Thursday, October 8, 2009

Repul az ido, megjott a tel :-O

Megint eltelt egy het, es bekoszontott az osz - esetleg tel, legalabbis most este olyan huvos volt.

Hetfon a munkaszuneti nap oromere takaritottunk es parkban/parton voltunk (akkor meg meleg volt), majd elmentunk Tibivel a meditalo csoportba, ahol mar 'megint eppen' az hangzott el, amire a csoportbol valaki(k)nek szuksege volt. S hogy meglegyen a kello szinkronicitas, az esti olvasmanyomban is veletlenul pont ezt olvastam.

Nevezetesen, arrol van szo, hogy amennyiben valami idegesit bennunket mas emberben, dologban, barmiben (s plane, ha ez evek alatt tobbszor elojon) akkor itt az ideje eszrevenni, hogy nem mashol, mint magunkban kell a "hibat" keresni. Mi magunk vagyunk az, akinek valtozasra van szuksege, nem a masik szemelynek/dolognak/ugynek. Akar belatjuk, akar nem.

Tanitom egyebkent nem "tortenelmet" tanit (buddhizmus, vagy barmi), nem is igazan szokott osi tanitasokat "leadni" az osszejovetelen, mivel amit tanulunk (Voviology; Vovi=Elet) az maga az Elet ;-) a peldak, tapasztalatok a Nagybetus Eletbol valok, hisz itt es most elunk. Errol vegulis irhatnek bovebben majd valamikor,, a szinkronicitasrol es a vonzas torvenyerol ugyis oldalakat tudnek megtolteni sajat tapasztalatbol :))

Kedden egesz nap baratnoztunk, sot, szerdan is, csak akkor nem otthon ulosben nyomtuk, hanem a Centennial Parkban, a varosban, mondhatnam, hogy Bence 3 napon at csajozott haha, de nem mondom, hanem azt, hogy kislanyokkal voltunk korulveve :) Igazabol ma es tegnap fiuk is voltak, de valahogy a lanyok dominaltak :))) Ma es tegnap jottek hozzank nyuszinezobe, nagyon jokat jatszottunk, csak ugy elrepultek a napok, viszont mar csak 17 fok van. Auu!

Most este (az elobb) Orsikaekkal es Tibivel bementunk az IMAX moziba, 3 dimenzioban megnezni az Egyiptomi Faraokrol szolo 45 perces dokumentumfilmet. Nem is ertem, mennyi helyen voltam a Vilagban, es Egyiptom kimaradt!?! Hallatlan, de potolni kell :))) Pedig itt van a "Micsoda Esztendo" a polcomon, amit kb. 8 eves koromban olvastam eloszor Tutankhamonrol :))
Tibi kopte az adatokat Egyiptomrol, a Piramisokrol, orom volt hallgatni :O) Jot setaltunk a 13 fokos szelviharban hazafele, nembaj, mindjart itt a nyar. Lehet, a jovo heten!?

Hazafele battyogva azon morfondiroztunk, hogy neznek ki Sydney belvarosaban a fiatalok.
Igen, tudom, mi is elkepesztoek voltunk anno.. Cure-os, Depeche Mode-os felnyirt hajak, Duran Duran-os kabatok, Wham!-es kituzok,, aztan ott voltak a rockerek, punkok, stb..
De az ozzi fiatalokat latva eloszor valahogy mindig a joizles (hianya) jut eszembe. Jo lenne, ha valaki felvilagositana, miert jarnak igy a 16 eves lanyok es fiuk (oke, vegulis tavasz van, csipoig ero miniruha, ahol a teljes lab es egyeb berendezes nem igazan takart, fiuk alsogatyai is jol mutatnak, plane kapucnival, mi lesz 40 fokban), szoval nem vagyok elegge kepben, talan a kapucnit valami rapper kezdhette el nyomni, meg a deszkasok..
De a lanyok miert neznek ki: 1. eloszor is tokegyforman, cipo, smink, ruha,, testalkattol, merettol, es mindentol fuggetlenul, 2. lehet, nem vettem eszre,hogy a divat ilyenne valtozott, vagy ok nem lattak jol, mikor felkaptak magukra ezt-azt, de hogy anyuka nem szolt rajuk indulaskor "kislanyom, aztan ne csodalkozz, ha nem ersz egyben haza ebben a szerkoban" - najo, nem gondolom komolyan, hogy anyuka velemenye szamit,, vagy, hogy egyaltalan van, ilyen eseteknel,,
3. azt a szot, hogy "izles", hallotta itt valaki a nagy budos syndeyi ejszakaban?
Nem a sotet kosztumos, csinos, de konzervativan szintelen nappali brigadrol beszelek, hanem a fiatalokrol, akik annyira durvan lathatoan szet vannak csuszva, hogy elkepeszto.
Harom honapja a pesti ejszakaban azert nem volt ennyire brutal a latvany, pedig az ejszakaba otthon is sok minden belefer.
Tibi szerint unatkoznak, nem tudnak mit kezdeni magukkal. Hat ez az, jolet van, meg nyugalom. Na meg szabadsag, es lazasag.
Szerintem azert lehet, mert minden gyerek minden suliban egyenruhaban virit, kisiskolas kortol, egyennyakkendotol egyenzokniig, eveken at. Ha nem a beachen lognak, otthon varja oket a Playstation meg a Wii. Hagyomanyos jatekok? Az mi? (ausztral gyerekekre panaszkodo magyar anyukaktol hallottam, persze ez nem jelenti azt, hogy mindegyik ilyen lenne)
Gondolom, mikor ledobjak az uniformist, hadd szoljon. Es ekkor jonnek ezek a latvanyok. Meg azok, mikor a kint-a-bugyis lanyok ulnek a mocskos metroperonon, lepcsokon, es ugy altalaban a foldon, barhol, barmikor. Ja meg mezitlab. Nem is a bugyi, inkabb a higiena a kerdes szamomra.
Nem ismerek sok ausztralt (hisz meg csak 5 eve vagyok itt), de aki magyar lany, es itt felnott ferje van, allitja, hogy a helyi eroket nem zavarja olyan aprosag, mint cipovel agyra menni, koszos labbal agyba menni, es ugy altalaban, azt csinalni, ami epp eszedbe jut, ott, ahol.
Majd egyszer tanulok egy kis szociologiat, es utana nezek az okoknak.. mindenesetre elkepesztonek talaltuk, hogy sok fiatal egyreszt esz nelkul drogozik, es olyanokba halnak bele, amirol, ha tudnak, mi az, csodalkoznanak, hogy Sydneyben egy hetvegen a razziaktol visszhangzik a belvaros, rendorok mindenhol (bar pl. Tokioban is, csak ott eppen rend volt), az a rengeteg bekabult arc, a barhova odapisilo (vegul is meg) kislanyok, a lassan mar kulturaltan kezzel irni, vagy rendesen kessel-villaval enni nem tudo fiatalok, az a tomeg, akinek fogalma nincs Europarol, bar valami dereng, hogy Sydneynek vannak bizonyos keruletei, amirol mar messzirol hallott,, es nem azsiaiakrol beszelek, nem del-amerikaiakrol beszelek, hanem ausztral fiatalok egy reszerol. Szoval ebben a percben nem vagyok elajulva. ugyhogy be is fejezem ezt.

Na, itt jon a kepbe a bejegyzesem elejen emlitett megjegyzes, miszerint ami masban idegesit, az egyedul az en bajom, es lehet melozni rajta :)) Na meg igyekszem a gyermekemet okosan nevelni. Lasson peldaul nehanyat a Vilag ertekekeibol. Hiszen tolunk fugg, hogy az elultetett magbol mi serken ki :)))

2 comments:

Jakab Timi said...

Szia!

Mi Brisbane-ben lakunk fél éve!Itt is ugyanaz van amit leírtál, azon kívül hogy, itt most tavasz van.:-)Itt is borzalmasak a fiatalok!!!Ja és én mindenesetre nem magamban keresem a hibát ez ügyben.:-)
Üdv.:Timi

Unknown said...

Szia :)) Ma napkozben voltunk a belvarosban megint, ilyenkor elvezem a sokszinu Eletet, rengeteg kulonbozo szarmazasu, nyelvu embert, pl. a Monorail (mivel Bencevel vonatoztunk fel napig) tele volt sved, litvan sportolokkal.. erdekes, de nem tragikus oltozetu fiatalokkal - nappali orult-divatban nalam az azsiaiak vezetnek, bar volt egy szoke csaj (talan holland lehetett) madarfeszekkel a fejen, +zold tollacskakkal.. nem uuugy a hibat :)))) ugy ertem, hogy ha valami csak engem idegesit, a masik meg nem is tud rola (pl. a mattreszeg kilogo feneku tinilanyt aligha erdekli, hogy mit gondolok), csak az en energiam csokken.. vagy ha esik, es emiatt eltolom a napom, az idojarast ez hidegen hagyja) de legalabb jol megaztunk hazafele :)))) tessek, ennyit a tavaszrol itt. Auu!