Thursday, April 15, 2010

Az Ovoda es az Ovonenik

Kedden reggel volt egy kis idom beszelgetni az Ovonenikkel, kifejezetten Bence Tania-nenijevel, akit kb. "fonyeremeny", egy "kincs" vagy "potanyuka" cimszoval tudnek illetni :o))

O nagyon helyes, fekete hosszu haju fiatal no (egy 5 eves kislanya van, egyik kedvenc nevemmel - Tamara - akivel neha talalkozunk), rengeteget segit Bencenek, pl. a "Reggeli Kor" (Morning Circle) idejen, mikor az Ovoda osszes nebuloja es neveloje Napkoszontot tart, magokkal, levelekkel, tobozokkal, stb. mennek korbe-korbe enekelve es udvozlik az Uj reggelt, a madarakat, novenyeket, elolenyeket.

Bence is sokat segit Tania neninek, reggelente letorli az asztalokat, leszedik egyutt a szekeket, meglocsoljak a viragokat, elokeszitik a kertet jatekra, megetetik a tengerimalacokat, sot, neha segit a tizoraihoz felvagni a kozos gyumolcsoket.


Tania neni elmeselte, hogy Bence meg ugyan mindig felenk az oviban, kevesbe baratkozos, viszont Sebastian, egy japan kisfiu kedvence lett, es Sebastian mindent csak Bencevel akar csinalni: kenyersutesnel, festeskor Bence melle akar ulni, egyutt homokoznak, stb. A csoport ket ovonoje meselte, hogy milyen erdekes es tulajdonkeppen csodalatos latni, ahogy a ket gyermek elkezdett ismerkedni, eleinte csak metakommunikacios elemeket alkalmazva. Bence mar pontosan tudja, melyik gyereknek mi a jele a csoportjaban (mikor pl. a torolkozoket osztottak szet egyutt), nagyon szeret szaladgalni, talicskazni es vizezni a homokozoban, es az erdeklodobb kislanyokkal hajlando is szoba allni, de a nagyobb es hangosabb gyerekektol igyexik tavol tartani magat.

Allitolag kervenyeztek egy magyar nyelvu segitot az oviba neki, habar megnyugtattam az ovonoket, hogy a magyar gyerekek tarsasagaban is pont ugyanilyen, nem a nyelvtol fugg - nagggyon keves gyereket fogad el, plane az o korosztalyabol. Ellenben bezzeg itthon, a csaladdal, a biztonsagos kornyezetben, ra se lehet ismerni! Ki felenk? Ki csondes? Be sem all a szaja, es nem kepes megallni,, most pl., mig ezt irom, Daviddal nem hogy hancuroznak, de eppen kb. 50 kislabdat dobalnak egymashoz orditva es letepik egymas fejet (viccbol). (Jovo heten ezt mar az ORIASI kertben zajlik, juhuuuu!!!)

Egy masik ovonovel - aki nem ehhez a csoporthoz tartozik (pontosabban van ugye a ket csoporthoz tartozo ket-ket ovono es 1-1 segito a suteshez, festeshez es az udvari jatekhoz, illetve cirkulal ott meg nehany holgy, vezeto, adminisztrator, akik szinten kint vannak reggelente a gyerkocokkel, es az onkentes anyukak, akik segitenek felvagni a gyumolcsoket tizoraira) ,
szoval nekialltunk beszelgetni az egyik holggyel, akivel tobb kozos pont is akadt: o kineziologusnak tanul es hallott mar a Thetarol (eleve itt is sok a kapcsolodasi pont), ezen kivul (vegre! hahaha) egy ember, aki fel evente koltozik (pardon, Zsuzsa, szoval rajtunk kivul :)))), ugyhogy jot nevettunk, mikor mondtam, hogy epp koltozunk, mert mar tobb, mint EGY EVE itt lakunk,,, mire: o is hasonlo cipoban jar, mar majdnem 8 honapja lakik egy helyen es epp nezelodik, mert ideje tovabballnia :)) aztan a kreativ jatek/szocializacio/Steiner elvek, stb.,, jo volt latnom, hogy Bence abszolut jo helyen van :-)

No comments: