Monday, November 10, 2008

FIJI szigetek - adtunk az e676 -os vizumnak :))

BULA VINAKA!
Welcome to Fiji!





Hetvegen atugrottunk Anyussal Fiji-re. Furan hangzik, de vegulis kenyszerbol :))) Nem mintha nem orultunk volna, soooot: vissza kell vigyem a csaladot alkalomadtan ;-)

Az ido rovid volt, viszont Bence nelkul ez volt az elso hetvegem, ugyhogy elso gondolatra egyaltalan nem tunt annak. Persze a fiuknak itthon nagyon jol ment minden, plusz Orsikaek is itt voltak, ugyhogy mindenki remekul szorakozott, de azert orultek, mikor megjottunk :o)

Fiji tomoren: GYONYORU, ALOMSZEP, ELBUVOLO, BARATSAGOS ES NYUGALMAS.
Mar az elso benyomasunk meghatarozo volt a repteren, de az utolso pillanatig sem csalodtunk, az emberek kedvesek es mosolygosak voltak, es nem csak azok, akik a turizmusban dolgoznak. Mondjuk nekem ez nem ujdonsag, de mindig jo erzes :)) A szallasunk kellemes, legkondis apartman volt es kulonbozo szinekben pompazo kertre nezett, az etelek finomak, a tengerpart kifejezetten a szivembe lopta magat - emlexem, mikor.. talan a Bravo ujsagban?.. lattam a szep, palmafas tengerparti kepeket... azt mar nem tudom, elerhetetlennek gondoltam e vagy sem akkoriban.... jaa, es a '80-as evekbeli panellalakasokban fellelheto poszterek??? :)))

FIJI tobb, mint 300 vulkanikus es korall szigetbol all, dzsungeltol a fantasztikus partokon at, lelegzetelallito vizi vilaggal. Maga a PARADICSOM. A populacio - Fiji es Indo-Fiji - leginkabb a 2 fo szigeten el: Viti Levun es Vanua Levun. A Fiji Emberek vilagszerte a legbaratsagosabb emberek hireben allnak. Mindig mosolyognak, es szivukbol udvozolnek: "BULA" :) Nem itelnek el masokat, ritkan mutatnak negativ erzeseket. A kis falvakban meg erosen elnek a tradiciok.

Tropusi eso husitette a szombat delutani forrosagot, de a levego fel ora alatt visszamelegedett, igy a koraesti romantikus hajokirandulasunk meglehetosen jora sikeredett.. A naplementeben elkoltott vacsora - tradicionalis es modern zenevel fuszerezve - izletes volt, Anyus kokusztejes sutotokkremlevest evett /nemhogy erdekes, de nagyon finom volt/, tropusi csirket es turotortat fagyival, en pedig csirkes kebabot eloetelnek, majd kaptam egy egesz halat /es mar meg is bantam, hogy felfuggesztettem a hetvegere a vega etkezesemet, plane, ahogy 'ramnezett' az a szegeny para a szemeivel.. ennyi eleg is volt az allatos kajalasomrol egy idore ismet/ es fagyi. Kicsit maceras volt, mert mar az eloetel elott jol laktunk koktellal /csak gyumolcs/ es tavaszi tekerccsel, de azert mindenbe beleettem persze, vagyis inkabb belelegeltem :))

Osszessegeben amennyit lattunk Nadibol, igen, hasonlitott Port Vila-ra, de Fijin nem volt az az erzesem, mint anno Vanuatun /2,5 eve, a naszutunkon jartunk ott/, miszerint visszakerultunk az idoben 100 evet.. talan Vanuatu-n meg kevesbe erezheto az ido. Pontosabban: szinte all. Hihetetlen nyugalom. Hihhhetetlen :))) Egy biztos: ujra el kell latogatni es felterkepezni az eddig kimaradt /nem keves/ csodalatosan elbuvolo helyet es szigetvilagot!!! :))

Es hogy miert irtam az e676 vizumrol a cimkeben? Ez online igenyelheto, mi 3 honapra kertuk, viszont 1 even at tobbszori beutazas lehetosegevel kapta vegul meg Anyus. Meg lehet valtoztatni itt bent, Ausztraliaban magat a vizumot, de nekunk nyomos okunk volt, hogy ne kezdjunk bele. Egyebkent ez az 1 even at tobbszoros beutazasra jogosito, viszont alkalmankkent maximum 90 napos orszagban tartozkodast engedelyezo vizum arra valo, hogy aki hosszabb tavon Ausztraliaban tartozkodik, legyen lehetosege a tersegben is utazgatni. Nos, ezek vagyunk mi, es jol ki is hasznaljuk az alkalmakat :)))

No comments: