Wednesday, August 20, 2008

Ujzeland, Eszaki Sziget tura es az Ausztral Turista vizum tortenete

Talan mar emlitettem, hogy Anyu vizuma miatt leptunk ki az orszagbol KOTELEZOEN.
Mikor majusban kitalaltuk, hogy kijon segiteni nekunk, 3 honaprol volt szo, hisz annyi idore szolt a munkam eredetileg. Az e676 szamu turista vizum online igenyelheto es szinte azonnal megkaphato, viszont sok esetben az orszagban valo tartozkodast nem teszi lehetove 90 napnal tovabb. Minden egyes alkalommal - mondom ezt, hiszen Anyu 1 eves multi-entry, azaz tobbszori belepesre jogosulo vizumot kapott. Tehat kiutazas elott felhivtam a bevandorlasi hivatalt, es vazoltam a helyzetet:
- Anyukam itt tartozkodna 1 even at, de minden alkalommal 3honapnal nem tovabb, kilepunk, belepunk, es minden rendben, igy van ez? Igen, mondta egy kedves holgy a telefonban, azzal az extraval, hogy ennek a vizumnak az eseteben a vizum lejartanak napjan meg egyszer be lehet lepni az orszagba +3 honapra, tehat 2009.majus 16-ig szolo vizum eseteben 2009.augusztus 16-ig lehetseges az itt tartozkodas. Hurra, mondom en, de sajna a repjegye csak egy eves.. Na, nem baj, meg egy kerdes: elkepzelheto-e, hogy megusznank az ide-oda utazgatast, ha valtoztatnank a vizum statuszan? Pl. kervenyezhetek- e egy folyamatos 1 eves vizumot a reszere? A holgy valasza: igen, uj vizumert kell folyamodni itt bent az orszagban, melynek dija /asszem/ 265 dollar, fel kell mutatni a tervezett idore a megfelelo penzosszeget /1 evre 12500$/, bizonyitekot, hogy biztosan vissza fog utazni a hazajaba, es ilyen esetekben a hivatalnoktol fugg, de altalaban extra 3-5 honapra adjak a folyamatos vizumot. Kerdem en: de ha mi 1 evre akarjuk a Kedves Mamat? Akkor hagyjuk igy, es marad az utazgatas, feleli a no. OK, mondom en es ennyiben maradtunk.
Augusztus 15. Eljott az indulas napja: felnyalaboltuk az OSSZES /6 db 4-unknek/ utlevelet, irany a repter.
Arab Emiratusok becsekkolaskor ugy dontott, felhivja a bevandorlasiakat, mert nem ertettek Anyu vizumat. Atadtak a telefont, es egy kedves bevandorlasi kozolte, Anyu kimehet az orszagbol, vissza is fogjak engedni, de ez a modszer, amit mi akarunk csinalni, NEM A JARHATO UT.
HA visszajon az orszagba, azonnal menjunk be es folyamodjunk uj vizumert! Minek, gondoltam en, hisz a vizumaban ez all: "The Subclass 676 Tourist visa allows the visa holder to travel to and enter Australia on more than 1 occasion until 14 May 2009. The visa holder is permitted to remain in Australia, after each entry, for a period of 3 Months."
Na mindegy, talan felhivom oket egyik nap.. bar mar megszoktam, hogy nem ugyanazokat az infokat kozlik az alkalmazottak, akar 1 napon belul sem /Szilvika esete Toth Mari helyett a tanulovizummal anno.. /, de ez a 2 mondat mondjuk eleg egyertelmunek tunik. Vagy nemtok angolul? :)))
Vegulis Lacko ledumcsizta, Emiratusok becsekkolt, mi pedig elreppentunk. Az ut zokkenomentes volt, az Emirates pedig kivalo, mint ahogy maskor is tapasztaltuk.
Ujzeland a szivem csucske, reszemrol a boldogsag, hogy hatodszor landolhattam ott! :O)
Auckland. Felvaltva napsutes es szakado eso, ahogy illik :))) A varos fejlodik, a baratok koszonik, jol vannak :))) Kaptunk finom vacsit, ezer hala es koszonet, isteni volt!!! Szallasert es autoert kulon orok halank!!!
Szombat-vasarnap kirandulni mentunk, dacolva az idojaras viszontagsagaival. Rotorua-ig jol haladtunk, gejzirek rendben megvoltak :))) Ugy gondoltuk nagy batran, hogy mit nekunk "meg par ora" autokazas: irany Wellington! Csakhogy - akkor mar toksotetben - hirtelen nem akartunk hinni a szemunknek!! HOVIHARBA keveredtunk. Jo, hogy elotte 1 perccel kerdeztem Lackot: mit gondol, milyenek a gumik a kocsin? Haaat, o mar lecserelne - jott a valasz. Erre nem telik el par /hajtu/ kanyar, es ott a ho!! HAHO!!! Szilvike bepanikol /korabbi elmenyek, vagy megerzes, vagy hisztikriszti/, mindenesetre Lacko hajlott a szep(?) szora, es visszafordult. Mount Ruapehu-nal jartunk egyebkent /szep kis vulkan lett volna, ha latunk belole valamit/. Vissza a sotetben Lake Taupo fele.. ahogy elertuk a tavat, Lacko talalt egy jo szallast. A tulaj mellesleg megjegyezte, hogy az utak le vannak zarva lefele... Szoval egy remek kis motelszobaban /padlofutessel!!!/ toltottuk az ejszakat. Reggel megceloztuk a nyugati videket, majd onnan vissza eszakra, Auckland-be vasarnap estere. Sajnos a hegyes videk kodbe es felhokbe burkolozott, emiatt nem sokat lattunk a vulkanokbol, viszont a gyonyoru zold dombok es novenyzet a kis cuki feher birka es tarka tehenekkel megvoltak meg :)) Ismet sikerult egy jo nagy szeletet bejarni a videkbol :)) A visszaut is rendben volt, gyorsan hazaertunk es a vamon sem kellett varnunk :)))

No comments: