Wednesday, August 19, 2009

Az elso ovodai angol szo

Tegnap azzal fogadott az Ovoneni, hogy Bence kimondta az elso angol szot - eddig ugyanis nema csendben figyelt, jatszott, a bajusza alatt somolygott, vagy hahotazott a tobbiekkel (az ovineni szerint mindent ert, ezt kiegeszitenem azzal, hogy a sportorakon is, de o valahogy mindig maskent akarja csinalni a gyakorlatokat, mint ahogy kellene, allati kreativ tud lenni, na persze kiveve a focit, az nagggyon megy :))).

Szoval az a bizonyos szo a sunnies volt - ha minden igaz, ez napszemcsot jelent :))

Errol jut eszembe: az Ozzik (pardon, Aussiek = Ausztralok) imadnak roviditeni !!! Ime par pelda:

Hubby -husband = ferj;
Brekkie - breakfast = reggeli;
Chrissie vagy Xmas - Christmas = Karacsony;
Cockie - Cockroach = Csotany (az a kis cuki, amit a mult heten lefotoztam) :))
Cozzie - Swimming costum = uszodressz, furdoruha;
Greenie - environmentalist = kornyezetvedo;
Kindie - kindergarten = ovi,
Lippy - lipstick = ruzs;
Lollies - sweets, candy = edesseg, nyaloka;
Milko - milkman = tejesember;
Uni - university = egyetem
Nem irok tobbet, viszont itt a szlengszotar, akit erdekel:
http://www.koalanet.com.au/australian-slang.html

Egyebkent en egyaltalan nem beszelek Bencevel angolul (en jelentem szamara az ANYAnyelvet es eszem agaban sincs hagyni elveszni) Lackoval pedig leginkabb csak enekeket enekelnek.
Bertok Zoli honlapjan erdemes elolvasni az idevago infokat:
http://www.bertok.com/magyartanulas.shtm

Bence itthon mondjuk joval bobeszedubb: rohangalva szokott uvolteni, pl: sorryyyyyyy
es 30ig szamol angolul. Erdekes, magyarul csak tizig szokott.
Estenkent be nem all a szaja, es igazan kellene neki egy akarmilyen csorda, amit osszeterelhetne, mint egy pasztorkutya... bar szerintem akkor sem faradna el :)))

Ezen kivul van meg egy erdekes dolog, vagy legalabbis nekem az. Vannak gyerekek, akiktol menekul, kivan, ha kozelednek fele; mas gyerekekkel pedig egybol eltunik jatszani, minden gond nelkul. Egyesek szerint a felnotteknek is van szimpi/nem szimpi embertarsuk - igen am, de a kisgyermekeknek meg nincsenek eloiteleteik. Na mindegy, ez ilyen, ha ez a legnagyobb baj, akkor joo :)))

Tegnap Evieknel voltunk, Bence es Ella a kislanyszobaban.... Ella olvasott, Bence autozott es hallgatta... de egy ido utan tul nagy volt a csend... nembaj, gondoltuk, legalabb mi bedobtunk egy sutit kaveval... aztan mire ujra bekukkantottunk, mar terdig alltak a jatekokban. Ella lepakolta a szobanyi jatekkeszletet nehany polcrol, Bence meg duskalt a ponilovakban, autokban, babakban, stb. Ella anyukaja ekkor felkapta a vizet, majd a kislanyat is, aki persze ezt nem turte szo nelkul - ami eztan kovetkezett, kisertetiesen hasonlitott Bence 2 es fel eves korara :))) Ez normalis szerintem es Ella most pont ennyi idos,,, Ekkor Evi azt mondta, mit nem adna azert, ha az o gyermekei csak fele annyira lennenek nyugodtak, mint a mienk.
Gondoltam, gyereket cserelhetnenk egy estere, aztan meglatjuk, Ki nevet a vegen! :O))))))

1 comment:

Anonymous said...

Ohyeeeeaaah!! :-)
A szimpatia-antipatia sokkal osztonosebben mukodik a gyerekekben /es az allatokban (bocs, hogy oket is idesorolom, de teny)/, mint ahogy a felnottek eseteben. Mivel nincsenek eloiteletek-ahogy irtad-, ezert mas mukodik: az oszton. Egyebkent ez a felnotteknel is mukodik kesobb, csak nem ennyire kielezetten.Peldaul a parvalasztasnal vagy a tartos kapcsolatok kialakitasanal.Eleg egy nem "szimpatikus"illat (ami nem lehet eloiteleteken alapulo)vagy egy izzadt tenyer, ami nekunk kellemetlen, stb. Nekem az lenne "gyanus", ha a gyerekem mindenkivel baratkozni akarna. Mukodik az osztone, es nem is rosszul! :-) Puszi, Bence, nagyon ugyes vagy!!!
Edina nèni :-)