve: A test és az elme közötti egyensúly helyreállítása - holografikus memoria, vagyis emlekezetunk nem a testunk resze, rajtunk kivul helyezkedik el, alakithato!

- Ok es okozat: Legyel az erzeseid mestere! A harag, felelem, stb. erzesek SZUKSEGESEK, bizonyos esetben segitsegunkre vannak, mas helyzetekben mutatjak az utat.
EN VAGYOK FELELOS AZ ELETEMERT. Neurologiai ut: a regi beidegzodesek olyan kotesekkent vannak jelen az idegrendszerben, mint egy leszigetelt kabelkoteg.
Szukseg eseten ki kell torni beloluk.

- ERTEKEK - amik motivalnak bennunket az elet minden teruleten: karier, csalad, kapcsolat, szemelyes fejlodes, egeszseg, spiritualitas.
"Fele, iranyaba" vagy pedig: "Tole el" konfliktus.
Pelda: "Nem akarok szegeny lenni" - ez egy "Tole,el" hozzallas. "Idos koromra nem akarok beteg lenni" - ez is. "Egeszseges vagyok" EZ a "Fele, iranyaba", vagyis POZITIV kijelentes.

AZT KAPOD, AMIRE FOKUSZALSZ - TEHAT ARRA FOKUSZALJ, AMIT AKARSZ!
1. Nyelvhasznalat - pozitiv: mondd ki ugy, ahogy akarod, hogy megtortenjen!
2. Meta programok (pesszimista, realsta, optimista, szuper optimista)
3. Hihedelmek - szabotalo gondolkodas es viselkedes
Aki kepes meggyogyitani onmagat, az EROS HITTEL rendelkezik mind a Tudatos, mind a Tudattalan Tudataban.

- Megvilagito gondolatok - blokkolva vagyunk a sajat limitalo donteseink altal.
Mi az a limitalo donteshozas?
- Barmi, amit nem erzel (igazinak)
- Tagadas, osszehasonlitas
- Az OSSZES Hihedelmed
- Elettani Betegsegek, az Egesz-Seg ellentettje
- Balesetek

- Hol van az idovonalad? Az ido strukturajanak egyeni jelentosege. Csak egy pelda: Aki a multat a hata mogott, a jovot maga ele kepzeli, teljesen mas szemelyiseg, mint az, aki a multat es jovot balrol jobbra, vagy jobbrol balra kepzeli. Az elso esetbeli embertipusnal nem annyira fontos az ido, mint a masodik esetnel, ugyhogy nincs sok ertelme egymassal vitatkozniuk 15 perc kesesrol. Az elso tipus valasza: "milyen keses? 15 perc semmi", szemben a 2.tipusu "inkabb elobb, de biztosan pontos legyek" velemennyel :) Termeszetesen itt is multban keletkezett traumak jelenben valo pozitiv atformalasarol van szo - ami a jovonkre is kihat.

- OKOS celok felallitasa - ez lenyegeben A TITOK :) A Holgy szerint a Titok: automata lehetoseg, mig az NLP modszere ugyanez plusz megkaphato most azonnal.

AZ OKOS CEL Legyen:
specifikus (tudd, mit akarsz), egyszeru (ne fogalmazd agyon), merheto (osszes erzekszervvel erezd at), fontos a szamodra (legyel ebben biztos), jelen idoben (csak a Most letezik), pozitivan befolyasolja eletedet, realisztikus (nem az a lenyeg, hogy elerhetonek latszik-e, hanem, hogy mire vagy kepes erte! Lepj ki a komfortzonadbol!!!!), okologiai/felelos: neked jo ES masoknak is, idoben meghatarozott, "FELE" iranyulo.

Gyakorlat:

1. IRD LE A legfontosabb CELODAT a fent emlitett modon, Okos celkent, reszletesen
2. Vedd az utolso lepest, ha elkeszultel
3. Fotozd le gondolatban
4. Lepj be a fenykepedbe
5. Add hozza az osszes elkepzelesedet, minden erzekszervvel!
6. Lepj ki a kepedbol
7. Fogd a fenykepedet es szallj fol vele az Univerzumba
8. Energetizald a kepedet mely lelegzetvetellel
9. Szallj at a jovodbe
10. Illeszd a kepedet az ido-vonaladba
11. Figyeld, ahogy a tortenes letrehozza onmagat
12. Gyere vissza a Jelenbe...
.....a tobbit hagyd a papirodra (latvanytabla: kerd, tudd, hogy a tied, orulj, engedd el)

Ne felejtsd el, a kepzetlen Elmenek iranyitasra van szuksege. Vedd eszre a lehetosegeidet!

Ezen kivul csinaltunk gyakorlatot a multbeli negativ erzesek elengedesere, hasonloan az elozohoz, fel kell fedezni a problema gyokeret (ebbol az eletbol, elozo eletbol, elozo generaciokbol, ezek a gyogyulas miatt fontosak) es vegiggondolni, mi valtozik, ha a gond eltunne az eletembol?

:O) Remelem, tetszett a bejegyzes!
Moni es Edina, akkor megcsinaljuk a Pozitiv Gondolkodok Barati Koret? :-))

3 comments:

Moki & Rudi said...

Megcsinaljuk!!! Nana!!! Van-e mar valami otlet a kezdeti lepesekhez???
Megj.: Olvastam egy nagyon jo konyvet (N.D. Walsh-tol) es abban nagyon sok mindenre valaszt kaptam (illetve valamifele megerositeset annak, amibe eleve volt mar egy kis "halvany gozom") a halallal es az ujjaszuletessel kapcsolatban! (Kulcsszo: Almadicsom!) Hallottal errol?! Ha nem, elmeselem majd!
Pusssz!
M

Anonymous said...

P.G.B.K.-hez csatlakozom :-) E.

Anonymous said...

a Haleakala es az ujjaszuletessel kapcsolatban!
Thanks For Sharing with me

my blog