Thursday, August 13, 2009

Jovendobeli Sulink


Mult szombaton elmentunk megnezni Bence leendo sulijat.

Steiner iskolarol van szo, ami otthon Waldorf neven fut. Az egesz filozofiaja messzemenokig kulonbozik az altalanos iskolarendszertol.

Lackoval es Tibivel csak amuldoztunk, elso nekifutasra ugy ereztuk magunkat, mint a meseben. Negyszogletu kerek erdo, madarfutty, beke, nyugalom, harmonia, ugyanakkor volt a levegoben valami vidam felszabadultsag is. Tibi kesobb egy nyari taborhoz hasonlitotta - ami akar 14 even at tarthat, ovitol a kozepsuli vegeig :)

Meghallgattunk egy tanitonenit es egy fiatal tanarbacsit a tanmenetrol, megtekintettuk az osztalytermeket, s a vegen egyetertettunk, hogy fantasztikus az egesz ugy, ahogy van.

Lenyugozo a tanmenet egesz ovis kortol a kozepiskolaig, az osztalytermek kialakitasa (organikus epiteszet), a felszereltsege, mint pl. a fabol keszult padok, asztalok, szekek, a fa szorzotabla, munkaasztalok, ahol peldaul a matekorakon nemcsak megtanuljak a gyerekek a muveleteket, de mindjart meg is nezik, hogy tudjak mukodtetni a gyakorlatban, stb.

Az ovisok orarendje is tetszetos: van benne reggeli sutes (pl. muffin), am
it aztan ok maguk meg is tizoraiznak, erdei seta-ora es kerteszkedes, amikoris szemugyre vetelezik a termeszetet, kezmuves/kezugyesseg fejleszto ora: festes, rajzolas, modellezes: ahol kulonbozo jatekokat maguk keszitenek el (pl. kislovat, aminek a farka konnyu fonalbol van, hogy egy szeles napon megvizslassak a szel erejet), mesehallgatas (nagyon fontos es kepzeletfejleszto), enekek, mozgasok, pl. euritmia (az emberben kifejezodo muveszet). A gyerkocok egyebkent - csakugy mint Maria Montessorieknal - maguk pakolnak ossze, mosogatnak el, takaritjak fel a munkajuk utan maradt hulladekot.

Igaz, hogy meg nincs sok szemelyes tapasztalatom errol a temarol, de mikor - kb. 7 eve - eloszor beszelgettem egy kislany "kalandjairol" egy budapesti Waldorf suliban, mar akkor is tetszett az otlet (egy tanar vegig, nincs diakcserelgetes, nincs nagy letszamu osztaly, a neveles es alapelvek miatt valszeg kevesebb a diak-diak eroszak, nyertes-nyertes szemleletu neveles, stb).

Milyen erdekes, sokaktol hallottam mar: ezek a tipusu iskolak nem az eletre nevelnek!
AHA!

Eloszor is: felneveli az Embergyereket a Nagybetus Eletre a "rendes" iskola (azert valljuk be, keves helyen tanitanak meg arra, hogy tudjunk es szeressunk is tanulni).
Problemak persze mindenhol akadnak (pl. sok figyelemhianyos/hiperaktivnak es egyebnek mondott gyerek a veluk egyre kevesbe biro tanarral, tankonyvek minosege, stb.)

Szoval aztan a Felnottnek Nyilvanitott Ember bekerul egy munkah
elyre; johetnek a a nagyon divatos munkahelyi es csapatepito treningek, tanacsadasok, AHOL megtanitjak oket bizonyos fortelyokra, mint peldaul: hogyan lehet egy-egy szituaciobol nyertes-nyertes szereplokent kijonni. Es meg sok mas fontos dologra, amit igazabol korabban is meg lehetett volna tanulni...
HA az ember fiatalkent erdeklodest mutatott volna... egy erdeklodeset felkelto oktatasi rendszerben... (persze egy igazan JO Tanar kincset er!!! Na nem ugy, mint ahogy en azert voltam vegig kituno statisztikabol, mert a tanarno
egy ... volt es terrorizalt mindenkit.. persze jogos a kerdes: dehat otos voltal, nem? Deee, igeen, es szerintetek maig a stat a szivem csucske?)
Haha, errol jut eszembe, ezt a nyertes-nyertes temat mar elsajatitottam kb. 2000-ben, mikor professzionalis felsovezetoi asszisztensse valhattam ;-))

Sokat lehetne irni Steinerrol es a filozofiajarol,,, ahogy ismerem magam, majd neki is allok valamikor. Jelenleg az a velemenyem: ha egy gyermek ilyen tipusu oktatasban reszesul (szuloje altal kerulven oda), akkor jo, ha otthon is kepben vannak a temarol, kulonben megette a fene az egeszet. Eleg gaz, ha a szulonek fogalma nincs arrol, mit csinal egesz nap a gyerek, es az se jo, ha a gyerek radobben, anyuci-apuci a szoges ellentetet nyomatja otthon, mint a tancsinenik a suliban. Vagy tevedek?

Persze lehet, hogy nincs igazam, es mondjuk tanulok kerulnek azert vallasi iskolakba, mert az a legjobb a kornyeken, aztan hiaba dobalja a gyerek az imakat, ha otthon meg megy a b..+ezes...

Aki pedig azt hiszi, hogy a Steiner iskolaban a gyerekek nem csinalnak semmit, az kb. annyira lehet errol kepben, mint aki szerint pl. a meditalas arrol szol, hogy mindenfele nyakatekert pozban kell hosszu ideig "vergodni". Ezert annal tobbrol van szo mindket esetben :))
Posted by Picasa

1 comment:

Anonymous said...

Fantasztikus! :) Hajra elore! Ha tehetnem, en is nyitnek itt egy ilyet! Talan egyszer nyitok is... Kerdes, hogy lesz-e errefele erdeklodo...
Millio puszka!

Moni (a tengerrol)

u.i.: Nemsokara irok hosszu es informaciokban gazdag e-mailt! :)