Wednesday, February 17, 2010

Hazassagi Evfordulo 4.Felvonas


Negy evvel ezelott ilyenkor Vanuatunk pihegtunk :)
Most meg organikus kolbaszt sutok almaval, mig a Fiuk kint a parkban hintaznak.

Visszaterve az Evfordulora, ami Lacko meglepetese volt: a Csillagvizsgalo :-)
Hetfo helyett tegnap mentunk el a Sydney Obszervatoriumba, mert elozo nap tul felhos volt az ido. Kedden is, de vegul nem tettuk at az idopontot, es nem is bantuk meg!
Mindenkinek ajanlom, aki Sydney-ben van es meg nem jart ott, vagy egyszer majd jon....

Egy rovid csillagaszati muzeumi setaval kezdtunk, majd egy 45 eve csillagasz, jo humoru bacsika beultetett bennunket (csoportot) egy terembe, ahol 3 dimenzioban vegignezhettuk a bolygok kialakulasarol, naprendszerrol, Tejutrol es a Naprol szolo filmeket, kozben kerdezni is lehetett tole. Ezek utan kimentunk a Szabad Eg ala, ahol a Bacsika megmutogatott par, szabad szemmel is lathato bolygot es a Del Keresztje Csillagkepet. Abszolut nem volt felho az egen! A Bacsikanal egy lezertoll szeru kutyu volt, amivel tokeletesen becelozta a csillagokat, ugyhogy mindenki kepben volt :)))
Turank kovetkezo allomasa a Csillagvizsgalo egyik kupolaja volt, ahol egy SZAZNEGYVEN eves teleszkopba pillanthattunk be! Elkepeszto volt az egesz: odon lepcsokon mentunk fel az emeletre, be a kupolaba, ahol ott allt egy boduletes ngy teleszkop 1870 ota!

Bacsika felvett egy gumikesztyut es - nem nyirta ki az osszes vendeget, mint a horrorfilmekben, hanem - eltekert egy vaskereket, ami a kupola oldalantalalhato belul. Ekkor megmozdult a tetoszerkezet es kinyilt egy nagyobbacska resnyire. A padlo is megmozdult, jol meglepodtunk! Gurultunk egy felkort, mikozben a csillagasz ur a teleszkopot /kesztyuben, mivel muzeumi darab/ nagy erovel elmozditotta a megfelelo pozicioba, s mi kikukkanthattunk rajta a Vilagurbe. Fantasztikus szerkezet, fantasztikus latkep :)
A masodik kupola teleszkopja mar modern volt, ott csak bepotyogte az adatokat a szamitogepbe, es minden a megfelelo iranyba beallt. Ezuttal nem a padlo, hanem a kupola maga fordult el.
Lathattuk a Marsot, a Venuszt, a Del keresztje csillagkepnek a bal oldali agat (Jewel Box).
Szoval melegen ajanlom mindenkinek, viszont elore be kell jelentkezni, mert a latogatasok kiscsoportosak - vagy egyeni, de akkor nem lehet ennyi mindent megnezni.

No comments: