Monday, June 14, 2010

Es az ausztral oktatasi rendszer?

A hetekben valahogy belefutottam olyan informaciokba, miszerint az ausztral (es angolszasz) oktatasi rendszer eleg gyenge, nincsenek leterhelve a gyerekek es sok iskolaban csak "bemutatot" kapnak bizonyos tantargyakbol, amit aztan - ha tetszik -, tanulhatnak maganuton tovabb, ha nem, jon a kovetkezo.

Pl. ilyen a nyelvoktatas: ahogy az en "exfiam" is hol olaszt tanult fel evig, hol kinait valasztott negyed evre, mert jopofa,,, de beszelni egyik nyelven sem tud,,, 20ezerert/ev - bar most lehet, hogy anyagiasnak tunok? Vagy tul nagyok az elvarasaim egy maganiskolaval szemben.

Itt megemlitem a sajat tapasztalatomat ujra, miszerint a St.Ives-i allami iskola/iskolaelokeszito diakjai: OT-HAT-HET eves korosztalyrol beszelek, a napkoziben szamitogepes jatekokon jatszanak, ami szerintem verlazito, dehat nyilvan nem szolhatok be a napkozis 18 eves tanarneniknek/bacsiknak.

Sydney kulonbozo pontjairol kulonbozo infokat hallottam (teljesen szubjektiv):

- Eszaki Tengerpartok: az allami iskolakban gyengen figyelnek a tanarok es gyengelkednek a diakok is az altalanos iskolaban. A kozepiskolasok kozul van olyan 15-17 eves, aki meg eleteben nem volt a Belvarosban (20 km-en beluli tavolsagrol beszelunk), mert elvannak a tengerpartok kornyeken, divat, smink, buli, pia,beach, mi kell meg. Ahogy egy baratnom meselte kb. 2 eve, ezek a lanyok tatott szajjal hallgattak az o 'elet a szocializmusban es utana' eloadasat Mo-rol, mert nem tudtak arrol, hogy ilyen letezett valaha. Persze, honnan tudhattak volna. Gondolom az europai tortenelem egyetemi tananyag. Ah, hulye vagyok, egyaltalan, minek tanultak volna ilyet.

- Kicsit nyugatabbra, de meg mindig az eszaki reszek: a tinedzserek legtobbje apuci kocsijaval lekoccol a beachre es bandazik, sok vizet nem mozgatnak meg, de nem is tesznek erte, minek, hisz kenyelmes az eletuk. Olyan aprosagok, mint Europa, kultura, nevezetessegek.. kit erdekel, itt van a tuti, van penz, joido, palmafak, mi kellene ennel tobb. Ja drog, az is van boven.

- Eszaki keruletek (kozel a belvaroshoz): csodalkozva hallottam egy magyar holgytol, aki nemreg erkezett, hogy a mar majdnem felnott, de meg iskolas gyermekei (19-21 ev) haza fognak menni befejezni a sulit, mert teljesen odavannak a Chatswood-ban levo valamelyik oktatasi intezmeny szinvonalatol. Azert csodalkoztam, mert nem voltam ezzel tisztaban (most sem persze, de mindig meglepodok, valahogy jonak kepzeltem ezt az egeszet).

- Keleti keruletek / Bondi Beach es kornyeke: katolikus lanyiskolaban (is, es minden mas iskolaban is jellemzo, ahogy ezt megtudtam az internetes es szobeli kutatasaim alapjan) rengeteg a problema, pl. ami nekem ujdonsag: lanyok bandakba verodve egreciroztatnak mas lanyokat,, de nemreg egy iskolaudvaron halt meg egy kisfiu (Brisbane-ben) verekedes kozben: az iskola udvaron!?!

- Nyugati keruletek: ahogy azt az ujdonsult magyar fodraszunktol megtudtuk (elkepeszto, 2 sarokra itt van egy Holgy es a kb. 20 eves lanya, ok kozel 20 eve elnek idekint) Parramatta es kornyeken nem ritka a gyerekbunozes - hisz a rendorok gyerekek ellen nem lephetnek fel - ,igy gyakran elofordul, hogy 6-8 eves koru gyerekektol kezdodoen fiatalkoruak vernek szet autokat, rabolnak es csinalnak egyeb piszkos munkat, persze szervezett bunozes keretei kozott. Arra a kerdesemre, hogy hogyan fordulhat ez elo (ja, es hogy iskolaba mar nemcsak mobillal es laptoppal jarnak, de kessel is nehol), a 20 eves lany valasza: tudod hogy van ez, a szulok meloznak es nem ernek ra a gyerekekre. Adnak penzt nekik, de foglalkozni, jatszani nem ernek ra. Az iskolaban szinte semmit nem tanulnak, otthonrol semmit nem hoznak, igy konnyu bandakba sodrodni es ahol a figyelem, ott a (felre)ertelmezett szeretet.

