Tuesday, June 1, 2010

Allampolgarsagi tesztet irtunk

A TESZT

Ez is megvolt. Orulet, hogy itt tartunk, annyi ev es kaland utan ;-)))

Kulonbozo okok miatt ennek a tesztnek ma delelott fel 11-kor jott el az ideje. Odamentunk es valoban, olyan volt, mintha a jogsihoz csinalnank egy szamitogepes tesztet: rovid adminisztracio, es mar mehettunk is a teszt-szobaba, ahol 45 perc var a nebulokra, hogy levizsgazhassanak abbol a veletlenszeruen kivalasztott 20 kerdesbol, ami Ausztralia tortenelmere, tarsadalmi felepitesere, alkotmanyara, elveire vonatkozik.

A teszt tartalmara vonatkozo informaciok es a kerdesek hozzaferhetok pl. a neten, ugyhogy annyit tettunk az ugy erdekeben, hogy Lacko vett 5 dolcsiert (azt hiszem) probatesztet es tegnap ejjel megcsinaltunk parat. Egyszer sem buktam meg rajtuk, de mivel nem tudtam pontosan a birosag es a parlament felepiteset, sot, szegyenszemre az aboriginalok zaszlo mintajara sem jol emlekeztem, meg reggel fel 10 es 10 kozott (szokas szerint az utolso percekben) atrohantam a kis fuzetecsken, csak ne egjek mar be elesben a 222 eves (feher emberi) tortenelembol :O))



AZ OSSZEFOGAS

Talan a legjobban nekem az a szocialis etikett tetszik, amit itt ugy hivnak: "mateship".
Errol irok majd hosszabban, de a lenyeg: a "haveri segtisegnyujtas" az elso, semmilyen mas protokoll nem elozi meg. Az ausztralok szabadok, mint a madar, es egyenlonek tekintenek mindent es mindenkit maguk korul. A "mateship" hozzaallas a "segito jobbot" jelenti: egyenloseg, huseg, baratsag, segitsegnyujtas akar baratnak - akar idegennek. Ezert is van az, hogy Ausztraliaban RENGETEG az onkentes munka es az onkentes munkaero, az osszefogas valamilyen kozos es jo cel erdekeben.


A TORTENELEM

Visszaterve az elozo elotti bekezdesemhez, valojaban Ausztralia tortenelme kb. 60.000 evre szamolhato vissza; az aboriginal kultura a legregebbi maig elo kultura a vilagon.
Az oslakosok (beleertve a Torres Strait Szigetekbeli oslakosokat, akik kulonalloknak valljak magukat es Papua-Uj Guineaba visszanyulo gyokerekkel rendelkeznek) a Folddel eltek/elnek egyutt, es tortenelmuket, evezredes kulturajukat muveszetukben, meseikben, dalaikban orzik.

Kicsit osszeszedem magam es leirom majd, amiket egy 'benfenntestol' es Zsuzsatol hallottunk az Abokra vonatkozoan, mikor Tasmaniaban voltunk, valami fantasztikus a termeszethez valo viszonyuk, tudasuk !!!! Mi csak szeretnenk annak a tudasnak a toredeket, ami nekik termeszetes.. szeretnenk, ha egyaltalan tudnank arrol, hogy letezik.... Egy biztos, az oslakosok egy resze - barmi tortenjen is a vilagban -, tudni fogjak, hogy eljek tul. Nem ugy, mint a feherek, akik lekaszaltak a nagy reszuket. A feherek, akik nyomjak a dudaikat a dugokban, mintha attol barmi is jobb lenne, a nagy budos civilizalt tarsadalmaikban.


VALLAS

Az a bajom, hogy meg mindig begorombulok ettol (is). Pl. Tasmaniaban... szinte minden sarkon templom all... azoknak a keresztenyeknek a templomai, akik levadasztak az utolso benszulotteket is, ha jol emlexem, az 1900as evekben...

Azok a keresztenyek, akik a szeretet neveben legyilkoltak nok, gyerekek es ferfiak millioit, haborukat inditottak es folytattatak le a penzert es a hatalomert, a szeretet nevere hivatkozva. Arrol nem beszelve, hogy az oslakosok bizonyos szocialis problemai (alkohol, drog, stb.) honnan indultak, es mennyi idejuk volt alkalmazkodni hozza?!
Halas vagyok a Sorsnak, hogy nem lettem megkeresztelve, es nincs vallasom. Hitem van, amit atadok Bencenek, es majd o tudni fogja a Sajat Utjat,, de az nem valami, amit bizonyos csoportok raeroszakolnak masokra a "jo" erdekeben.

Zarojelben hozzateszem, hogy nincs vegulis mit csodalkozni a vilagot uralo szegenysegen es nyomorusagon... hiszen - tobbek kozott persze - evszazadokon at azt sulykoltak az emberekbe, hogy ha Istent/vagy akarkit, aki hasonlo cimszoval van ellatva/ felsz (? na ez meg a masik), akkor alazatos lehetsz, de gazdag nem. A gazdagsag egyes esetekben kivaltsag, mig maskor bun volt. Ennyit a tudatalatti hitrendszerekrol, vagy a csaladokbol es egyeb helyekrol hozott melyen belenk ivodott kinokrol.

Na, errol meg az is beugrott, hogy mult heten beleneztunk Bencevel a Vilag Vallasai cimu gyerekeknek keszult magyar dvd-nkbe. Csak aldani tudom a Sorsot megint, hogy Bence bealudt a film elejen: egyaltalan nem 4 eveseknek valo (mi a francot kepzeltem, komolyan, hogy egyaltalan betettem? Eleve nem nezhet semmit, ami nem a korosztalyanak megfelelo) az a sok tragedia, amit az emberiseg muvelt tortenelme soran. Ez alol egyesegyedul Buddha elete a kivetel. Ezutan ki is kapcsoltam, boven raer meg Kisdedunk erre, nekem meg eleg volt.


TESZT UJRA

Najo, most, hogy teljesen eltertem a lenyegtol, visszaterek: mindketten megcsinaltuk a tesztet 10 percen belul, 100%-os pontszammal.


KOLLEKTIV TUDAT(ok)

Meg valami - osszefuggesben a hitrendszerrel, Csoport Tudatossaggal, karmaval, rank hagyott emlekekkel, tudassal, erzesekkel (izles szerint lehet valasztani).


Rapillantottam a Magyar Himnuszra es Szozatra - osszevetve peldaul a fiatal Ausztralia Himnuszaval. Bizonyara kevesebb volt a verfurdo ezen a foldon, mint Europaban, es bizonyara osszehasonlithatatlan a szenvedes, haboruzas, stb, de en nem ezt akarom mondani.

Egy kerdes merult fel bennem: mi marad benne azoknak a kisiskolasoknak a fejeben, akik bemagoljak a pl. a Magyar Himnuszt:

"Bújt az üldözött, s felé
Kard nyúlt barlangjában,
Szerte nézett s nem lelé
Honját a hazában,
Bércre hág és völgybe száll,
Bú s kétség mellette,
Vérözön lábainál,
S lángtenger felette."

... vagy a Szozatot:

"Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll."


Ezzel szemben vajon mire emlekszik majd az ausztral kisgyerekek, miutan megtanulja, hogy:

"Ausztrálok mind örvendjünk
Mert fiatalok és szabadok vagyunk
Földünk arany kincset ád munkánkért
Hazánkat a tenger öleli.
Természet ajándékában gazdag földünk
Melyek oly ritkák és szépségesek
A történelem lapjain mindig
Légy naggyá, Ausztrália!
Örömtől mámorosan énekeld
Légy naggyá, Ausztrália! "


Szerintetek???

3 comments:

Unknown said...

Amiket leírtál, minddel egyetértek.

Érdekes, ez a himnuszos téma pár hete motoszkált a fejemben. Azon agyaltam akkor, hogy miért ne lehetne Magyarországnak új himnusza. Egy himnusz, ami nem kesereg, nem negatív hangvételű, hanem ami pozitív hangvételű és inspiráló.

7241gabi said...

ó jaj, mi lenne, mi lenne. Lenne nagy háborgás. Megint lenne miért sajnálni magunkat, mert még azt a kicsi magyar maradékot is el akarják venni... Tök igazatok van. Csak az a baj, hogy a magyar embernek nem áll jól a pozitív hangvételű, inspiráló himnusz, csak az önsajnáló, negatív gondolatokat megfogalmazó-önbeteljesítő. Hát, valahogy így.

Chi*** Csapó Ida said...

abszolút egyet értek, Szilvi :-)