A mult heten 6 tinedzserlanyt fuleltek le autolopas miatt.
Reszemrol meg vagyok rokonyodve nemcsak ezeken a hireken, de magatol a latvanytol is, ahogy itt a kiscsajok kineznek. Az kulon fura, hogy a fickok (szerintem a magyarokat kiveve haha) nem nezik meg a lanyokat, holott azoknak a torkaig be lehet latni, mikor pl. haladnak a lepcson felfele.
De visszaterve a lanyokra: az elso latasra ugy neznek ki (Orsika abrazolasa a legjobb erre), mintha most keszulnenek fellepni a Megasztarban: teljes smink, fodrasztol jott haj, csini ruci. Kovetkezo ranezesre: hullareszeg vagy bekabult fejek uveges tekintetekkel, tenyleg csak az nem.. aki nem akarja (egy rendortol hallottam regebben, hogy hetfonkent mennyi feljelentest tesznek fiatal nok, csak sajnos nem emlekeznek pontosan kivel, mi tortent). Tul sok temajuk nincs, csak kivel mikor mennyit ittak, stb. Emlekszem, hogy kiakadtam, mikor egyszer este tizkor egy ilyen csaj siman odapisilt (lehet ezt ilyen szepen fogalmazni??) a George Streetre a Varoshaza kozeleben. Csak ugy, allva. Az ordenare szerintem nem kifejezes, de lehet, hogy kezdek kimenni a divatbol. Azt mar meg sem emlitem, hogy egyszal popoig ero szoknyaban ulnek a vasutallomason a foldon - ami Lacko szerint a lazasag jele, szerintem meg nem.

Valamennyire az oktatasi rendszer kell, hogy felelos legyen ezekert, es persze a szuloi hatter. Mondjuk az jon eloszor, utana az iskola. Az nem megy, hogy majd az iskola neveli a gyerekemet.
Szemmel lathatoan nem mukodik ez az egesz, most mar komolyan kerdezem, el van tenyleg butitva az egesz vilag, vagy csak siman elhulyul ? Az egyik fele a fel nem ismert szenvedestol, a masik fele meg a fel nem ismert jolettol.

Nagyon erdekes, most, hogy Burwoodban lakunk es a kornyeken cirkulalunk, ugye nem keves az azsiai es egyeb nem feher boru nepseg.
Tudjatok mi jutott eszembe?
Hogy az a sok-sok ember, aki a peldam okan feherboru kereszteny es mas vallasuakat szid, miert nem nez magaba ???

Vannak olyan nepcsoportok, mondjuk peldanak a kinaiakat, akik szigoru rendszerben elnek otthon. A gyerekeiktol megkovetelik a tanulmanyok elsajatitasat, iskola utan kulonorakra jarnak, a csalad szamukra szent es osszetarto, sot, a tudasuk es osszefogasuk mellett meg cselekednek is, vagy akar tortetnek, elore. Van mibol es van merre. Van megbizhato hatteruk, van egy bizonyos tudasuk, es vannak celjaik. Miert tudnak mindenhol ervenyesulni?

Mert azok, akik anyazzak oket, nem kepesek meg kisebb csoportban sem osszefogni egymassal szethuzas nelkul. Nem akarnak 1-2 gyereknel tobbet szulni, nagycsaladban, csalad modjara elni, odafigyelni az utodokra, odafigyelni a kulturalis orokseg fenntartasara es erositeni az egyseget.
Szetesett csaladokban bizonyara nehezebb a 20 eves sracoknak celt kituzni. Habar azt elmondhatnak nekik az elodeik/tanaraik, hogy hany Volttal mukodik az elektromos halozat ;-))

Homalyositsatok fel legyszives, ha nincs igazam.

Az a helyzet, hogy Burwoodban lakni erdekes - hogy igy fogalmazzak. Egy tapasztalattal tobb. Tobb, mint hat ev Ausztraliaban valo tartozkodasom alatt mar sok mindent maskepp latok, mint lelkes turista koromban. Fontolgatom, hogy hova lehet irni a legfelsobb korokbe errol az egeszrol, mert a lanybunozes es egyaltalan ez az egesz egy tragedia.

A masik, amirol irni szeretnek valakinek, hogy van pofaja az energiatakarekossagrol beszelni Ausztralianak, amikor itt ulok egy 2 szobas hazban 3 db maximumon jaro radiatorral, csirio penzert a 17 fokban es lefagy a labam ugy, hogy fent van a porgos fotelon torokulesben (3 reteg ruha+ 1 kontosben ulok egyebkent).

Szerencsere szep telunk van, kint is ennyi a homerseklet.


Ui - mivel Lacko szerint mindig kiragadom a negativumokat:

Megneztem a 2 evvel ezelotti ausztral statisztikakat "gyerek-bantalmazasok az iskolakban gyerekek altal":

- hetente 6-bol 1 gyereket er orszagszerte
- a rendszeresen molesztaltak kozul 20% tavol marad a sulibol
- 50% pedig szeretne tavol maradni a sulibol
- a hetente bantalmazott fiuk 40%-a, lanyok 25%-a nem meri elmondani a baratainak (2006).

A statisztika szerint a gyerekek kozotti bantalmazas relative magas a tobbi orszaghoz kepest es egyre emelkedik.
Az altalanos iskolakban magasabb az arany mindket nemnel, a kozepiskolakban a fiuk eseteben tobbet fordul elo.

Hala Egnek, kiderult, hogy otthon sem rozsas a helyzet, de azt mar csak belinkelem:

http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/48194/1/belfold/Elrettento_statisztika_Iskolai_eroszakbol_az_elmezonyben_van_Magyarorszag

No comments: